Seni džiazo vilkai nori būti jauni iki mirties

„Grįžtu prie savo, kaip džiazo kūrėjo, ištakų, prie jaunystės idealų ir truputį gailiuosi, kad to nepadariau anksčiau“, – sakė Leonidas Šinkarenka (57 m.), subūręs džiazo grupę „Šinkarenko Jazz 4 N“ ir su ja pradedantis festivalį „Druskininkai Jazz maratonas“.

„Šinkarenko Jazz 4 N“ džiazo gerbėjus džiugins daugiau nei po 10 metų tylos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Šinkarenko Jazz 4 N“ džiazo gerbėjus džiugins daugiau nei po 10 metų tylos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Mataitytė („Lietuvos rytas“)

May 15, 2015, 1:36 PM, atnaujinta Jan 3, 2018, 4:31 PM

Juos jau vadina legendiniais džiazo kūrėjais, bet jie patys geriau sutinka būti vadinami senais džiazo vilkais.

Nors ne, senais jie taip pat nenori vadintis, nes džiaze privalai būti jaunas iki mirties – kurti, improvizuoti ir džiaugtis kūrybos laisve.

Susibūrė po 10 metų

„Šinkarenko Jazz 4 N“ džiazo gerbėjus nudžiugins daugiau nei po dešimtmečio tylos, kai grupės nariai negrojo kartu. Kvarteto pagrindą sudaro buvusio „Lithuanian Jazz Trio“ nariai – saksofonininkas bei klavišininkas Vytautas Labutis, būgnininkas Arvydas Joffė ir bosininkas L.Šinkarenka.

Trio sėkmingai koncertavo Lietuvoje, gastroliavo ir Lietuvos kultūrai atstovavo prestižiniuose festivaliuose Suomijoje, Italijoje, Švedijoje, Šveicarijoje, Prancūzijoje, Japonijoje, Graikijoje, Rumunijoje. Už nuopelnus Lietuvos kultūrai trio buvo apdovanotas Lietuvos tapatybės prizu.

Vėliau prie trio prisidėjo ir jaunesnės kartos džiazo kūrėjas saksofonininkas Janas Maksimovičius. Šios sudėties grupė koncertavo Šveicarijoje ir Švedijoje.

Ištesės pažadą

Išsiskyrę prieš dešimtmetį grupės nariai turėjo savo kolektyvus, koncertavo Lietuvoje ir pasaulyje, įrašinėjo solinius albumus, pelnė apdovanojimų, dirbo dėstytojų darbą rengdami jaunuosius džiazo atlikėjus, o L.Šinkarenka tapo dviejų džiazo festivalių – „Nida Jazz maratonas“ ir „Druskininkai Jazz maratonas“ įkūrėju bei prodiuseriu.

„Išsiskirdami mes įrašėme kompaktinį diską „To Be Continued“ (2004 m.). Dabar atėjo laikas ištesėti džiazo gerbėjams duotą pažadą“, – paklaustas apie grupės „Šinkarenko Jazz 4 N“ atsiradimą nusijuokė jos subūrėjas L.Šinkarenka.

Skirtingi, bet susikalba

Ilgai koncertavęs ir kūręs su kitos sudėties kolektyvais, maestro sako, kad atėjo noras keistis ir keisti muzikavimo koncepciją – grįžti prie spontaniškumo, didesnės improvizacijų laisvės ir saviraiškos grupės atlikėjams.

Su V.Labučiu drauge muzikuoti L.Šinkarenka pradėjo prieš 35 metus, o su A.Joffe – šiek tiek vėliau.

„Mes visi trys skirtingi, tačiau kalbame ta pačia muzikine kalba. Tiesa, kad mums drauge muzikuoti yra tas pat kaip valgyti, miegoti, mylėti.

Tokia mūsų patirtis leidžia scenoje jausti vienam kito petį, kurti muzikines provokacijas ir žaibiškai į jas reaguoti. Scenoje mes kuriame operatyvines ir spontaniškas kompozicijas, bet jų kontūrai neretai nubrėžiami per repeticijas, kurios mums – linksmas laiko leidimas drauge. Ir mes galime sau tai leisti“, – neslėpė geros nuotaikos L.Šinkarenka, dėkingas savo bendražygiams, kad jie su džiaugsmu priėmė jo pasiūlymą.

Kaip teigia L.Šinkarenka, jaunesnės kartos kūrėjas J.Maksimovičius natūraliai įsiliejo į kolektyvą, nes yra artimas savo mąstysena, gebėjimu operatyviai komponuoti ir generuoti idėjas kompozicijai plėtoti.

„Kiekvienas mūsų grupės narys yra ryškus kūrėjas, individualybė, todėl koncertuose skambės kiekvieno iš mūsų kūriniai. Klausytojams turėtų būti ypač įdomu, kaip mes sužaisime“, – kalbėjo L.Šinkarenka, pateiksiantis džiazo gerbėjams intriguojančią staigmeną.

„Šinkarenko Jazz 4 N“ koncertas Druskininkuose gegužės 22 d. klube „Druskininkų kolonada“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?