Pianistą Luką Geniušą koncertai kone plėšo į dalis

Rugsėjo 29 d. Vilniuje prasidės mėnesį truksiantis III tarptautinis Mikalojaus Konstantino Čiurlionio muzikos festivalis.

Pianistas L.Geniušas dėl daugybės koncertų nutraukė studijas aspirantūroje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Pianistas L.Geniušas dėl daugybės koncertų nutraukė studijas aspirantūroje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė („Sostinė“)

Sep 26, 2015, 5:00 AM, atnaujinta Oct 13, 2017, 5:43 PM

Pirmasis jo koncertas vyks LDK valdovų rūmų Didžiojoje renesansinėje menėje. Jame muzikuos daugybės tarptautinių konkursų laureatas, garsios muzikų dinastijos atstovas L.Geniušas.

Jis skambins ir solo, ir su savo ilgamečiu scenos partneriu rusų smuikininku Aylenu Pričinu.

Tarp koncertų susirgo

L.Geniušo viešnagė Lietuvoje – įtempto koncertų maratono tęsinys. Šį rudenį pianisto darbotvarkėje – 25 pasirodymai.

Užvakar jis skambino pianistų festivalyje Tulūzoje (Prancūzija), vakar pradėjo žymaus prancūzų prodiuserio Rene Martino rengiamą festivalį „La Folle Journee“ Varšuvoje – skambino Ludwigo van Beethoveno Ketvirtąjį koncertą su orkestru „Sinfonia Varsovia“.

Matyt, pervargimas prisidėjo prie to, kad solistas tarp koncertų susirgo ir jautėsi išsekęs bendraudamas su „Lietuvos rytu“, – jo balsas trūkčiojo ir kimo.

„Turbūt per tankiai sudėliojau koncertus, bandžiau apžioti per daug. Per trumpą laiką turiu įveikti begalę skirtingo repertuaro“, – aiškino Lukas.

Kai kurie koncertai papildė jo darbotvarkę jau po Piotro Čaikovskio pianistų konkurso Maskvoje, kuriame L.Geniušas šią vasarą laimėjo sidabro medalį.

Tačiau iš tikrųjų lietuvio karjera įgijo pašėlusį tempą dar prieš penkerius metus, kai jis laimėjo antrąją premiją ir specialiųjų prizų Fryderyko Chopino konkurse Varšuvoje.

Galiausiai dėl krūvio L.Geniušas buvo priverstas imti akademines atostogas Maskvos konservatorijos aspirantūroje, o šiemet jas dar pratęsė.

Kol kas nežada sensacijų

Atkritus studijų rūpesčiams, L.Geniušas gali pailsėti bent per neilgas pauzes tarp koncertų.

„Tas dienas leidžiu plaukdamas be jokio grafiko. Tai natūrali atsvara lėkimo kupiniems periodams“, – atviravo menininkas.

Šį sezoną jis nežada sensacingų projektų, kokius ne kartą pristatė Lietuvoje.

Juk pažįstame L.Geniušą kaip didžiulių fortepijoninių ciklų mėgėją! Klausėmės jo atliekamų visų F.Chopino etiudų ir visų sonatų, visų Sergejaus Rachmaninovo preliudų, Ludwigo van Beethoveno koncertų ciklo.

„Šiemet grosiu tai, ką išmokau per šiuos metus. Tai – pokonkursinis efektas, – juokavo Lukas. – Dabar pats diktuoju programas, nes koncertų rengėjams labiau rūpi pristatyti mane kaip menininką, o ne mano atliekamą kūrinį.

Tačiau nestoviu vietoje. Visą laiką ką nors studijuoju. Kitaip būtų neįdomu groti. Yra tūkstančiai kūrinių, kuriuos noriu atlikti, ir taip bus visada“.

Metai buvo audringi

Vilniuje L.Geniušas ketina paskambinti rečiau savo atliekamas F.Chopino miniatiūras ir L.van Beethoveno sonatą. Be to, jis pristatys bene vienintelį stabilų savo koncertų partnerį – Rusijoje gimusį ir studijavusį, bet ir vietnamietiško kraujo turintį smuikininką A.Pričiną.

„Mus suvedė viena koncertų agentūra ir bendri pažįstami, pasiūlė drauge pagroti Rusijoje. Nuo tada susidraugavome. Kartu grojame jau trejus metus, parengėme tris programas“, – pasakojo L.Geniušas.

Pastarieji metai pianistui buvo audringi. Jis sukūrė šeimą, laimėjo vieno svarbiausių planetos konkursų laurus ir išgyveno tragišką netektį – mylimos močiutės ir mokytojos Veros Gornostajevos mirtį. Ar tai paveikė Luką kaip menininką?

„Manau, dar anksčiau tapau savarankišku muziku. Bet V.Gornostajevos išėjimas man buvo lūžio taškas, galbūt dar vienas žingsnis savarankiškumo link. Bet tai – kito pokalbio tema“, – nesileido į kalbas muzikas. Gastrolėse jį dabar dažnai lydi žmona, buvusi bendramokslė, taip pat pianistė Ana. Šį kartą sutuoktiniai žada susitikti Vilniuje, atvykę iš skirtingų šalių.

Pianisto L.Geniušo ir smuikininko A.Pričino koncertas III tarptautiniame M.K.Čiurlionio muzikos festivalyje. Rugsėjo 29 d. 19 val. LDK valdovų rūmai. Bilietų kaina – 15–60 Eur.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.