Birštono džiazo festivalį užkurs unikali lietuvių premjera

Balandžio 1-ąją į seniausią Lietuvoje džiazo šventę Birštone pradės rinktis įdomiausi visų kartų šalies improvizuotojai. Tai vienintelis forumas, kuriame pristatoma plati dabartinio lietuviško džiazo panorama.

Simona Jakubėnaitė.<br>Organizatorių nuotr.
Simona Jakubėnaitė.<br>Organizatorių nuotr.
V.Skudo projekto „Remembering Miles Davis“ grupė.<br>V.Suslavičiaus fotokoliažas.
V.Skudo projekto „Remembering Miles Davis“ grupė.<br>V.Suslavičiaus fotokoliažas.
Grupė „Reinless“.<br>V.Suslavičiaus nuotr.
Grupė „Reinless“.<br>V.Suslavičiaus nuotr.
Lietuvos ir Italijos džiazo kvartetas: (iš kairės) F.Cosentino, A.Polevikovas, V.Nivinskas, L.Budreckytė ir A.Marcelli.<br>V.Suslavičiaus nuotr.
Lietuvos ir Italijos džiazo kvartetas: (iš kairės) F.Cosentino, A.Polevikovas, V.Nivinskas, L.Budreckytė ir A.Marcelli.<br>V.Suslavičiaus nuotr.
Kauno bigbendas.<br>V.Suslavičiaus nuotr.
Kauno bigbendas.<br>V.Suslavičiaus nuotr.
Kauno bigbendo dirigentas, saksofonininkas L.Janušaitis.<br>V.Suslavičiaus nuotr.
Kauno bigbendo dirigentas, saksofonininkas L.Janušaitis.<br>V.Suslavičiaus nuotr.
„Prano Kentros 4“.<br>V.Suslavičiaus fotokoliažas.
„Prano Kentros 4“.<br>V.Suslavičiaus fotokoliažas.
Daugiau nuotraukų (7)

Austė Radžiūnaitė

Mar 20, 2016, 8:29 AM, atnaujinta Jun 1, 2017, 6:05 AM

Daugelis kolektyvų būtent šiai kas dvejus metus vykstančiai džiazo šventei rengia išskirtines premjeras. Šiemet iš 16-kos festivalio projektų net 10 – dar niekada neskambėję.

Bigbendui talkins madinga grupė

Jau pirmąją šventės dieną publikos laukia ypatingos premjeros. Praėjusiame Birštono festivalyje pristatytas bendras Kauno bigbendo (dirigentas Liutauras Janušaitis) ir Dainiaus Pulausko grupės (DPG) projektas įkvėpė kauniečių kolektyvą imtis dar vienos netradicinės programos – šįsyk su grupe „Reinless“ bei kuriančiu jai muziką trombonininku Jievaru Jasinskiu.

Festivaliui kolektyvai parengė autorinę Jievaro programą, kurios pusė kūrinių parašyti specialiai šiam pasirodymui.

Autorius jau anksčiau aranžavo „Reinless“ repertuarą koncertui su bigbendu, bet tąkart pasirodė tik dalis grupės, ir skambėjo kiti kūriniai. Pasak J.Jasinskio, rašyti muziką specialiai tokiai sudėčiai yra visai kas kita – tai leido jam laisviau išskleisti savo fantaziją, mėgautis neįprastais skambesiais.

Netradiciškai kūrėjas pažvelgė ir į solistės balsą, kuris pagyvins kūrinius kaip dar vienas instrumentas, skambėsiantis be žodžių. Naujas Jievaro vokalines kompozicijas pristatys išskirtinių vokalinių duomenų dainininkė Simona Jakubėnaitė, pirmą kartą bendradarbiaujanti su šiuo kūrėju.

Simona – antroji lietuvė (po Liutauro Janušaičio), baigusi studijas prestižiniame Berklio muzikos koledže Bostone. Studijuodama už Atlanto dainininkė bendradarbiavo su daugeliu džiazo garsenybių, dalyvavo JAV, Monrealio, Panamos džiazo festivaliuose. Jos sugebėjimais žavėjosi tokios džiazo žvaigždės kaip JAV saksofonininkas Gregas Osby bei bosininkas Wictoras Wootenas.

Eksperimentas su italais

Pirmąjį viešą koncertą tik Birštono festivalio išvakarėse surengs Lietuvos ir Italijos džiazo kvartetas, kuriame mūsų šaliai atstovauja klavišininkas Andrejus Polevikovas ir kontrabosininkas Vytis Nivinskas. Jie susidraugavo su italais – garsiu gitaristu Filippo Cosentino ir pasaulinio kalibro būgnininku Andrea Marcelli – džiazo festivalyje Berlyne ir nutarė pabadyti pagroti kartu, nors pripažįsta: jų braižas ir muzikiniai polinkiai – skirtingi.

Tačiau visi kvarteto nariai – atviri eksperimentams. „Džiaze dažnas, pradėjęs groti, nežino, kaip užbaigs kompoziciją. Mums bus panašiai. O gal pabendravus paaiškės, kad esame panašūs?“ – svarstė vienas projekto iniciatorių A.Polevikovas.

Vyrai festivaliui parengė savo originalių kompozicijų ir aranžuočių programą ir pakvietė drauge muzikuoti tarptautinių džiazo vokalistų konkursų laureatę Laurą Budreckytę.

Idėjos suvienys skirtingas kartas Tarptautinės grupės, grojančios lietuvių kompozicijas, – Birštono festivalio pasididžiavimas. Užsienio atlikėjai veržiasi į šį nacionalinį džiazo forumą, tačiau patenka čia dažniausiai tik per partnerius lietuvius – tarptautiniai projektai Birštone skatinami. Tad gausėjant užsienyje studijavusių Lietuvos muzikantų, gausėja ir tokių projektų.

Pirmąją festivalio dieną su užsienio meistrais muzikuos ir gitaristas Pranas Kentra, pavadinęs savo grupę „Prano Kentros 4“.

Lyderis jau apie dešimt metų – nuo studijų Olandijoje – muzikuoja su bulgarų būgnininku Stefanu Goranovu tai Lietuvoje, tai Olandijoje ir Bulgarijoje. Daugiau kaip prieš metus prie bendramokslių tandemo prisijungė abiejų muzikantų buvęs dėstytojas olandų bosininkas Markas Haanstra.

Vyrai pernai išleido ir pristatė Olandijoje bei Lietuvoje grupės debiutinį albumą „Vague Memoirs“, o Birštono festivaliui kartu su olandų vokaliste Hiske Oosterwijk išleido naują albumą „Centrifuge“. Pastarojo albumo kūriniai – originalios grupės narių kompozicijos – skambės ir Birštono scenoje.

Kvarteto projektą violončelės spalvomis praturtins grupės svečias kompozitorius ir violončelininkas Dominykas Digimas.

O pradės džiazo švenę Birštono kultūros centre trimitininko Vytauto Skudo projektas, skirtas trimito legendai Milesui Davisui. Šio unikalaus JAV trimitininko muziką projekto lyderis groja ir jo kūrybos albumus renka nuo pat savo karjeros pradžios.

„M.Davisas fenomenaliai jautė, kur link suka muzikinė mada. Jo kūryba aprėpė bemaž visus naujuosius jo epochos džiazo stilius. Su M.Davisu groję niekam nežinomi jauni muzikantai tapdavo didžiais kūrėjais“, – vardijo imponuojančias įkvėpėjo savybes V.Skudas.

Grodami iš įvairių laikotarpių M.Daviso kūrybos sudarytą programą rinktiniai skirtingų kartų muzikantai bandys atskleisti chameleonišką trimitininko talentą ir priartėti jo garso etalono.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.