Garsiojo festivalio orbitoje – J.Statkevičius ir V.Vyšniauskas

Šią vasarą Juozo Statkevičiaus talentu gėrėsis vieno svarbiausių pasaulyje muzikos ir teatro festivalio Zalcburge (Austrija) publika. Lietuvių dizaineris pakviestas festivalyje kurti kostiumus Richardo Strausso operos „Danajos meilė“ premjerai.

J.Statkevičius kurs kostiumus Zalcburgo festivalio operai.<br>T.Bauro nuotr.
J.Statkevičius kurs kostiumus Zalcburgo festivalio operai.<br>T.Bauro nuotr.
V.Vyšniauskas (kairėje) su maestro Ch. Thielemannu.<br>Asmeninio albumo nuotr.
V.Vyšniauskas (kairėje) su maestro Ch. Thielemannu.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Zalcburgo festivalio didžiosios salės prieigos.<br>Zalcburgo festivalio nuotr.
Zalcburgo festivalio didžiosios salės prieigos.<br>Zalcburgo festivalio nuotr.
Naujojo Zalcburgo „Otelo“ svarbus personažas – Angelas.<br>Forster nuotr.
Naujojo Zalcburgo „Otelo“ svarbus personažas – Angelas.<br>Forster nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Asta Andrikonytė

Mar 21, 2016, 6:50 PM, atnaujinta Jun 1, 2017, 1:18 AM

Lietuvis debiutuos puikioje kompanijoje. Spektaklį režisuos latvis Alvis Hermanis, diriguos Klivlendo (JAV) simfoninio orkestro meno vadovas austras Franzas Welseris-Möstas, pagrindinį Danajos vaidmenį atliks žymus bulgarų sopranas Krasimira Stojanova.

A.Hermanis gerai žinomas ne tik meno pasaulyje. Pernai jis atsidūrė Vakarų žiniasklaidos dėmesio centre dėl kritikos pabėgėlių politikos adresu. Menininkas netgi atsisakė dirbti Vokietijos teatre, kuris deklaravo paramą pabėgėliams. Latviui buvo pagrasinta tarptautiniu boikotu. Laimė, papūtė kiti vėjai, ką liudija ir būsimoji premjera Zalcburge.

Tai bus vienas trijų brangiausių šiemečio festivalio renginių. Jo publikai už bilietus teks pakloti nuo 70 iki 430 eurų.

O šiomis dienomis W.A.Mozarto mieste viešėjo lietuvių tenoras Vaidas Vyšniauskas (Kristianas Benediktas), laukiantis progos debiutuoti Zalcburgo Velykų festivalyje. Mat dainininkas turėtų prireikus pakeisti Otelo vaidmens kūrėją argentinietį Jose Curą.

Lietuvis dainavo Zalcburge „Otelo“ orkestrinėse repeticijose su Christiano Thielemanno diriguojamu Dresdeno „Staatskapelle“ orkestru, dirbo su operos režisieriumi Vincent‘u Boussard‘u (jis statė Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre „Manon“) ir Dresdene. Tačiau pirmadienį jo netikėtai prireikė Makedonijoje. Ten padainavęs Kalafą, Vaidas vėl grįš į Zalcburgą.

Ar jo debiutas Zalcburge įvyks, paaiškės kovo 27-ąją. Praėjusį šeštadienį Velykų festivalį pradėjusi „Otelo“ premjera buvo nepalankiai sutikta kritikų. Nesulaukė liaupsių ir patyręs Otelo vaidmens atlikėjas J.Cura.

Pats tenoras savo „Facebook“ paskyroje supeikė prancūzų režisieriaus darbą ir pasiguodė gerbėjams, jog sudėtinga „išlaikyti traukinį ant bėgių“, kai šie – šiuo atveju muzika ir scenos veiksmas – kas sau.

Pasak V.Vyšniausko, spektaklis „žiūrisi lengvai“. Tikėtina, kad lietuvis bus pakviestas dainuoti šiame pastatyme ir Dresdeno operoje, kur „Otelas“ bus rodomas nuo kitų metų. O Zalcburgo vasaros festivalis 2017-aisiais pakvies į naują „Otelą“. Gal ir tada lietuvių tenoras nebus pamirštas?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.