Baltijos šalių orkestrų festivalyje – paskutinis akordas

Vilniaus Kongresų rūmuose priėmęs garsius svečius iš Estijos ir Latvijos, Baltijos šalių orkestrų festivalis eina į pabaigą. Jau šį penktadienį festivalio baigiamajame koncerte pasirodys šeimininkai – Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, diriguojamas vieno festivalio sumanytojų, meno vadovo ir vyriausiojo dirigento Gintaro Rinkevičiaus. Kartu su orkestru publikai gros savo meistriškumu viso pasaulio publiką kerintis ir Lietuvoje jau savo gerbėjų būrį turintis fortepijono virtuozas Aleksandras Paley.

Baltijos šalių orkestrų festivalio sumanytojas G.Rinkevičius.
Baltijos šalių orkestrų festivalio sumanytojas G.Rinkevičius.
Baltijos šalių orkestrų festivalio baigiamajame koncerte pasirodys šeimininkai – Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras.
Baltijos šalių orkestrų festivalio baigiamajame koncerte pasirodys šeimininkai – Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras.
Pianistas A.Paley Lietuvoje jau turi savo gerbėjų būrį.
Pianistas A.Paley Lietuvoje jau turi savo gerbėjų būrį.
Baltijos šalių orkestrų festivalio sumanytojas G.Rinkevičius.
Baltijos šalių orkestrų festivalio sumanytojas G.Rinkevičius.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 15, 2016, 9:38 AM, atnaujinta May 28, 2017, 9:30 PM

„Mes esame kaimynai, bet kaip dažnai nutinka, retai užsukame vieni pas kitus į svečius“, – šypsojosi maestro G.Rinkevičius, pasakodamas apie idėją surengti Baltijos šalių orkestrų festivalį. Ir iš tiesų – paskutinį kartą Baltijos šalių orkestrai vieni pas kitus lankėsi dar 2000-aisiais. Šį pavasarį iš viso devynis koncertus trijose Baltijos valstybėse apėmusį tarptautinį renginį balandžio 15 d. vainikuos šeimininkų – Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro pasirodymas Vilniaus Kongresų rūmuose.

Festivalio sumanytojai savo žiūrovų tikrai nenuvils – kartu su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru festivalio uždarymo koncerte gros ir pilnas pasaulio koncertų sales sutraukiantis, šiuo metu Paryžiuje gyvenantis fortepijono virtuozas A.Paley. „Dievinu G.Rinkevičių. Per savo karjerą esu grojęs su gausybe įvairių dirigentų ir orkestrų, tačiau taip gerai, kaip groti, diriguojant maestro, nebuvo niekur“, – džiaugėsi pianistas.

Plačiu repertuaru, nepriekaištinga grojimo technika ir ypatinga charizma stebinantis muzikantas baigiamajame festivalio koncerte atliks žymųjį Piotro Čaikovskio Pirmąjį koncertą fortepijonui ir orkestrui. Šis kūrinys – vienas savo žanro lyderių, pasižymintis ypatingu fortepijono partijos virtuoziškumu ir stipriu romantiniu emocingumu. Po kūrinio pristatymo kompozitorius rašė: „Paaiškėjo, kad mano koncertas visiškai bevertis, absoliučiai nepagrojamas, o pasažai tokie techniškai sudėtingi, kad jų net neįmanoma pataisyti...“ Nepaisant tokios sudėtingos kelio pradžios, pirmasis P.Čaikovskio koncertas netruko tapti publikos numylėtiniu.

Antrojoje koncerto dalyje orkestras atliks Igorio Stravinskio siuitą iš baleto „Šventasis pavasaris“. I.Stravinskio „Šventasis pavasaris“, anot G.Rinkevičiaus, gana komplikuotas kūrinys. Jam parengti Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras skyrė nemažai laiko.

„Kūrybine prasme labai verta tokią sudėtingą koncertinę programą atlikti kelis kartus. Ir Baltijos šalių orkestrų festivalis mums suteikia tokią progą. „Šventąjį pavasarį“ atlikome Rygoje ir Taline, balandžio 15 d. griešime tarp savų sienų“, – pasakojo orkestro meno vadovas. Įdomus faktas yra ir tai, kad pati pirmoji kūrinio tema, kuria prasideda baletas (fagoto solo) yra lietuvių liaudies dainos „Tu, mano motinėle“ melodija, kurią kompozitorius rado folkloro rinkinyje.

Baltijos šalių orkestrų festivalio baigiamasis koncertas, kuriame gros A.Paley (fortepijonas) kartu su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru, diriguojamu G.Rinkevičiaus, vyks balandžio 15 d. 19 val. Vilniaus Kongresų rūmuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.