Projektą „Chopin Jazz Inn“ pristatanti Evelina Sašenko: „Prieš koncertą niekada nevalgau“

Elegancija spinduliuojanti dainininkė Evelina Sašenko rugsėjo 27 d. „Vaidilos“ teatre žada itin jaukų vakarą Frédérico Chopino muzikos apsupty. Tik šį kartą – romantizmo klasiko fortepijoniniai kūriniai suskambės džiazo muzikos spalvomis, praturtintomis lenkų poeto Cypriano Norwido eilėmis.

Dainininkė Evelina Sašenko.
Dainininkė Evelina Sašenko.
Dainininkė Evelina Sašenko.<br> Organizatorių nuotr.
Dainininkė Evelina Sašenko.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Akvilė Laugalytė

Sep 21, 2017, 10:29 AM, atnaujinta Sep 21, 2017, 11:52 AM

Kartu su kerinčio vokalo savininke pasirodys ir džiazo grupė: fortepijonas (Dmitrij Golovanov), kontrabosas (Donatas Bagurskas), mušamieji (Gediminas Augustaitis).  Tad pakeliui pagauta Evelina Sašenko sutiko šiek tiek papasakoti apie artėjantį koncertą bei atskleisti savo pačios mintis.

Savo repertuare turite nemažai prancūziškų dainų. Kuo jos yra artimos?

Man patinka prancūziška muzika, filmai, galima sakyti, viskas, kas susiję su Prancūzija. Mokykloje mokiausi prancūzų kalbos ir jau nuo tada turiu meilę šiai kultūrai. Tuomet ir pradėjau domėtis ja  plačiau. Šią kalbą dievinu iki šiol.

Kokio charakterio Jums atrodo Chopinas ir jo muzika – labiau prancūziško ar lenkiško?

Manau, kad per vidurį. Jis turi ir prancūziškumo, ir lenkiškumo. Tas jį paverčia artimu. 

Kaip įsivaizduojate tobulą koncertą iš atlikėjos perspektyvos?

Tobulas koncertas man yra tuomet, kai susirenka daug žmonių, kurie tavęs įdėmiai klausosi, vėliau atsidėkoja gražiais aplodismentais ir...gėlėmis!.

O kokias gėles mėgstate labiausiai?

Visas gėles labai mėgstu, svarbu, kad jų būtų daug. 

Ką mėgstate veikti, kuomet nedainuojate?

Na, gėlės – mano senas pomėgis. Tad mėgstu sodinti, turiu savo sodą, kuriame auginu gėles. Be sodininkystės, man patinka žiūrėti filmus, leisti laiką su mylimais žmonėmis,  važinėtis dviračiu, ypač, kuomet geras oras. 

Laisvalaikį mėgstate praleisti aktyviai?

Taip, nemėgstu ilgai gulinėti. Tačiau būna, kuomet norisi vieną dieną pabūti ramiai nuo ryto iki vakaro, bet taip nutinka labai retai. 

Atskleiskite vieną savo vaikystės svajonių.

Visų dainininkų svajonė vaikystėje buvo tapti didele žvaigžde (juokiasi). Juk dainuoju jau nuo trejų metų, todėl visos mintys kaupėsi tik apie norą dainuoti ir visi siekiai buvo nukreipti ta linkme. Niekuomet nebuvau nuklydusi nuo savo pomėgio ir tikslų. 

Kiek laiko per dieną skiriate repeticijoms?

Nėra taip, jog repetuoju kiekvieną dieną. Žinoma, kuomet dalyvauju naujuose projektuose,  tų repeticijų būna daugiau. Neturiu užsibrėžusi tikslo repetuoti kasdien, jei nėra poreikio.  Buvo taip, kad Chopino programą repetavome beveik 4 valandas, tačiau to jau tikrai per daug, ypač, kai muzika nėra tokia lengva atlikti. 

[[ge:lrytas:lrytas:2628363]]

Ar turite savo suformuotą ritualą koncerto dieną?

Taip, prieš koncertą niekada nevalgau, leidžiu sau tą dieną daugiau pamiegoti ir stengiuosi galvoti labai pozityviai. Prieš patį koncertą turiu dar vieną ritualą, kurio neišduosiu. 

Programą, kurią atliksite „Vaidilos“ teatre dainuojate ne vienerius metus. Kas per tą laiką pasikeitė, atsiskleidė ir ką joje atradote nauja?

Šis projektas buvo sukurtas tuo metu, kai ruošiausi savo baigiamajam darbui Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, kur studijavau džiazo vokalą. Tada turėjau idėją sujungti džiazą ir klasiką. Taigi per tą laiką pasikeitė požiūris, atlikimas.

Nemažai prabėgo metų per kuriuos dar labiau užaugome, tad pradėjau į tą muziką žiūrėti kitaip. Programą dabar šiek tiek paįvairinsime: bus keletas naujų kūrinių ir patobulintos aranžuotės, pakeistas dainų eiliškumas. Laikas bėga, todėl, sakyčiau, kad dabar mūsų projektas jau subrendo.

Apie ką Jums kalba Chopino muzika?

Ši muzika romantiška, todėl kalba apie meilę, apie gėles ir apie kitus gražius dalykus. Kiekvieną kartą, klausantis Chopino nusiteikiu pozityviai. Atrodo, kad jis šią muziką kūrė labai šiltai, visuomet ją girdint, norisi šokti, suktis. Tai tikrai užburianti muzika, kuri sugeba pakylėti. 

Kokiomis mintimis gyvenote rengdami šį projektą? Kokius tikslus sau kėlėte?

Iš tiesų, labai mėgstu improvizuoti, visuomet darau kažką vis kitaip. Ne paslaptis, kad Chopino muzikoje slypi džiazo muzikos bruožų. Todėl norėjosi atskleisti jo muziką būtent tokią. Manau, jei Chopinas šią muziką išgirstų, jam netgi patiktų tokia mūsų interpretacija. Jei džiazas būtų egzistavęs Chopino laikais, jis tikrai pritaikytų jį ir savo kūrybojeAsmenyb. 


Išskirtinį „Chopin Inn Jazz“ projektą išvysti galėsite jau rugsėjo 27 dieną, 19 val., „Vaidilos“ teatre (adr.: A. Jakšto g. 9, Vilnius).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.