Smuiko legenda Gidonas Kremeris kviečia įsijausti į muzikos ir fotomeno dialogą Vilniuje

Viena ryškiausių muzikos pasaulio asmenybių – legendinis smuikininkas Gidonas Kremeris – gruodžio 29 d. atvyksta į Vilnių pristatyti išskirtinį projektą kartu su fotomenininku Antanu Sutkumi. „Vaidilos“ teatre skambės Mieczyslawo Weinbergo 24 preliudai, kurių transkripcijas smuikui maestro parašė pats. 

  G.Kremeris.
  G.Kremeris.
 A.Sutkus.<br> J.Graf nuotr.
 A.Sutkus.<br> J.Graf nuotr.
 M.Weinbergas.
 M.Weinbergas.
Daugiau nuotraukų (3)

Jolita Jankuvienė

Dec 12, 2017, 12:39 PM, atnaujinta Dec 12, 2017, 12:53 PM

Anot G.Kremerio, A.Sutkus ir jo fotografijos idealiai papildys  projektą. Smuiko ir fotografijos meno dialogas suteiks jam ypatingą išraiškąi. 

Kalbėjome su maestro ne tik apie kūrybą, bet ir apie išgyvenimus, palikusius mūsų praeityje gilų įspaudą.

- Jūs gimėte Rygoje, studijavote Maskvoje, apkeliavote daug šalių visame pasaulyje. Vien pastaruoju metu  lankėtės Japonijoje, JAV, Kijeve ir Maskvoje. Ką jums reiškia žodis „namai“?

- Namai man – tai būti scenoje, garsų karalystėje, tarp draugų ir jaunesniųjų „Kremerata Baltica“ kolegų, o leisti laiką, kad ir atvykus trumpam, man patinka Vilniuje.

- Kuri aplankyta šalis jums paliko didžiausią įspūdį?

- Aš myliu Japoniją. Lankiausi šioje šalyje apie 40 kartų - pamilau jos kutūrą, „etiketą“, žmonių rodomą pagarbumą. Pernai Tokijuje buvau apdovanotas „Praemium Imperiale“ prizu – vienu prestižiškiausių pasaulyje meno apdovanojimų, teikiamu Japonijos meno asociacijos nuo 1988 m. kasmet. Per 29 šios premijos teikimo metus ją pelniau vienintelis iš smuikininkų, tad dabar jaučiuosi dar artimesnis šiai šaliai.

- Kuo, jūsų nuomone, skiriasi populizmas nuo patriotizmo?

- Galima būti patriotu, nepriklausomai nuo to, kurioje pasaulio šalyje gyveni ir kokį pasą turi. Igoris Stravinskis ar Sergejus Rachmaninovas buvo tikri „patriotai“ ir rusų kultūros ambasadoriai. Jie abu kūrė rusišką muziką, buvo rusai savo dvasia. „Patrioto“ įtraukimas į galingus politinius žaidimus – jau kitas siužetas.

- Jūs kalbate įvairiomis užsienio kalbomis - rusų, anglų, vokiečių, prancūzų ir tikite, kad muzika taip pat yra kalba. Ar galima ją nusakyti žodžiais?

- Muzika yra emocijų kalba ir dėl to ji lengviau suprantama žmonėms, kurie yra atviri išgyvenimams. Muzika gali pasakyti daugiau nei žodžiai. Tai universali kalba. Nereikia labai didelio išsilavinimo, norint suprasti muziką, - reikia įsileisti ją į savo širdį.

- Gruodžio 29 d. „Vaidilos klasikos“ koncerte grosite M.Weinbergo 24 preliudus, kuriuos pats pritaikėte smuikui (M. Weinbergas preliudus parašė violončelei). Kaip kilo idėja įtraukti į projektą fotografą  Antaną Sutkų?

- Šių rafinuotų miniatiūrų transkripcijas smuikui rašiau apie 9 mėnesius. Tada man ir kilo mintis  susieti trumpus muzikos kūrinius su vaizdiniais. Šią idėją dar reikėjo subrandinti, rasti jai „partnerį“. Mano kolegė ir sutuoktinė Giedrė Dirvanauskaitė supažindino mane su A.Sutkaus kūryba. Iš karto supratau, kad  jis – idealus partneris šiam projektui. 

M.Weinbergas ir A.Sutkus yra savo epochos liudytojai,  puikiai atspindėję tai savo kūryboje. Sutikęs Antaną ir jo sutuoktinę Rimą – nepaprastai malonius žmones – aš buvau priblokštas jų atvirumo ir dvasingumo. Bendras mūsų projektas galėjo prasidėti. 

Atsirinkus pluoštą A.Sutkaus archyvinių nuotraukų, man reikėjo sugalvoti, kaip susieti mūsų „požiūrius“, nepaverčiant jų vienas kito „iliustracijomis“. Garso režisieriai Vilius Keras ir Aleksandra Kerienė, taip pat Giedrė man padėjo tai įgyvendinti. 

Projektą jau parodėme Sione (Šveicarija), Ivrea (Italija), Monrealyje, Niujorke, Kijeve, Maskvoje, ketinu jį tęsti kitose Europos sostinėse. Šiais metais Vilnius bus paskutinė mūsų stotelė - tarsi  kalėdinė dovana visiems lietuviams, o taip pat Antanui ir Rimai Sutkams.

- Esate sakęs, kad puikus techninis muzikavimo lygis ne visada perteikia prasmingą žinutę.  Kokią koncerto žinutę jūs skleisite Lietuvos auditorijai?

- Mano vienintelė žinutė – tai raginimas nežiūrėti į meną kaip į pramogą ar madą, kurios leidžia patirti trumpalaikę sėkmę, „kultūrinio įvykio“ kerus. Nenaudoti meno savireklamai reklamavimui, bet skleisti nuoširdžias, sąžiningas „žinutes“, kurios yra svarbios kitiems. 

Ką atiduodate „tarnaudami“, išliks gyva, kai jau būsite išėję... Tiesą sakant, būtent tokia yra M. Weinbergo bei A.Sutkaus kūryba. Mano vaidmuo yra tik truputį paryškinti viską rampos šviesa.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.