Neprilygstamas Davido Geringo ir Iano Fountaino duetas – vėl Vilniuje

Kovo 3 d. Lietuvos nacionalinės filharmonijos scenoje – šventė. Čia vėl sulauksime neprilygstamo dueto: koncertuos Lietuvoje gimęs garsusis violončelininkas Davidas Geringas ir britų pianistas Ianas Fountainas. Duetas atliks intriguojančią naują programą, kurios pagrindas – Johanno Sebastiano Bacho Goldbergo variacijos, BWV 988.

Neprilygstamas Davido Geringo ir Iano Fountaino duetas.<br>Rengėjų nuotr.
Neprilygstamas Davido Geringo ir Iano Fountaino duetas.<br>Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 27, 2018, 2:13 PM, atnaujinta Feb 27, 2018, 2:14 PM

Šios variacijos yra paskutinis ir ambicingiausias iš Bacho kūrinių klavyrui. Beje, dabartinį kūrinio pavadinimą sugalvojo ne kompozitorius, jis savo ciklą buvo pavadinęs „Klavyriniais pratimais“. 

Goldbergo variacijomis kūrinys „pakrikštytas“ pagal Johanno Nikolauso Forkelio 1802 m. parašytą Bacho biografiją. Joje pasakojama istorija, neva Saksonijos grafą Otą Kaiserlingą, kuris dažnai užsukdavo į Leipcigą kartu su klavyro virtuozu Johannu Gottliebu Goldbergu, dažnai kamuodavo negalė ir nemiga. 

Susitikęs su Bachu, grafas jam užsakė keletą gaivios nuotaikos klavyrinių kūrinių, kad juos skambindamas Goldbergas praskaidrintų varginančias bemieges naktis. Ilgai nesvarstydamas Bachas pasirinkęs variacijas. Šiandien Bacho tyrinėtojai šia istorija abejoja: pats kompozitorius niekada neminėjo jokios dedikacijos grafui (net po dosnaus jo atlygio), o žymusis Goldbergas tuo metu tebuvo keturiolikos metų – vargu ar pajėgė skambinti tokį sudėtingą veikalą.

Koncerte skambės ne tik kai kurios populiariausios šių variacijų dalys, bet ir išradinga siuita, sudėliota iš šiuolaikinių JAV kompozitorių sukomponuotų variacijų, įkvėptų Bacho šedevro. 

Naujosios variacijos turi įdomią istoriją (papasakotą naujausiame D. Geringo ir I. Fountaino CD). Praėjus maždaug 250 metų nuo Goldbergo variacijų sukūrimo, sutuoktinių pora Judith ir Robertas Goldbergai, pedagogė ir programuotojas iš Masačiusetso (JAV), ieškojo ypatingos muzikos savo 25-osioms vestuvių metinėms. Buvo pasirinkta Arija iš bendrapavardžio Goldbergo variacijų. 

Kadangi pora pažinojo ir globojo nemažai muzikantų, kompozitorius Johnas Corigliano jiems pasiūlė panaudoti keletą kompozicijų, jungiamų Goldbergo variacijų modelio. Įžymus violončelininkas Yo-Yo Ma, šios poros draugas, padėjo jiems susisiekti su keliais amerikiečių kompozitoriais, kurie sutiko sukurti naujas variacijų versijas violončelei ir fortepijonui. 

Deja, sukūrus kūrinius, Robertui Goldbergui buvo diagnozuotas vėžys ir netrukus jis mirė. Yo-Yo Ma dar spėjo aplankyti vyrą ligoninėje ir pagriežti keletą ištraukų. Judith Goldberg nusprendė tęsti projektą, kad „ši muzika taptų memorialu švenčiant tą nuostabų gyvenimą“. 

Naujųjų Goldbergo variacijų kompozicijos buvo pristatytos 1997 m. Bostone, jas atliko Yo-Yo Ma ir Emanuelis Axas, taip pat dalyvavo penki dabar jau visame pasaulyje garsūs kompozitoriai. Į šį unikalų reiškinį atkreipė dėmesį ir D. Geringas. 

Į savo projektą „Bach Plus“ jis įtraukė J. Corigliano kūrinio ištraukas kaip Bacho siuitos violončelei Nr. 1 introdukciją, o planuodamas naujausią kompaktinę plokštelę prisiminė ir su pianistu I. Fountainu parengė kitus Goldbergo variacijomis grįstus kūrinius. 

Taigi antroje koncerto dalyje pateikiama siuita Naujosios Goldbergo variacijos, kurią iš Johno Corigliano, Richardo Danielpouro, Peterio Liebersono, Christopherio Rouse’o, Kennetho Frazelle, Peterio Schickele kompozicijų, įtraukęs Ferruccio Busoni bei Bacho arijas ir uvertiūrą, sudarė D. Geringas. Šį vakarą skambanti siuita įrašyta ir naujausioje šio neprilygstamo dueto kompaktinėje plokštelėje, pavadintoje „Naujosiomis Goldbergo variacijomis“.

Davido Geringo ir Iano Fountaino interpretuojamos Naujosios Goldbergo variacijos skambės kovo 3 d., šeštadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.