Naujausią Eimunto Nekrošiaus spektaklį „Kalės vaikai“ pamatys vilniečiai

Garsus, daugelio pasaulio teatrų kviečiamas režisierius Eimuntas Nekrošius Klaipėdos dramos atre pirmąkart pastatė spektaklį: „Kalės vaikai“ pagal Sauliaus Šaltenio pjesę. Premjera įvyko šių metų vasario 3 d. Saulius Šaltenis parašė inscenizaciją pagal savo to paties pavadinimo romaną (kurtą 1972-1988 metais, o išleistą 1990-aisiais).

Scena iš spektaklio  „Kalės vaikai“. <br> D.Matvejevo nuotr.
Scena iš spektaklio  „Kalės vaikai“. <br> D.Matvejevo nuotr.
Scena iš spektaklio  „Kalės vaikai“. <br> D.Matvejevo nuotr.
Scena iš spektaklio  „Kalės vaikai“. <br> D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-03-16 18:33

Vasario mėnesį Rokiškyje vykusiame XXXIV Lietuvos profesionalių teatrų festivalyje šis Klaipėdos dramos teatro spektaklis laimėjo apdovanojimą kaip geriausias, o aktorius Donatas Švirėnas parsivežė prizą už geriausią nepagrindinį vaidmenį. Balandžio 11 dieną „Kalės vaikus“ galės pamatyti Vilniaus žiūrovai – spektaklis bus rodomas Nacionaliniame dramos teatre.

Režisierius ir dramaturgas nebendradarbiavo nuo 1978 metų, kai E.Nekrošius Kauno valstybiniame dramos teatre pastatė „Duokiškio balades“. S.Šaltenis, po premjeros Klaipėdoje kalbinamas žurnalo „IQ“ apžvalgininkės, sakė: „Tik kelioms dienoms atvykau į spektaklio premjerą. Scenoj, matau, padangėje kabo plika graži šaka ir lyg netyčia per klaidą įžūli fabrikinė bjauri pailga gyvsidabrio lempa. Bet kai ta lempa finale dangui dundant ir griaudžiant mirksi, krūpčioja – supranti, kaip viskas stipru. Kas paprasta (ne prasta) ir yra prasminga. Sakiau E.Nekrošiui po premjeros: „Nu, Eimi, tu ir chuliganas... Nustebinai.“ Žinoma, jis meistras, ne išstenėtas kaip kiti – iš prigimties, ne iš mokslų režisierius.“

„Kalės vaikai“ – pjesė, nukelianti į XVIII amžiaus Mažąją Lietuvą, pietvakarinę etnografinės Lietuvos dalį, kuri tuo metu buvo pavaldi Prūsijai. Istorinis kontekstas tėra siužeto fonas jausmams ir universaliems apibendrinimams.

Romano herojais Kristijono (lietuvių literatūros klasiko, parašiusio poemą „Metai“) ataidi ir kitų Lietuvos poetų biografijos. Spektaklyje susipina istorinė Lietuvos praeitis – vokiečių kolonizacija, karai su rusais, pasakos, sakmės, prietarai, užkalbėjimai, dar senesni – matriarchato bendruomenės – mitų atgarsiai, Šventojo Rašto nuotrupos.

Spektaklyje vaidina aktoriai Darius Meškauskas, Regina Šaltenytė, Igoris Reklaitis, Karolina Kontenytė, Donatas Švirėnas, Edvardas Brazys, Nijolė Sabulytė, Sigutė Gaudušytė, Vaidas Jočys, Vidas Jakimauskas, Aurimas Pintulis, Mikalojus Urbonas. Scenografiją ir apšvietimą kūrė Marius Nekrošius, kostiumus – Nadežda Gultiajeva, kompozitorius – Antanas Jasenka.

Balandžio 11 d. spektaklis „Kalės vaikai“ gastroliuos Vilniuje, Nacionaliniame dramos teatre. Bilietus platina tiketa.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.