Kvartetas „Archi Quartett“ pristatys naują programą

Styginių kvartetas „Archi Quartett“ kviečia į karštos muzikos koncertą „White Piano Hall“ salėje kovo 23–iosios vakarą. Jau ne kartą publiką savo atliekamu repertuaru stebinęs ansamblis šį kartą paruošė programą „Tarp tango ir latino“.  Apie naują koncertinę programą bei muzikinius iššūkius kalbamės su kvarteto smuikininke Vitalija Makrickiene ir perkusininku Almantu Puidoku.

„Archi Quartett“.<br>Rengėjų nuotr.
„Archi Quartett“.<br>Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 21, 2018, 10:40 AM

– Dar praėjusį rudenį kvietėte į klasikinės muzikos atstovams nebūdingą „Pop ir Rock“ muzikos koncertą, gruodį surengėte net kelis iš eilės anšlaginius „Gražiausios filmų muzikos“ koncertus, o šį penktadienį „White Piano Hall“ salėje pristatote naują programą „Tarp Tango ir Latino“. Kuo šįkart džiuginsite klausytojus?

Vitalija: Tai jau trečia mūsų koncertinė programa ir penktas koncertas per metus būtent šioje vietoje. Labai džiaugiamės lygiai prieš metus atradę nuostabią koncertinę erdvę – „White Piano Hall“ salę. Čia ne tik puiki akustika, jauki kamerinė aplinka, bet ir fantastiška publika. Ir būtent ši erdvė puikai tinkama ne visai tradicinio formato koncertams – tokiems, kokie paprastai būna mūsų pasirodymai. 

Nors esame klasikinės muzikos atstovai, grojame ne tik klasiką, bet ir muziką, kurios patys mėgstame klausytis laisvalaikiu, tikime – ją mėgsta ir mūsų klausytojai. 

Šį penktadienį pristatome naują tango ir latino muzikos programą – klausytojams paruošėme nuostabių J.Gade, C.Gardeli, A.Piazzollos tango, taip pat A.C.Jobimo, L.Bonfa latino stiliaus kūrinių bei muzikos, sunkiai telpančios į kokius rėmus – tai C.Santanos, G.Bregovičiaus, E.Kusturicos ir kitų autorių kūriniai pritaikyti styginiams ir perkusijai.

– Styginiai ir perkusija – nelabai įprastas derinys. Kuo jis ypatingas ir kokie iššūkiai laukia perkusininko bei  styginių kvarteto?

Almantas: Kvarteto ir perkusijos derinys tikrai ypatingas, nes bendradarbiauja dviejų skirtingų rūšių instrumentų grupes ir taip sukuriamos naujos žinomų kūrinių interpretacijos. 

Perkusininkas turi ne tik ritmiškai, bet ir muzikaliai perteikti kūrinius. Grojant su kvartetu laukia visai kitokie iššūkiai nei grojant simfoniniame orkestre ar pop/rock grupėje – turi lanksčiai prisitaikyti prie jau susigrojusio ir laisvai muzikuojančio kvarteto, sukurti jiems tinkamą ritminį pagrindą, bet ir neužgožti.

Vitalija: Kvartetui groti su perkusija greičiau ne iššūkis, o malonumas – perkusija labai gražiai papildo ir įsilieja į mūsų atliekamą muziką, todėl visada džiaugiamės, koncertuodami penkiese. Perkusija ne tik suteikia puikų ritminį pagrindą, taip reikalingą atliekant pop , rock ar latino stiliaus kūrinius, bet ir kuria daug nuostabių muzikinių efektų lėtuose ar lyriniuose kūriniuose.

– Kokie perkusiniai instrumentai naudojami koncerte?

Almantas: Koncerte naudojama įvairi smulkioji perkusija tai – kohonas , kastanjetės, tamburinas, „wind chimes“, „wood blocks“ ir kt.  Įvairūs instrumentai atspindi skirtingą muzikinį stilių, pavyzdžiui tango muzikoje labai dažnai naudojamos kastanjetės  ir tamburinas, o latino muzika neapsieina be ritminių instrumentų, tokių kaip kohonas ar „timbales“. „Wind chimes“ (liet. „lietaus varpeliai“) puikiai tinka nuotaikai kurti lėtuose kūriniuose.

– Ką galite pasakyt apie tango ir latino muzikos stilius? Kuo jie ypatingi?

Almantas: Tai vieni stipriausių muzikalumo prasme muzikinių stilių, reikalaujantys ir atlikėjų virtuoziškumo.

Vitalija: Tiek tango, tiek latino muzikos kūriniai klausytojus retai palieka abejingus – tai labai jausminga ir aistringa muzika. Mes, lietuviai, esame pakankamai santūri tauta, lyginant su Pietų Amerikos ar Pietų Europos šalių gyventojais, galbūt todėl mus taip ir žavi pietietiška muzika, jos melodingumas ir ritmai.

– Koks kūrinys iš programos gražiausias jums patiems?

Vitalija: Sunku išskirti kurį nors vieną, bet jei reiktų įvardyti man gražiausius, tai turbūt būtų A.Piazzollos „Libertango“ bei L.Bonfos „Manha de Carnaval“ , o smagiausia groti turbūt Santanos „Oye como va“ – tai kūrinys, kuriame telpa ir latino, ir roko, ir džiazo muzikos elementai.

Almantas: Man vienareikšmiai įspūdingiausias šios programos kūrinys „El tango de Roxanne“ iš „Moulen Rouge“. Jau ne kartą girdėjau kaip šį kūrinį atlieka styginių kvartetas „Archi Quartett“ ir jei pats negročiau šiame koncerte, turbūt vien dėl šio kūrinio pirkčiausi bilietą į koncertą.

Koncertas „Tarp Tango ir Latino“ – šį penktadienį, kovo 23d. „White Piano Hall“ salėje Vilniuje (Kėdainių g. 1). Bilietus platina „Tiketa“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: įvykiai Sakartvele – nauja kova tarp Rusijos ir Vakarų?