Pasaulinio garso virtuozas iš JAV Klaipėdoje gros net aštuonias valandas

Pirmą kartą Klaipėdoje ir visoje Lietuvoje bus rengiamas kamerinės muzikos maratonas „Klasikos viražai”. Gegužės 12 d. netikėtoje vietoje – „Silberauto” salone – vyks 4 koncertai, arba 8 valandos su muzikos virtuozų atliekama klasika.

 Pienistas A.Paley klasikinės muzikos maratonui Klaipėdoje parinko kūrinius, susijusius su jūra.<br> V.Petriko nuotr.
 Pienistas A.Paley klasikinės muzikos maratonui Klaipėdoje parinko kūrinius, susijusius su jūra.<br> V.Petriko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 20, 2018, 11:37 AM

Ši mintis kilo pasaulyje pripažintam fortepijono virtuozui amerikiečiui Aleksandrui Paley, kuris koncertuoja su žymiausiais Europos ir JAV orkestrais, kasmet surengia apie 80 koncertų. 1991 m. jis pradėjo rengti savo vardu pavadintą kamerinės muzikos festivalį Prancūzijoje. 1998 m. A.Paley įsteigė dar vieną festivalį Ričmonde, JAV.

Ugningo temperamento A.Paley visuomet pritraukia ir nepaleidžia klausytojų dėmesio. Šį kartą fortepijono maestro Klaipėdoje žada priimti net sau netikėtą iššūkį – tądien jis pirmą kartą gros net aštuonias valandas! Beje, A.Paley klasikinės muzikos maratonui ypač kruopščiai ir atsakingai parinko kūrinius, susijusius su jūra, tokius kaip Claude'o Debussy simfoninę poemą „Jūra” (fortepijonui 4 rankoms) , Franzo Schuberto fortepijoninį kvintetą A-dur op.114 („Upėtakių kvintetas”) ir kt.

Šioje unikalioje vienos dienos gurmaniškos muzikos fiestoje kartu su A.Paley gros talentinga pianistė iš JAV Pei-Wen Chen, smuikininkas Raimondas Butvila, violončelininkas Mindaugas Bačkus, altininkė Ugnė Petrauskaitė ir kontrabosininkas iš Latvijos Guntis Kuolertas.

Maratono metu muzika susilies su tapyba. Žinomas uostamiesčio dailininkas Simas Žaltauskas gyvai tapys 5 paveikslus pagal atliekamą Edvardo Griego, Wolfgango Amadeaus Mozarto, F.Shuberto, C.Debussy ir Sergejaus Rachmaninovo muziką, skambėsiančią maratono metu.

Festivalio rengėjai nutarė išeiti iš įprastų koncertinių erdvių ir klasikinės muzikos gerbėjus pakviesti į „Silberauto” saloną. Galbūt ši netikėta erdvė, kurioje akį traukia nauji įspūdingi automobiliai, privilios  didesnį klaipėdiečių būrį ir netgi tuos, kurie dar tik pradeda pažinti klasiką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.