Riikka Hakola. Auksinis Suomijos balsas skambės slėpininguose Paliesiaus dvaro skliautuose

Balsas – vienas svarbiausių raiškos būdų, leidžiantis išsakyti jausmus, nuomonę ir bendrauti su kitais žmonėmis. Iki Renesanso laikų buvo teigiama, kad balsas sklinda iš širdies. O susijungus balsui, vaizdui ir muzikai, atsiranda stebuklas, vadinamas opera.

Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-04-27 10:45

Operos solistui balsas yra Dievo dovana, kuri ne tik sklinda iš širdies, bet ir pasiekia daugybės klasikinės muzikos mėgėjų širdis. Bent taip tikrai atrodo klausantis angeliško Sarah Brightman ar stipraus ir galingo Montserrat Caballé vokalo.

Savo neapsakomo grožio tembru džiugino mus ir neseniai anapilin iškeliavęs maestro Virgilijus Noreika, o klausantis jau spėjusio pasaulinę šlovę pelnyti jaunosios kartos atstovo Merūno Vitulskio, rodos, širdis išsprūs iš krūtinės.

Bet šiandien susipažinkime su suomių operos soliste Riikka Hakola. Atlikdama ilgiausias ir sudėtingiausias partijas ji į jas sudeda visą savo širdį ir ją atiduoda pilnoms žiūrovų salėms.

Šios atlikėjos balsas jau 15 metų skamba tarp Suomijos nacionalinės operos teatro sienų. Savo aksominiu sopranu ji pavergė klausytojų širdis. Jos balsas kibirkščiuoja ir žėri įvairiausiomis vaivorykštės spalvomis.

Per savo solinę karjerą atlikėja apkeliavo beveik visą pasaulį. Ji koncertavo su žymiais orkestrais ir dainininkais Skandinavijoje, Anglijoje, Vokietijoje ir JAV. Jos atliekamos partijos skambėjo „Metropolitan Opera“ Niujorke ir Didžiajame Maskvos teatre. Violeta iš „La Traviatos“, Dona Ana bei Dona Elvyra iš „Don Žuano“, Rosina iš „Sevilijos kirpėjo“ bei daugybė kitų gerai žinomų solo partijų puošia šios atlikėjos repertuarą.

Ji žinoma tiek dėl solinių pasirodymų su tarptautinį pripažinimą pelniusiais orkestrais bei žymiomis operos žvaigždėmis, tokiomis kaip Placido Domingo ar Ana Netrebko, tiek ir dėl rečitalių su fortepijonu. Rikka Hakola labiausiai garsinantis vaidmuo – Violeta iš „La Traviatos“, kurį ji atliko Stokholmo bei Kopenhagos karališkosiose operose, Oslo nacionalinėje operoje bei dešimtyje pasaulinio lygio operos teatrų. Riikka Hakola dainuoti mokėsi Sibeliaus akademijoje Helsinkyje, vėliau studijas tęsė privačiai Londone, Berlyne, Niujorke bei Milane.

Po studijų, ji laimėjo pirmąją Kangasniemio konkurso premiją debiutuodama Gaetano Donizetti trijų dalių operoje „Lučija di Lamermur“ ir taip pradėdama savo svaiginančią karjerą ne tik Suomijoje, bet ir visame pasaulyje. Jos unikalus ir stiprus balsas įkvėpė ne vieną kompozitorių specialiai jai kurti dainas ir orkestro kūrinius.

Naujausias atlikėjos darbas yra Hannah Clavarin vaidmuo Suomijos nacionalinės operos pristatomoje operetėje „Linksmoji našlė“. Ji taip pat dalyvauja įvairiuose televizijos projektuose bei laidose.

O šį pavasarį visų Riikka Hakola gerbėjų laukia nuostabi staigmena. Ji atvyksta į Lietuvą! Gegužės 20 d. Paliesiaus dvare jūsų laukia išskirtinis Riikkos Hakolos pasirodymas – OPERA SHOW! Į Paliesiaus PASAGOS koncertų salę Riikka Hakola su trupe atveža unikalų operos šou, skirtą nedidelėms, kamerinėms erdvėms.

Šio išskirtinio pasirodymo metu operos žvaigždei talkins pripažinti solistai bei muzikantai iš Vokietijos ir Suomijos: garsusis tenoras Christianas Juslinas, nuostabus baritonas Jaakko Kortekangas, fortepijono meistrė Jukka Nykänen, smuiko virtuozė Laura Rajanen bei kontraboso asas Johannesas Raggas.

Tai puiki galimybė pasinerti į neišmatuojamą operos vizijų pasaulį po slėpiningais Paliesiaus dvaro skliautais. Vos 100 vietų salėje vienas garsiausių Suomijos sopranų mus kviečia ne šiaip sau pažvelgti į operą – mus kviečia tapti pačia opera. Magiški balsai, temperamentingi personažai ir netikėti siužetai žada nuausti aštriausių meninių pojūčių tinklą klausytojų širdyse, regos lauke ir sielose... O svarbiausia – kaip ir gyvenime – niekada nežinai, kokia bus tolesnė įvykių seka...

Užburiantys muzikos garsai jus perkels į pačią kamerinės operos širdį, nes tik čia ir tik šįvakar atsivers nuostabi galimybė išgirsti pasaulinį pripažinimą pelniusių kompozitorių „šlagerius“. Pasirodymo metu skambės arijos iš garsiausių pasaulio operų: Georges’o Bizet „Karmen“, Giuseppe Verdi „La Traviata“ ar Giacomo Puccini „Turandot“.

Tad gegužės 20-ąją visi, išsiilgę meninių paslapčių, maloniai laukiami Paliesiaus dvare.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.