Estai atveža mitologinį „Gobliną“ – primenantį apie karmą ir kredito kortelę

Svečiai iš Talino lietuvius nutarė nudžiuginti Richardo Wagnerio opera „Tanhoizeris“, žymiausiu estų nacionaliniu baletu „Goblinas“ ir šiuolaikinio šokio pastatymu „Geismų tramvajus“.

Estų nacionalinis baletas „Goblinas“ – liaudies muzikos ir pasakų motyvais sukurtas įtaigus veikalas.<br>H.Rospu nuotr.
Estų nacionalinis baletas „Goblinas“ – liaudies muzikos ir pasakų motyvais sukurtas įtaigus veikalas.<br>H.Rospu nuotr.
 Scena iš baleto „Geismų tramvajus“.<br> Rengėjų nuotr.
 Scena iš baleto „Geismų tramvajus“.<br> Rengėjų nuotr.
 Scena iš operos „Tanhoizeris“.<br> Rengėjų nuotr.
 Scena iš operos „Tanhoizeris“.<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 13, 2018, 3:27 PM

Minėdami Baltijos šalių nepriklausomybės atkūrimo 100-metį Estijos, Latvijos ir Lietuvos nacionaliniai operos ir baleto teatrai sutarė susikeisti gastroliniais spektakliais.

Vilniuje pirmieji viešės estai. Estijos nacionalinės operos spektakliai gegužės 15–17 dienomis bus rodomi Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre (LNOBT).

Ant teatro nukrito bomba

Gegužės 16 dieną Vilniuje Estijos nacionalinės operos trupė pristatys pirmąjį estų nacionalinį baletą „Goblinas“. Liaudies muzikos ir pasakų motyvais sukurtą veikalą apie antgamtiško įnamio Goblino nešamus pinigus estų choreografė Marina Kesler pritaikė nūdienos verslo aplinkai.

Ūkininkas iš pasakos, parduodantis sielą Velniui, šiame spektaklyje virsta smulkios bankrutuojančios verslo įmonės savininku.

Jo Samdinys, įsimylintis Ūkininko dukterį, žinoma, yra tos pačios įmonės samdomas darbuotojas, netyčia sužinantis apie šefo kartu su Velnio pasiuntiniu Goblinu sukamas finansines machinacijas.

Choreografė M.Kesler pasakojo, kad pirmajame kompozitoriaus ir dirigento Eduardo Tubino (1905–1982) sukurto baleto variante, kuris 1943 metais išvydo sceną Tartu Vanemuine teatre, nebuvo Samdinio ir Ūkininko dukters meilės istorijos. Ji išplėtota tik po metų, kai „Goblinas“ buvo statomas Estijos nacionalinėje operoje.

Dėl dažnėjančių vokiečių antskrydžių 1944-aisiais Taline pavyko parodyti vos penkis „Goblino“ spektaklius.

Šeštojo spektaklio metu nuaidėjus oro pavojaus sirenoms šokėjai paskui žiūrovus išpuolė į gatvę nespėję persivilkti personažų kostiumų. Ir taip išsigelbėjo, mat tą 1944-ųjų kovo 9-osios vakarą ant teatro pastato nukrito aviacinė bomba.

Netrukus po to baleto muzikos autorius ir premjeros dirigentas E.Tubinas su šeima emigravo į Švediją ir taip išvengė sovietų valdžios. Baleto muzikoje atpažįstamos estų liaudies melodijos, o libretui buvo pasirinkta pasaka apie mitologinį personažą Gobliną, kuris padeda susikrauti turtus.

Meilė – antraeilis motyvas

„Partitūroje ir dabar galima justi, kad meilės motyvas „Gobline“, kuris laikomas pirmuoju originaliu estų baletu, yra tarsi antraeilis.

Tai keista, mat 90 procentų pasaulio baletų yra apie nelaimingą meilę ar meilę tarp skirtingų socialinių sluoksnių atstovų. Vis dėlto man meilė šiame spektaklyje yra labai svarbi: ji, dosni ir nesavanaudiška, čia iškyla kaip godaus, pinigų valdomo pasaulio priešybė“, – pasakojo M.Kesler.

Ruošdamasi pastatymui, spektaklio kostiumų dailininkė Gerly Tinn vaikščiojo į Estijos nacionalinį muziejų ir skaitė jame kaupiamus etninės kultūros tyrimus.

Ji sužinojo, kad laikyti savo namuose Gobliną mūsų protėviams neatrodė pramoga ar žaidimas.

Anksčiau ar vėliau Goblinas visuomet pradeda veikti prieš savo šeimininką.

„Kiekvienas tikisi, kad atėjus laikui sugebės iš savo namų išvyti piktąsias dvasias, tačiau iš pasakojimų aiškėja, kad dažniau būtent goblinai užvaldo namus ir pasmerkia pražūčiai savo šeimininkus. Vertinant iš nūdienos pozicijų, Goblinu gali tapti ir kredito kortelė“, – svarstė ji.

„Goblino“ spektaklį Vilniuje diriguos Estijos nacionalinės operos meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas Vello Pähnas. Šoks puikūs estų nacionalinės baleto trupės solistai.

Ryškiausia estų premjera

Kompozitoriaus P.Salemo baletas „Geismų tramvajus“ – naujausias iš atvežamų spektaklių, jo premjera Taline įvyko pernai lapkritį. Pagal garsiąją Tennessee Williamso pjesę jį kartu sukūrė režisierė Nancy Meckler (JAV, JK) ir choreografė Annabelle Lopez Ochoa (Belgija, Olandija). Jos abi parašė ir baleto libretą.

Šios komandos „Geismų tramvajaus“ pasaulinę premjerą 2012 metais parodė Škotijos baleto trupė. O pagrindinis Blanšos Diubua vaidmuo buvo kuriamas tuometinei Škotijos baleto trupės primabalerinai estei Eve Mutso.

Vienintelė estų atvežama opera – ryškiausia 2013 m. Estijos premjera pripažintas Richardo Wagnerio „Tanhoizeris“. Šiam spektakliui estetiškas masyvias dekoracijas sukūrė britė Leslie Travers.

Jos tautiečio režisieriaus Davido Slaterio pasirinktas operos raktas – aistringosios Veneros ir dorovingosios Elžbietos partijos patikėtos tam pačiam sopranui (Vilniuje turėtume girdėti solistę Heli Veskus). Pagrindinę Tanhoizerio partiją atliks žymus estų tenoras Mati Turi, o Volframo fon Ešenbacho – baritonas Rauno Elpas.

Estijos nacionalinės operos gastrolės Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre vyks gegužės 15–17 d. Bilietų kaina – 5–55 eurai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.