Gediminas Gelgotas: „Mari Samuelsen išlaiko klausytojų dėmesį iki paskutinės minutės“

Vasarvidį mieste palydėsiantis meno ir muzikos festivalis „Midsummer Vilnius“ liepos 17 d. pakvies į gurmanišką modernios klasikinės muzikos „puotą“. Pirmą kartą kartu savo koncertą surengs pasaulį savo muzika jau spėjęs užkariauti lietuvių kolektyvas Naujų idėjų kamerinis orkestras NIKO ir be galo charizmatiška bei talentinga norvegų smuikininkė Mari Samuelsen.

 Gedimino Gelgoto susitikimas su Mari Saulsen.<br> Organizatorių nuotr.
 Gedimino Gelgoto susitikimas su Mari Saulsen.<br> Organizatorių nuotr.
Mari Saulsen.<br> Organizatorių nuotr.
Mari Saulsen.<br> Organizatorių nuotr.
 Gediminas Gelgotas.<br> Organizatorių nuotr.
 Gediminas Gelgotas.<br> Organizatorių nuotr.
Naujų idėjų kamerinis orkestras NIKO. <br> Organizatorių nuotr.
Naujų idėjų kamerinis orkestras NIKO. <br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 13, 2018, 11:45 AM

Pažintis ir realybe virstančios idėjos

Mari Samuelsen garsėja, kaip novatoriška, charakteringa ir naujai mąstanti menininkė, kaskart pasiekianti naujas klausytojų auditorijas.  

Nors Mari Samuelsen ir NIKO teko anksčiau susitikti muzikos festivaliuose ir projektuose, bendrauti bei dalintis bendromis idėjomis, tačiau kartu scenoje gros tik dabar. NIKO įkūrėjas ir kompozitorius Gediminas Gelgotas prisimena pirmą susitikimą su Mari ir jau anksčiau užsimezgusias idėjas koncertuoti kartu.

„Su Mari susipažinome prieš kelerius metus Skandinavijoje. Mūsų bendras draugas dirigentas Kristjan Järvi koncerte dirigavo vieną iš mano simfoninių kūrinių, o kitas koncerto programos kūrinys buvo su Mari, kaip soliste.

Nuo tada ir prasidėjo mūsų draugystė, dažnai susitikdavome dalyvaudami tuose pačiuose projektuose, kalbėdavome apie galimybę kažką nuveikti scenoje kartu. Tačiau, tam reikia tinkamų aplinkybių, ir šiuo atveju tokia aplinkybe tapo „Midsummer Vilnius“ festivalio vadovo Valdo Petreikio skambutis bei jo noras į Vilnių pasikviesti Mari. Abu su Mari labai apsidžiaugėme, kad ilgai aptarinėtos idėjos jau greit taps realybe“, – apie pažintį su Mari pasakojo G. Gelgotas.

Gediminas neslėpė susižavėjimo Mari – tiek jos asmenybe, tiek išskirtiniu ir profesionaliu požiūriu į muziką, ir ypatingai dėl juos vienijančių vertybių.

„Mari yra ne tik techniškai ir muzikaliai itin stipri artistė – tuo galite įsitikinti pažiūrėję jos koncertų įrašus. Ji taip pat turi labai ryškų, drąsų, bekompromisį, laisvą ir labai fizišką atlikimo braižą. Visa tai sukuria itin charakteringą rezultatą, būdama scenoje ji išlaiko klausytojų dėmesį nuo pirmos iki paskutinės minutės. O jos kūrybinė laisvė, drąsa – tai man labai svarbios meninės vertybės, matyt šie elementai labiausiai ir nulėmė mūsų draugystės pradžią“,  – pasakojo kompozitorius. 

Mari Samuelsen groja koncerte su kompozitoriumi Max Richter

Pirmas kartas  – koncertas kartu

Mari ir NIKO pasirodymo Valdovų rūmų kieme metu skambės ne tik Gedimino Gelgoto kompozicijos, bet ir tokių kompozitorių kaip  Philip Glass, Arvo Pärt, Peteris Vasks, Peter Gregson kūryba. Būsimas koncertas intriguoja ne tik publiką bet ir pačius atlikėjus – juk tai kažkas dar nepatirta ir labai įdomu. 

„Kartu grosime pirmąkart, todėl negaliu tiksliai nusakyti, ko galime tikėtis, tikriausiai tai ir yra vienas iš labai malonių jaudulių mums patiems. Manau, vieną stipriausių efektų sukurs tai, kad tiek Mari, tiek aš ir NIKO scenoje bei visoje meninėje veikloje esame vienijami panašių vertybių, apie muzikos perteikimą ir interpretavimą. Visada koncertuose gera jausti, kad scenoje esantys atlikėjai yra susitikę bendraminčiai, draugai. Tokiu atveju repeticijos bei pasiruošimo procesas tampa visai kitoks – su daug didesniu kūrybingumu ir gyvumu, o tai nulemia ir visiškai kitokį galutinį rezultatą. Nekantriai laukiame koncerto“, – apie būsimą koncertą sakė G. Gelgotas.

Pasaulinis Lietuvos šimtmečio turnė

Nenuostabu, kad NIKO vis dažniau bendradarbiauja su didžiulį pripažinimą pelniusiais užsienio profesionalais. Jau dvylika metų egzistuojantis styginių kolektyvas, pastaraisiais metais daug koncertavo didžiosiose pasaulio koncertų salėse ir sulaukė publikos susižavėjimo. Visai neseniai kolektyvas baigė savo pasaulinį, Lietuvos šimtmečio minėjimo turnė, kurio metu koncertavo Paryžiaus, Maskvos, Talino, Kaliningrado ir Pekino miestų scenose. 

Gediminas neslėpė, kad šis turas pareikalavo daug energijos ir jėgų, tačiau tai su kaupu atperka įgyta, be galo reikšminga, patirtis ir garbė.

„Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio proga koncertavome ne tik Lietuvoje, bet ir daugelio pasaulio šalių didžiosiose scenose, ir visa tai – vos per keletą savaičių. Šis turnė – tai didelis krūvis ir atsakomybė muzikantams, daug mintinai išmoktų kitų šalių nacionalinių himnų, daug laiko oro uostuose ir labai mažai laiko tų miestų pažinimui. Tačiau be jokios abejonės – tai didelė garbė ir džiaugsmas. Jaučiame, kad tokiomis iškilmingomis progomis vykstantys mūsų koncertai Lietuvą reprezentuoja kaip unikalias šaknis turinčią, bet visgi modernią, dinamišką, ryškią ir kūrybišką valstybę“, – pasakojo G. Gelgotas.

Paklaustas, apie tai, kokią muziką NIKO kolektyvas skirtų Vilniaus miesto įgarsinimui, Gediminas turėjo netikėtą atsakymą, kad to savęs jau klausė prieš kelerius metus, o atsakymas nuvedė į kūrinio „Vilniaus eskizai“ sukūrimą. 

NIKO kūrinys „Vilniaus eskizai“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?