Kretingoje vėl skambės pasaulinių senosios muzikos žvaigždžių koncertai

Praėjusiais metais Lietuvos muzikos scenos žemėlapyje atsiradusi reikšminga iniciatyva  – Tarptautinis Kretingos senosios muzikos festivalis – šiemet vėl kviečia į koncertus, kuriuose  skambės seniausi Lietuvos vargonai.

 Senosios muzikos ansamblis ,,Canto Fiorito“.<br> Organizatorių nuotr.
 Senosios muzikos ansamblis ,,Canto Fiorito“.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-08-06 19:24, atnaujinta 2018-08-06 20:43

Rugpjūčio 16–19 d. 19 val. nuostabios akustikos Kretingos pranciškonų bažnyčioje keturis vakarus iš eilės skambės koncertai, kuriuose klausytojai išgirs pasaulines senosios muzikos garsenybes, atliekančias renesanso ir baroko muziką istoriniais instrumentais ir stiliais.

Festivalio meno vadovas Rodrigo Calveyra kviečia į šiuos renginius visus, norinčius pažinti senąją muziką ir įvertinti jos dvasinius lobius.
„Po praeitų metų festivalio debiuto su tokiais garsiais muzikais kaip dainininkė Maria Cristina Kiehr ir vargonininkas, klavesinininkas bei dirigentas Leonardo García Alarcón, labai džiaugiamės galėdami šių metų festivalį atidaryti su prestižiniu senųjų pučiamųjų instrumentų ansambliu „Les Cornets Noirs“ iš Šveicarijos ir nuostabia dainininke Nuria Rial“, apie savo sudarytą programą pasakoja R. Calveyra.

Angeliško balso sopranas N. Rial koncertuoja su bene visais garsiausiais senosios muzikos ansambliais ir dirigentais, dažnai dainuoja kartu su Lietuvos publikai jau pažįstamu Philippe'u Jaroussky, jos įrašai įvertinti daugybe apdovanojimų, o daininkės gerbėjų klubas, lydi ją  į koncertus  įvairiose šalyse. Kretingos festivalio atidarymo koncerte rupgjūčio 16 d. Nurial Rial kartu su ansambliu „Les Cornets Noirs“ atliks XVII a. italų sakralinės muzikos programą, kurioje išsamiai supažindins su Venecijos ir Milano muzikinėmis tradicijomis. „Les Cornets Noirs“ (liet. „Juodieji kornetai“) atlikėjai išsiskiria virtuoziškumu ir yra etalonas viso pasaulio kornetininkams, grojantiems šiuo retu ir itin sudėtingu senuoju instrumentu, kurio spindintis tembras viename istorinių šaltinių prilygintas „saulės spinduliui“. 

Kitas garbingas II Kretingos senosios muzikos festivalio svečias –  smuikininkas Manfredo Kraemeris ir jo vadovaujamas ansamblis „The Rare Fruits Council“. Kraemeris yra vienas iš legendinio ansamblio „Concerto Köln“ įkūrėjų ir ilgamečių narių, senosios muzikos patriarcho Jordi Savallio pirmasis smuikas, „BBC Music Magazine“ tituluojamas vienu ryškiausių ir įtakingiausių šių dienų barokinio smuiko atlikėjų. Kartu su juo pasirodys violos da gambos meistras Juanas Manuelis Quintana, taip pat pelnęs ne vieną tarptautinį apdovanojimą už solinius muzikos įrašus, ir vargoninkas Luca Guglielmi. Ansamblis specialiai festivaliui parengė gurmanišką instrumentinės kamerinės muzikos programą, kurioje atiduodama duoklė mažiau žinomiems vokiškų kraštų kompozitoriams, tokiems kaip J. Pachelbelis, A. Bertalis ar A. Kertzingeris. Pasak M. Kraemerio, šių autorių kūriniai atskleidžia drąsų ir laisvą, iracionalų ir jausmingą XVII a. antrosios pusės baroko stilių. Trio koncertas skambės rugpjūčio 18 d., šeštadienio, vakarą.

Kretingos festivalio rengėjai siekia, jog kiekvienais metais programoje būtų ir vargonų muzikos solinis koncertas, išryškinantis Kretingos pranciškonų bažnyčioje saugomo istorinio instrumento, sukonstruoto apie 1680 m., vertę. Šiemet rečitalį surengs Lietuvos publikai jau gerai pažįstamas ansamblio „Canto Fiorito“ vargonininkas, Europos šalyse vertinamas vargonų ir klavesino virtuozas Davide Pozzi. Savo rečitalyje rupgjūčio 17 d. šis italų muzikas pristatys Romą kaip XVII amžiaus kultūros sostinę, supažindindamas klausytojus su iškiliausių Romos vargonų muzikos meistrų kūryba, joje atsiskleidžiančiais afektais ir harmonijos eksperimentais.

Festivalį organizuojantis senosios muzikos ansamblis „Canto Fiorito“, vadovaujamas R. Calveyros, šiais metais toliau tęsia savo misiją tyrinėti, atkurti ir populiarinti Lietuvos muzikos paveldą. Specialiai festivaliui parengtoje programoje „Nuo Romos iki Vilniaus“ rugpjūčio 19 d. penki ansamblio dainininkai ir juos lydintys instrumentai atskleis Romos polifoninės muzikos mokyklos įtaką LDK valdovų Vazų ir Sapiegų dvaro kultūrai. Pasak šios programos kūrėjo R. Calveyros, mūsų krašto XVI–XVII a. muzikinį veidą bene labiausiai lėmė vienas po kito kapelmeisteriais Vazų dvare dirbę italų kompozitoriai, kurie buvo tiesioginiai Romos polifoninės mokyklos įkūrėjo Palestrinos mokiniai. Šie mums, deja, menkai pažįstami autoriai, tokie kaip Annibale Stabile ar Asprilio Pacelli, savo laiku buvo įtakingiausi muzikai popiežiškose Vatikano bazilikose, tad įrodo, kad mūsų valdovų dvaras buvo tikrai aukšto lygio muzikos centras to meto Europoje. 

Festivalio organizatorių ir partnerių, Lietuvos kultūros tarybos ir Kretingos rajono savivaldybės bei kitų rėmėjų dėka šių išskirtinių koncertų publika galės klausytis nemokamai. Meno vadovas Rodrigo Calveyra tikisi, kad Tarptautinis Kretingos senosios muzikos festivalis netruks įgauti pagreitį ir ateinančiais metais pristatys publikai dar daugiau koncertų, o ateityje išsiplės ir į kitas koncertams tinkamas erdves, kad galėtų pristatyti ne tik sakralinę, bet ir pasaulietinę senąją muziką. Festivalio koncertuose laukiami ne tik Kretingos, aplinkinių miestelių, Klaipėdos ir Palangos gyventojai, bet ir pajūrio poilsiautojai iš visos Lietuvos bei kitų šalių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?