Lukas Geniušas atliks Lietuvoje vieną įspūdingiausių fortepijoninių koncertų

Šį rudenį Lietuvos muzikiniame gyvenime – neeilinis įvykis. Vienas garsiausias šiandienos lietuvių pianistų, pasaulio koncertų sales užkariaujantis Lukas Geniušas kartu su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru, kuriam diriguos kylanti Suomijos batutos žvaigždė Ville Matvejeffas, atliks amerikiečių muzikos įžymybės Johno Adamso fortepijoninį koncertą „Century Rolls“ – vieną įspūdingiausių šių laikų fortepijoninių koncertų. Koncertas vyks lapkričio 10 d. Nacionalinėje filharmonijoje.

 L.Geniušas.<br> Rengėjų nuotr.
 L.Geniušas.<br> Rengėjų nuotr.
 J.Adamsas.<br> Rengėjų nuotr.
 J.Adamsas.<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 7, 2018, 11:44 AM, atnaujinta Sep 7, 2018, 12:02 PM

Išskirtinį kūrinį atliksiantis Lukas Geniušas jau spėjo tapti itin laukiamu solistu daugelyje pasaulio šalių. Intensyviai koncertuojantis charizmatiškasis Lietuvos pianistas į Vilnių atvyksta šiemet jau koncertavęs garsiojoje Londono „Barbican“ salėje, Tokijo „Metropolitan“, Maskvos Stanislavskio teatre, Gdansko filharmonijoje, Nanto „La Folle Journée“, Liublijanos, Toronto vasaros muzikos festivalių klausytojams ir kt.

Luko biografiją puošia pasirodymai su žymiausiais orkestrais – Toronto simfoniniu, Prancūzijos radijo filharmonijos, Sankt Peterburgo filharmonijos, Birmingemo simfoniniu orkestrais, kameriniu orkestru „Kremerata Baltica“. Daugelis žino, jog vienas ryškiausių pianisto pastarųjų metų laimėjimų – 2015 m. pelnytas sidabro medalis prestižiniame XV tarptautiniame Piotro Čaikovskio konkurse Maskvoje. Visai nenuostabu, kad pianistas mėgstamas įvairios publikos – jo repertuaras apima sudėtingiausius kūrinius fortepijonui nuo klasikinės muzikos šedevrų iki šių laikų muzikos.

Johnas Adamsas – vienas iškiliausių šiandien kuriančių JAV kompozitorių, kurio muzika puikiai pažįstama tiek muzikos profesionalams, tiek plačiajai publikai. Prestižinės Pulitzerio premijos laureatas pasaulį ypatingai sužavėjo savo operomis „Doctor Atomic“, „Nixon in China“, kurios nuolatos statomos pasaulio operos teatruose. Lietuvos publika šio kompozitoriaus kūrinių koncertų visuomet laukia su dideliu nekantrumu – tą įrodė ir praėjusį rudenį didžiulio susidomėjimo sulaukęs J. Adamso kūrinių koncertas.

Fortepijoninį koncertą „Century Rolls“ parašyti J. Adamsą įkvėpė trečiasis praėjusio amžiaus dešimtmetis ir tuo metu išpopuliarėjęs mechaninis instrumentas – pianola. Pats kompozitorius yra sakęs, kad šis jo darbas – tai žvilgsnis į „visą praėjusio amžiaus fortepijoninę muziką, tiek klasikinę, tiek populiariąją“.

Johno Adamso kūrinio vertą įžangą šiame koncerte padarys dvi ne mažiau įdomios kompozicijos: garsiausio dabarties suomių kompozitoriaus Magnuso Lindbergo kūrinys bei Londone kuriančios lietuvių kompozitorės Rūtos Vitkauskaitės pasaulinė premjera mušamiesiems ir orkestrui.

Magnuso Lindbergo kūrinį „Two Episodes“ simfoniniam orkestrui prieš dvejus metus užsakė Londono filharmonijos orkestras. Kūrinys, sumanytas kaip įžanga Beethoveno devintosios simfonijos atlikimui, talpina nemaža užuominų į šį legendinį kūrinį bei į tokių kompozitorių kaip Claude Debussy, Maurice'o Ravelio ar Ottorino Respighi kūrybą.

Vakaro programa pradžiugins ir nauju lietuvišku kūriniu – premjerą ruošia jau ne kartą įdomiais kūriniais nustebinusi, „Auksinį scenos kryžių“ už darbus šiuolaikinės operos srityje pelniusi lietuvių kompozitorė R. Vitkauskaitė. Filharmonijos scenoje skambės jos naujas kūrinys mušamiesiems ir orkestrui, kuriame mušamųjų partiją atliks britų perkusininkas Jude'as Carltonas.

Viso koncerto vadžias savo rankose laikys jaunosios kartos suomių dirigentas Ville Matvejeffas, jau spėjęs užsitarnauti ypatingai plataus spektro dirigento statusą. Jauno batutos meistro karjera į viršų kyla raketos greičiu – nuo 2014 m. jis yra puikaus Suomijos orkestro Jyväskylä Sinfonia vyriausiasis dirigentas, o taip pat nuolat kviečiamas diriguoti tokių kolektyvų kaip Helsinkio filharmonijos, Turku filharmonijos, „Avanti!“ kameriniams orkestrams ir kt. Pats būdamas ir kompozitoriumi, V. Matvejeffas kritikų yra vertinimas už puikų XX-XXI a. muzikos interpretavimą.

Luko Geniušo pasirodymas Vilniuje su Johno Adamso fortepijoniniu koncertu – lapkričio 10 d., 19 val., Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje. Bilietus galima įsigyti Filharmonijos kasose, filharmonija.lt ir bilietai.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.