Naujame Menų spaustuvės sezone – dėmesys bendruomenei ir jauniems menininkams

Septynioliktą sezoną pradėjusi pilnomis salėmis „Naujojo cirko savaitgalyje“, Menų spaustuvė toliau juda į priekį – pilna naujų planų, premjerų ir su scena nesusijusių naujienų. Besikeičianti aplinka ir sparčiai tobulėjantis žiūrovas diktuoja ir naują Menų spaustuvės ritmą su įvairesniais renginiais, atsinaujinusia jaunųjų menininkų programa ir daugiau dėmesio visiems, kas čia pristato savo kūrybą.

Gatvės teatro festivalis SPOT.<br>„Glasses&amp;Beard“ photography.
Gatvės teatro festivalis SPOT.<br>„Glasses&amp;Beard“ photography.
„Dviguba vaivorykštė ir tornadas“.
„Dviguba vaivorykštė ir tornadas“.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 12, 2018, 11:08 PM, atnaujinta Sep 12, 2018, 11:09 PM

Daugiau erdvės bendruomenei

Nuolat dirbant su įvairias disciplinas jungiančiais menais, plečiasi ir įvairėja Menų spaustuvėje apsilankanti bendruomenė, tad nuo naujo sezono jai bus siūloma daugiau papildomų, nemokamų renginių, neapsiribojančių scenomis. Tai  – diskusijos, knygų pristatymai, kino filmų peržiūros ir parodos, išnaudosiančios Infotekos ir Menų spaustuvės kavinės erdves. 

Pastaroji nuo šiol dirbs ilgiau ir bus atvira tiek žiūrovams prieš spektaklį, tiek visiems užsukusiems padirbėti su savo kompiuteriais ar tiesiog paskaityti naujausių Lietuvos ir užsienio kultūros žurnalų. Antrą sezoną iš eilės, besidomintiems scenos menų užkulisiais, Menų spaustuvės komanda ves nemokamas ekskursijas po matytas ir nematytas pastato erdves bei pasakos apie savo darbo ypatumus.

Pristatys šiuolaikinių scenos menų naujienas

Nors vis gausėjanti bendruomenė sulauks daugiau dėmesio, Menų spaustuvė ir toliau išliks erdve, atsidavusia šiuolaikiniams scenos menams, pristatančia tiek šios srities profesionalus tiek pradedančiuosius menininkus. Čia reziduojančios organizacijos naujame sezone žada rodyti žiūrovų pamėgtus spektaklius ir pristatyti keletą premjerų. 

Teatro „Atviras ratas“ premjerų sąraše – spektaklis suaugusiems „Saulėtoji linija“, ritminis – muzikinis spektaklis vaikams „Gėda Pelėda“ bei eskizo forma dienos šviesą jau išvydęs Justo Tertelio „CV, arba Kas aš esu“. Vyčio Jankausko šokio teatras naujame sezone rodys neseniai naujam gyvenimui prikeltą spektaklį „Liepsnos virš šaltojo kalno“, o po Naujųjų žiūrovus pakvies į premjerą. 

Po pasaulį nuolat keliaujantis Vilniaus miesto šokio teatras „Low Air“ į Vilnių sugrįš su premjera „Su(si)tikimas“, kalbančia lyties, tapatybės, stereotipų, vyriškumo ir moteriškumo šiuolaikinėje visuomenėje temomis. Dar vieni nuolat kelyje esantys rezidentai – šokio teatras „Dansema“ – po turų užsienyje, Vilniuje rodys žiūrovų mėgstamiausius spektaklius kūdikiams: „Spalvotus žaidimus“, „Mozaiką“ ir „Šviesiukus“ bei kiek vyresniems skirtus „Mažus stebuklus“ ir „Pasaulio sutvėrimą“, taip pat atnaujins edukacinius „Šokio pirmadienius mažyliams“.  

Vaikams kuriantis „Stalo teatras“ jaunus žiūrovus kvies į premjerą pagal Jurgos Vilės knygą „Sibiro haiku“. Vienos naujausių Menų spaustuvės rezidenčių, duetas „B ir B“ dar šiemet pristatys naują šokio spektaklį „Banana Drama“. Lietuvos šokio informacijos centras, neseniai pradėjęs atstovauti ir šiuolaikinį cirką, spalį pristatys projektą iš Švedijos „Dviguba vaivorykštė ir tornadas“ – išskirtinį performansą, jungiantį šiuolaikinio cirko, šokio, vizualiųjų menų, elektroninės muzikos disciplinas, kurtą prestižinėje Švedų cirko kompanijoje „Cirkus Cirkör“.

Jauniesiems menininkams – didesnis postūmis į priekį

Daug metų gyvuojančiai Menų spaustuvės jaunųjų menininkų programai „Atvira erdvė“ su nauju sezonu atėjo pokyčių metas. Kaip ir seniau, joje bus pristatomos jaunų kūrėjų, naujų, eksperimentinių formų premjeros, tačiau nuo šiol programos metu bus skiriama dėmesio ne tik meniniam, bet ir edukaciniam – vadybiniam projektų vystymui: kūrybinės komandos aktyviau dalyvaus vadybiniame procese, kad po premjerų galėtų žengti stipresnį, savarankišką žingsnį toliau. Dar šiemet planuojama pristatyti tris jaunųjų kūrėjų premjeras, atrinktas pavasarį. 

Kompozitoriaus Dominyko Digimo, vaizdo režisieriaus Kristijono Dirsės ir smuikininkės Loros Kmieliauskaitės komanda pristatys  audio-vizualiniu performansą „This order goes wrong“, o Živilė Mičiulytė ir Marija Judzentavičiūtė –  spektaklį  vaikams, pasakojantį apie talentingas, išskirtines pasaulio moteris, kuriame vaidins Kamilė Petruškevičiūtė ir Aura Garmutė.

Šiemet Menų spaustuvė pasiryžo įgyvendinti Lietuvoje dar gana retos formos projektą: audioturą autentiškame bute, leisiantį „pasimatuoti“ kito žmogaus gyvenimą. Idėjos ir pjesės autorė Dovilė Statkevičienė audioturą kuria kartu su jaunąja režisiere Monika Klimaite. 

Užsienio profesionalai – festivaliuose ir rezidencijose

Jau rugsėjo ir spalio mėnesiais į Menų spaustuvę užsuks dalis „Sirenų“ ir „Platformos“ festivalių programų, pavasarį – festivalis „Jauna muzika“. Sausį jaunosios kartos žiūrovams duris atvers kasmetinis tarptautinis festivalis KITOKS, o gegužę  – „Naujasis Baltijos šokis“.

Praėjęs Menų spaustuvės sezonas pasipildė dar vienu festivaliu – vasarą įvyko pirmasis gatvės teatro festivalis SPOT, sulaukęs didžiulio Vilniečių susidomėjimo ir žiūrovus atvedęs į netikėčiausias vietas – nuo LR Prezidentūros kiemo iki Markučių parko tvenkinio. Šis sezonas taip pat nesibaigs su vasara – liepą lauks antrasis SPOT, kuris pasiūlys nemokamų renginių įvairiose miesto vietose. 

Užsienio scenos menų bendruomenę sutikti bus galima ir tarptautinių rezidencijų programos „Print Art On Stage“ renginiuose. Trumpalaikėms rezidencijoms bus kviečiami šiuolaikinio cirko, šiuolaikinio šokio, gatvės teatro kūrėjai, kurie kvies į atviras repeticijas, savo darbų eskizų pristatymus, rengs kūrybines dirbtuves ir neformalius susitikimus su vietos scenos menų bendruomene.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.