„Vilnius Jazz“ laukia unikalaus kvarteto: laisvasis džiazas taip dar neskambėjo!

„Pasiruoškite nustebti”, – perspėjo džiazuomenę vienas kritikas, išklausęs grupės egzotišku pavadinimu „Knknighgh“ pirmąjį albumą, kurį įvertino kaip naują žvilgsnį į „free“ džiazo kvarteto tradiciją. Mat atsirado tas albumas iš susižavėjimo minimalistine poezija ir labiau primena poeziją nei muziką.

 N.Wooley.
 N.Wooley.
 N.Wooley.
 N.Wooley.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 27, 2018, 1:22 PM

„Knknighgh“ įkvėpėjas ir kompozitorius amerikietis Nate'as Wooley priskiriamas prie drąsiausių šių dienų improvizacinės muzikos trimitininkų revoliucionierių, kurie keičia šio instrumento sampratą ir galimybių ribas. Į Vilnių jis atvyks su lygiaverčiais partneriais, buriančiais apie save ryškiausias dabarties eksperimentinės muzikos asmenybes.

Ką ir kaip jie gros spalio 14-ąją Rusų dramos teatre, drąsu spėlioti, nes šis Europos turas – tai kvarteto bendro kelio pradžia, o visų jo narių patirtis – labai spalvinga.

Net grupės lyderio konkurentas trimito novatorius Dave‘as Douglas pripažino, kad N.Wooley yra vienas įdomiausių ir savičiausių gyvųjų trimitininkų. Nuo 2005-ųjų jis išleido visą seriją solo albumų, tarp kurių yra visko – ir akustinių garsovaizdžių, ir trimito kompozicijų su fonogramomis bei elektroniniais efektais, minimalizmo studijų ir konceptualių abstrakcijų.

Dar radikalesnis šis virtuozas kolektyviniuose projektuose. Nenuostabu: jo scenos partneriai – tokie improvizacinės muzikos gigantai kaip Johnas Zornas, Anthony Braxtonas, Eliane Radigue, Kenas Vandermarkas, Fredas Frithas, Evanas Parkeris, Yoshi Wada. Trimitininkas bendradarbiavo su iškiliausiomis jo kartos džiazo įžymybėmis Chrisu Corsano, C.Spenceriu Yeh, Peteriu Evansu, Mary Halvorson.

Muzikos leidinys „The New York City Jazz Record“ išrinko N.Wooley geriausiu 2011 ir 2013 metų muzikantu, o „El Intruso Magazine“surengtoje tarptautinėje kritikų apklausoje jis buvo pripažintas geriausiu muzikantu 2013-aisiais ir tris kartus iš eilės tituluotas Metų trimitininku. 2016-aisiais Wooley pėlnė prestižinį Šiuolaikinių menų fondo (Foundation for Contemporary Arts) apdovanojimą.

Šiam muzikantui rūpi ne tik jo paties kūryba. Jis prižiūri internetinę duomenų bazę „The Database of Recorded American Music“, yra internetinio žurnalo „Sound American“ vyriausiasis redaktorius ir vadovauja kompanijai „Pleasure of the Text Records“, kuri leidžia pradedančių karjerą eksperimentinės muzikos kūrėjų darbus.

Grupės saksofonininkę ir kompozitorę danę Lotte Anker Lietuvos džiazo mėgėjai žino iš nepaprastai kūrybingo Danijos kolektyvo „Copenhagen Art Ensemble“, viešėjusio Lietuvoje, programų. Su šiuo orkestru dažnai muzikuoja ir vilnietis Liudas Mockūnas.

1996-2013 matais L.Anker vadovavo „Copenhagen Art Ensemble“, kvietėsi bendroms programoms tokius improvizacinės muzikos meistrus kaip Timą Berne, Django Batesą, Johną Tchicai, Marilyn Mazur, Matsą Gustafssoną, Marcą Ducret ir kitus.

L.Anker subūrė ansamblių – nuo trio iki okteto – su ryškiausiais mūsų dienų improvizuotojais Philu Mintonu, Fredu Frithu, Ikue Mori, Craigu Tabornu, T.Berne ir kt., bendradarbiavo ir gastroliavo su Peteriu Brotzmannu, Miya Masaoka, Michaelu Formaneku, Paalu Nilssenu-Love, Andersu Jorminu, Andrew Cyrille. Su įvairiais kolektyvais ji išmaišė Europą, Ameriką, Artimuosius Rytus, Aziją ir Afriką, nuolat rengia kompozicijos, ansamblio ir improvizacijos kursus Skandinavijoje, Vokietijoje, JAV, Kanadoje, Lenkijoje, Sirijoje ir Vietname.

Jauniausias grupės narys bosininkas Felixas Henkelhausenas dar tik studijuoja kontrabosą Džiazo institute Berlyne, bet jau įsitvirtino tarp džiazo korifėjų.

Nepaprastai įdomi asmenybė yra jaunas slovėnų būgnininkas, kompozitorius ir tarpdisciplininio meno kūrėjas Dré Hočevaras. Filosofijos studijos Liublianos universitete Slovėnijoje netrukdo jam keliauti su koncertais po Europą, Aziją ir JAV. Per neilgą savo karjerą būgnininkas dalinosi scena su daugybe pripažintų džiazo asmenybių. Jis reiškiasi ne tik koncertų scenose, bet ir įrašų studijose, taip pat kaip festivalių kuratorius ir prodiuseris.

F.Henkelhausenas vienintelis liko „Knknighgh“ kvartete iš pirmosios sudėties, kuri prieš metus įgrojo minėtą albumą. Kitų metų pradžioje pasirodys ir atsinaujinusio – dabartinės sudėties – kvarteto albumas „Brecht Series“. Net neklausius jo galima atspėti: tai bus aukščiausios prabos XXI amžiaus muzika.

Kvarteto „Knknighgh“ (JAV, Danija, Vokietija, Slovėnija) koncertas festivalyje  „Vilnius Jazz“ - spalio 14 d. 19 val. Lietuvos rusų dramos teatre.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?