Spektaklio kūrėjai klausia: „Ko imtųsi moteris, jei į jos vyro gyvenimą įsibrautų kalytė“

„Kai žiūrint spektaklį vyras su moterimi vienas kitam baksnoja alkūnėmis dėl jame matomų savo gyvenimo detalių – tai yra tikrasis pjesės įvertinimas. Ir aš galiu garantuoti, kad taip ir bus“, – taip apie Lietuvoje statomą komediją „Silvija“ kalbėjo režisierius Arvydas Lebeliūnas.

Spektaklyje „Silvija“ vaidina keturi aktoriai.
Spektaklyje „Silvija“ vaidina keturi aktoriai.
Pagrindinį kalės Silvijos vaidmenį atlieka aktorė T.Kvietinskaitė. 
Pagrindinį kalės Silvijos vaidmenį atlieka aktorė T.Kvietinskaitė. 
Kino, televizijos ir teatro aktorius R.Šimukauskas vaidina vyrą Gregą.
Kino, televizijos ir teatro aktorius R.Šimukauskas vaidina vyrą Gregą.
E.Mikulionytė spektaklyje „Silvija“ sukūrė tris skirtingus personažus.
E.Mikulionytė spektaklyje „Silvija“ sukūrė tris skirtingus personažus.
 Bohemišką niujorkietę Grego žmoną Keitę vaidinanti teatro ir kino aktorė I.Zelionkaitė. 
 Bohemišką niujorkietę Grego žmoną Keitę vaidinanti teatro ir kino aktorė I.Zelionkaitė. 
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 5, 2018, 1:07 PM, atnaujinta Oct 5, 2018, 1:11 PM

Pjesė „Silvija“ pirmą kartą režisieriaus rankose atsidūrė dar prieš keletą metų. Jį sužavėjo, kad tai intelektuali komedija ir joje yra neįprastas vaidmuo – kalytę Silviją turi vaidinti moteris. Šį kalytė padeda iškelti šiandien ypač aktualias šeimos problemas: vyrų amžiaus krizę, rutiną, susvetimėjimą, vyro ir žmonos santykius, gyvenimo suvaržymus ir laisvės trūkumą.

Tiesiai iš Amerikos Brodvėjaus atkeliavusi pjesė Lietuvą pasiekė jau seniai, tačiau dienos šviesą išvys tik šį rudenį. Kodėl? Nes ji drąsi, provokuojama ir iškelianti į paviršių nepatogias temas, apie kurias ne visi drįsta kalbėti.

Režisierius šią pjesę siūlė ne vienam teatro prodiuseriui. Tačiau dėl drąsaus kalytės Silvijos vaidmens ne vienas atsisakė, nes manė kad Lietuvos publika tam nepasirengusi.

Taip, beje, anksčiau manė ir keli Amerikos prodiuseriai. Tačiau pjesės autorius, amerikiečių rašytojas Albertas Ramsdellas Gurney nenuleido rankų ir rankraštį asmeniškai įteikė vienai įtakingiausių Niujorko teatro prodiuserių. Ji net nesuabejojo, kad žmonės tai privalo pamatyti, ir komedija išvydo dienos šviesą.

Labai rizikuodama pirmąjį kalytės vaidmenį atliko aktorė Sarah Jessica Parker. Po šios premjeros žaibišku greičiu pasklido kalbos, istorija buvo sužavėti ne tik Brodvėjaus gerbėjai Amerikoje. Ji apkeliavo visą pasaulį nuo Prancūzijos iki Kinijos, o bilietai būdavo išparduodami akimirksniu.

Pagrindinį kalės Silvijos vaidmenį Lietuvoje statomoje pjesėje atlieka 25 metų Oskaro Koršunovo teatro mokyklą išėjusi ir dabar drąsius vaidmenis atliekanti aktorė Taura Kvietinskaitė.

„Man tas vaidmuo yra unikalus: kalytės susitapatinimas su moterimi arba moters su kalyte. Net pati nežinau, kuris variantas. Tik skirtumas tas, kad kalė Silvija  – ne tik kalė. Ji kalba žmonių jausmais ir ji kitokia nei daugelis mūsų. Silvija yra laisva, koketiška, atvira, su visais draugiška, ji spinduliuoja meile, primena žemiškus, mums dažnai jau nebepastebimus dalykus. Man, kaip aktorei, tai be galo didelis iššūkis.“

Istorija prasideda nuo to, kai Gregas priglaudžia kalytę Silviją. Vienintelis jos panašumas su žmonėmis yra žmogiškas vardas. Tačiau į vyro šeimą įsibrovusi nauja narė pradeda griauti visą šeiminį gyvenimą. Gregas taip įsimyli Silviją, kad pradeda su ja kalbėtis, netgi elgtis kaip su žmogumi. Artėjant katastrofai šeimoje Grego žmona Keitė liepia vyrui pasirinkti: arba Silvija, arba ji.

Vyro Grego vaidmenį atlieka kino, televizijos ir teatro aktorius Ramūnas Šimukauskas. Jis sakė, kad kol kas sunku vienareikšmiškai apibūdinti, koks yra Gregas. Jo dabartinis gyvenimas yra chaosas ir viską bando sustatyti į vietas tiesiog į namus parsivesdamas gatvėse besibastančią kalytę. Pasirodo, kad vėliau tai virsta dar didesnėmis problemomis.

R.Šimukauskui šis vaidmuo yra nemenkas iššūkis dar ir todėl, kad aktorius niekada gyvenime neturėjo šuns. O čia jis turi taip susitapatinti su Grego išgyvenimais, kad apie šunį pradeda galvoti kaip apie žmogų.

Geriausia metų aktore tituluota, Auksinį scenos kryžių gavusi aktorė Eglė Mikulionytė nuoširdžiai šypsojosi paklausta, ar tokią scenos patirtį turinčiai aktorei paprasta viename spektaklyje įkūnyti tris skirtingus vaidmenis.

„Silvijoje“ vaidinu psichologą-belytį, auksinio retriverio šeimininkę ir Grego žmonos draugę. Tai visiškai skirtingi žmonės. Tad nemeluosiu, kad ta transformacija reikalauja itin aktyvaus smegenų darbo“, –  sakė E.Mikulionytė.

Bohemišką niujorkietę Grego žmoną Keitę vaidinanti teatro ir kino aktorė Ieva Zelionkaitė prisipažino, kad kai pirmą kartą perskaitė pjesę, ji atpažino joje daugelį savo pažįstamų moterų ir vyrų: „Ta kova už šeimą, jos išsaugojimą ir vyrų krizę – tema, aptarinėjama ir išgyvenama bet kuriame socialiniame sluoksnyje, nesvarbu, kur tu gyveni, esi vyras ar moteris. Tai amžina. Bet ši pjesė kitokia, nes iššūkiai parodomi per intelektualios komedijos žanrą.“

Kaip manote, ko imtųsi moteris, kai į jos vyro gyvenimą įsibrautų kalytė ir visiškai dingtų anksčiau buvęs vyro dėmesys?

Spektaklio „Silvija“ premjera. Spalio 21 d. 17 val. Klaipėdos koncertų salė.

Spalio 23 d. 18 val. Alytaus kultūros ir komunikacijos centras.

Lapkričio 13 d. 18 val. Šiaulių koncertų salė „Saulė“.

Lapkričio 18 d. 18 val. Kauno „Girstučio“ rūmai.

Lapkričio 26 d. 18 val. Mažeikių kultūros centras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.