Filmo „Keturi tankistai ir šuo“ daina tinka ir džiazui!

31-ąjį tarptautinį festivalį  „Vilnius Jazz“ sostinėje šį vakarą pradės išskirtinis džiazo projektas, kurio estafetę vėliau perims penkių šalių muzikantai.

Kompozitoriaus D.Pulausko akustinė grupė Vilniuje pradės tarptautinį projektą.<br>D.Labučio nuotr.
Kompozitoriaus D.Pulausko akustinė grupė Vilniuje pradės tarptautinį projektą.<br>D.Labučio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 11, 2018, 10:15 AM, atnaujinta Oct 11, 2018, 1:11 PM

Po ryškaus jubiliejinio pernykščio festivalio pasiūlyti ir šiemet ne mažiau įdomią „Vilnius Jazz“ programą džiazo prodiuseriui Antanui Gusčiui buvo nelengva užduotis. Bet 31-asis „Vilnius Jazz“ nenuleido kartelės.

Jo vitrinoje – trylika išskirtinių šiuolaikinio džiazo projektų iš Izraelio, Prancūzijos, JAV, Švedijos, Jungtinės Karalystės, Lenkijos ir Lietuvos.

Suteikė raiškos laisvę

Šiandien festivalyje kelionę per Europos scenas pradės kultinės lenkų kultūros figūros – džiazo kūrėjo, pianisto, kino kompozitoriaus Krzysztofo Komedos (1931–1969) – mirties 50-mečiui skirtas projektas, įtrauktas į Lenkijos valstybingumo šimtmečio minėjimo programą.

Projekto premjera įvyko pernai Lenkijoje, o iš Lietuvos jis keliaus į Slovakiją, Prancūziją, Didžiąją Britaniją, Suomiją ir Vokietiją.

Įdomiausia, kad kiekvienoje turo šalyje K.Komedos muziką interpretuos tos šalies atlikėjai, o turą vainikuos K.Komedos festivalis Varšuvoje, subursiantis visus dalyvius vienoje vietoje.

Bus išleistas ir albumas su turo koncertų įrašais.

Koncerto scenarijaus autoriai ir režisieriai bei vaizdo projekcijų kūrėjai – lenkai. Vaizdo medžiaga projekte papildys muziką virtualiais K.Komedos bendražygių, bičiulių ir artimųjų pasakojimais.

Dirbo visą vasarą

Koncerto Vilniuje meno vadovas, iškilus Lietuvos džiazo kūrėjas, klavišininkas, grupių lyderis ir kompozitorius Dainius Pulauskas specialiai šia proga subūrė naują kolektyvą „Dainius Pulauskas Acoustic Group“, kuriame jis muzikuos su trimitininku Valerijumi Ramoška, saksofonininku Liutauru Janušaičiu, kontrabosininku Armanu Isojanu ir būgnininku Augustu Baronu. Prie jų prisijungs du lenkų vokalistai ir britų saksofonininkas.

Menininkai papasakos scenoje apie Lenkijos nacionalinio džiazo herojaus gyvenimą, muziką ir palikimą, o kartu tarsi vartys ryškiausius lenkų džiazo istorijos puslapius.

„Prie šios programos dirbau visą vasarą. Reikėjo pamąstyti, kaip pateikti spalvingą K.Komedos muziką. Gavome tiktai fragmentiškas jos natas ir senutėlius įrašus, tačiau mums leista juos interpretuoti laisvai – svarbu, kad būtų paliktos atpažįstamos temos.

K.Komeda buvo labai produktyvus, kūrė įvairiausią muziką – nuo kino melodijų iki laisvojo džiazo. Tarkime, savo programą pradėsime Johannui Sebastianui Bachui skirtu jo kūriniu, joje bus net daina iš kino filmo „Keturi tankistai ir šuo“.

Aišku, visiems kūriniams suteiksime džiazo formatą ir šįkart – be jokios elektronikos“, – pasakojo D.Pulauskas.

Atranda naujos kartos

Praėjus 50 metų nuo tragiškos ankstyvos K.Komedos mirties jo vardas skamba vis plačiau ne tik gimtinėje, bet ir svetur – vis naujos kartos atranda ir interpretuoja jo muziką.

K.Komedos gyvenimas ir darbai – vienas nuostabiausių muzikos istorijos reiškinių. Tikrasis jo vardas buvo Krzysztofas Trzcinskis. Komeda muzikas pasivadino norėdamas nuslėpti nuo savo kolegų medikų savo aistrą džiazui. Jis buvo baigęs Poznanės medicinos akademiją.

Labiausiai menininkas išgarsėjo kaip talentingas kino kompozitorius, sukūręs garso takelius net 65-iems filmams, tarp jų daugelio lenkų garsenybių.

Visą gyvenimą truko K.Komedos kūrybinė draugystė su kino režisieriumi Romanu Polanskiu – Komeda sukūrė muziką vienuolikai jo filmų ir būtent jis paragino būsimą garsenybę keliauti į Holivudą su vos 120 dolerių kišenėje.

Tai buvo modernaus džiazo pionierius Lenkijoje. 1965-aisiais išleistas jo albumas „Astigmatic“ žymi europietiškos džiazo estetikos atsiradimą, kaip alternatyvą anuomet dominavusiam amerikietiškam džiazui.

Deja, ankstyva K.Komedos mirtis nutraukė įsibėgėjusią jo karjerą. Parašęs „Lopšinę“ R.Polanskio filmui „Rozmari kūdikis“ jis gavo viliojantį „Paramount“ kino studijos užsakymą, bet nespėjo jo įgyvendinti: Los Andžele stumtelėtas per vakarėlį menininkas susitrenkė galvą, buvo parvežtas į Lenkiją ir nuo patirtos traumos mirė. Jam buvo 38 metai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.