„Vilnius Jazz“ grįžo stebinti: savaitgalį - etapiniai koncertai

Šį savaitgalį vienintelis Lietuvoje šiuolaikinio džiazo ir improvizacinės muzikos festivalis „Vilnius Jazz“ kviečia į istorinius koncertus.

 „Ping Machine“.<br>Rengėjų nuotr.
 „Ping Machine“.<br>Rengėjų nuotr.
B.Marsellos trio atliekama J.Zorno (pirmas iš kairės) kūrinių programa – viena įspūdingiausių, kokias šiuo metu galima išgirsti džiazo scenose.<br>Rengėjų nuotr.
B.Marsellos trio atliekama J.Zorno (pirmas iš kairės) kūrinių programa – viena įspūdingiausių, kokias šiuo metu galima išgirsti džiazo scenose.<br>Rengėjų nuotr.
 B.Marsella.<br>Rengėjų nuotr.
 B.Marsella.<br>Rengėjų nuotr.
 V.Courtois.<br>Rengėjų nuotr.
 V.Courtois.<br>Rengėjų nuotr.
 N.Wooley.<br>Rengėjų nuotr.
 N.Wooley.<br>Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Austė Radžiūnaitė

Oct 13, 2018, 9:24 AM, atnaujinta Oct 13, 2018, 9:35 AM

Nors rengiamas jau 31 metus, festivalis „Vilnius Jazz“ kaskart nustebina savo svečių kūryba. Šiemet jo programoje – ne viena džiazo bomba.

„Šio festivalio misija – ieškoti įdomiausių šiuolaikinio džiazo pavyzdžių, o kur daugiau, jei ne vienintelėje eksperimentiniam džiazui skirtoje scenoje, juos pirmiausia gali išgirsti Lietuvos publika? Daug džiazo vardų Lietuvoje būna nežinomi, kol jų nepristatome savo scenoje“, – pabrėžė renginio įkūrėjas ir meno vadovas Antanas Gustys.

Išskirtiniai pasirodymai Rusų dramos teatro scenoje publikos laukia šiandien ir rytoj.

Viešės Niujorko klubas

Net kelerius metus „Vilnius Jazz“ rengėjas A.Gustys ieškojo galimybės pristatyti festivalyje Niujorko avangardo legendą Johną Zorną. Šiemet šia kryptimi bus žengtas pirmas realus žingsnis, sutampantis su šio menininko 65-mečiu.

„Vilnius Jazz“ pateko į J.Zorno įkurto Niujorko muzikos klubo „The Stone“ pirmojo europinio turo maršrutą. Vilniuje šio savito JAV kompozitoriaus, saksofonininko, muzikos leidėjo ir švietėjo kūrybą pristatys jo bendražygiai – Briano Marsellos trio. Tai viena įspūdingiausių programų, kokias šiuo metu galima išgirsti džiazo scenose.

Programą sudaro 16 J.Zorno pjesių iš „Angelų knygos“.

Tai antroji J.Zorno ciklo „Masada Book“ dalis, pradėta kurti 2004-aisiais. „Angelų knygai“ autorius per tris mėnesius parašė per 300 klezmerių muzikos įkvėptų kompozicijų, kurias iki šiol groja įvairiausios atlikėjų sudėtys visame pasaulyje.

„Masada“ – tai hebrajų kultūrinės tapatybės tyrimas. J.Zorno „Masada“ maratonai tapo daugybės koncertų ir festivalių ašimi.

Visi trys B.Marsellos trio nariai yra nuolatiniai J.Zorno kūrybos partneriai. Perkusininkas Kenny Wollesenas įgrojo su juo net 40 albumų. Lietuviai avangardo mėgėjai šį muzikantą jau neblogai pažįsta. K.Wollesenas ne kartą koncertavo mūsų šalyje.

2014 metais J.Zorno eksperimentinės muzikos įrašų kompanija „Tzadik“ išleido albumą „Rasa Rasa“, kuriame K.Wollesenas muzikuoja savadarbiais instrumentais kartu su septyniomis sutartinių dainininkėmis iš Lietuvos ir būgnininku Daliumi Naujokaičiu.

Trio lyderis B.Marsella vadinamas kylančia improvizacinės muzikos žvaigžde. Jis gastroliuoja ir įrašinėja muziką su pripažintais atlikėjais visame pasaulyje.

Trimito ir violončelės pranašai

Sekmadienį „Vilnius Jazz“ scenoje sulauksime ir vieno drąsiausių šių dienų improvizacinės muzikos trimitininkų revoliucionierių Nate’o Wooley (JAV), kuris keičia savo instrumento galimybių ribas ir sampratą. Su bendraminčiais iš Danijos, Vokietijos ir Slovėnijos jis kvies permąstyti „free“ džiazo kvarteto tradicijų.

Kiek daug gali kūrėjo talentas, vaizduotė ir valia, sekmadienį parodys ir violončelininkas Vincent’as Courtois iš Prancūzijos, vienui vienas parengęs programą, įamžintą ir kompaktinėje plokštelėje. Jis – vienas iš nedaugelio violončelės didmeistrių džiaze.

„Vilnius Jazz“ scenoje skambėsiančią 2015-ųjų solinio albumo „West“ („La Buissonne“ įrašų kompanija) muziką violončelininkas lygina su didingu kraštovaizdžiu, po kurį kiekvienas klausytojas gali keliauti individualiu maršrutu pagal autoriaus „paslėptą žemėlapį“.

Orkestras laužys taisykles

„Vilnius Jazz“ tęs tradiciją rodyti didelių džiazo kolektyvų įvairovę pasaulyje. Šiandien festivalyje išgirsime vieną novatoriškiausių Europos džiazo orkestrų „Ping Machine“ iš Prancūzijos.

Šio kolektyvo artistams patinka laužyti taisykles, eksperimentuoti ir dalytis kūrybos džiaugsmu su publika.

Apibūdinti šio orkestro kuriamus garsovaizdžius sudėtinga – jie skleidžiasi anapus žodžių ir koncepcijų, veikdami klausytoją tiesiog fiziškai, o solistams leisdami peržengti įprastus improvizacijų rėmus. Visų orkestro muzikantų atsidavimas ir energija susilieja į galingą, radikalų skambesį.

2014-aisiais „Ping Machine“ pelnė prancūzų „Grammy“ vadinamą „Victoires du Jazz“ apdovanojimą. Beveik visi orkestro albumai yra įvertinti garbingais apdovanojimais. Tačiau, pasak kritikų, gyvi kolektyvo pasirodymai yra tokie pat nuostabūs.

Konkurso finalas – įtemptas

„Vilnius Jazz“ vienas tikslų – įkvėpti ir skatinti tobulėti vietos muzikantus. Kad to sėkmingai siekiama, liudija jau 13-us metus rengiamo jaunųjų džiazo talentų konkurso „Vilnius Jazz Young Power“ raida.

Šiemet šis konkursas subūrė ypač ambicingas ir kūrybingas grupes. Sekmadienį dėl konkurso didžiojo prizo varžysis praėjusio VJYP atradimu tapusi kompanija „D.Jurevičius Group“, naujas M.Pranulio trio „Parxess 600“ bei specialiai šiam konkursui susibūrusios grupės „Dushna“ ir „Dvi iš Jos“.

Finale skambės originalios muzikantų kompozicijos. Finalo nugalėtoją kartu su „Vilnius Jazz“ prodiuserio Antano Gusčio vadovaujama žiuri rinks publika.

Svečių teisėmis konkurso finale pasirodys 2017-ųjų „Vilnius Jazz Young Power“ nugalėtoja grupė „Džiazlaif“.

31-ojo šiuolaikinio džiazo festivalio „Vilnius Jazz“ koncertai Rusų dramos teatre vyks spalio 13 d. 19 val. ir spalio 14 d. 15 ir 19 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.