Festivalyje „Gaida“ skambės išskirtinis Julios Wolfe kūrinys „Thirst“

Kasmet festivalis „Gaida“ į Lietuvą pakviečia ryškiausias dabarties muzikos asmenybes. Šiais metais festivalio kvietimu Lietuvoje lankysis amerikiečių kompozitorė, 60-metį švenčianti Pulicerio premijos laureatė Julia Wolfe.

 J.Wolfe.<br> Organizatorių nuotr.
 J.Wolfe.<br> Organizatorių nuotr.
 V.Giedraitis.<br> Organizatorių nuotr.
 V.Giedraitis.<br> Organizatorių nuotr.
 Klaipėdos kamerinis orkestras.<br> Organizatorių nuotr.
 Klaipėdos kamerinis orkestras.<br> Organizatorių nuotr.
 J.Laitinenas.<br> Organizatorių nuotr.
 J.Laitinenas.<br> Organizatorių nuotr.
Choras „Vilnius“.<br> D.Matvejevo nuotr.
Choras „Vilnius“.<br> D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 13, 2018, 10:48 AM

Jos kūriniai skambės net šešiuose „Gaidos“ koncertuose, o vienas renginys skirtas išskirtiniam kompozitorės darbui – kūriniui „Thirst“ („Troškulys“), kuris skambės lapkričio 4 d., 19 val., Vilniaus Šiuolaikinio meno centre.

„Thirst“ chorui ir orkestrui yra šeštoji dalis įspūdingo ciklo „Water“, kurį J. Wolfe kūrė kartu su ilgamečiais kūrybiniais bendražygiais, ne mažiau garsiais amerikiečių kompozitoriais Michaelu Gordonu ir Davidu Langu.

Šį įspūdingą kūrinį jiems užsakė ir pirmieji 2009 m. atliko Ars Nova ir Athelas Sinfonietta. Ciklą sudaro aštuonios dalys, kurių vienintelę – būtent „Thirst“ – parašė J. Wolfe. „Thirst“ – tarsi dramatinė, įtempta meditacija vandens reikšmės tema.

„Tai galinga muzika, kupina nervingų repetityvinių ritmų, priverčianti išties pajausti nenumaldomą troškulį“, – taip šį kūrinį pristato pati kompozitorė.

J. Wolfe yra viena įtakingiausių šių dienų kūrėjų, kartu su savo kolegomis kompozitoriais Michaelu Gordonu ir Davidu Langu įkūrusi jau legendiniu tapusį ansamblį „Bang on a Can“. 2015 m. kompozitorė buvo apdovanota prestižine Pulicerio premija už koncertinę oratoriją chorui ir instrumentams „Anthracite Fields“.

„Muzika pavergia, bet nieko neperdeda. Solidus, gilus darbas“, tuokart rašė „LA Times“. Tarp naujesnių J. Wolfe projektų minėtinas „ilgametražis“ kūrinys „Steel Hammer“ (2009), sukurtas grupei „Bang on a Can All-Stars“ ir dainininkams, taip pat BBC užsakymu parašytas koncertas „riSE and fLY“ kūno perkusijai ir orkestrui, kurį girdėsime ir šių metų „Gaidos“ festivalyje.

Šalia titulinio koncerto opuso lapkričio 4 d. koncerte nuskambės ir kitokią muzikinę idiomą atspindintys amerikiečių menininko Phillo Niblocko bei žymaus suomių kompozitoriaus Magnuso Lindbergo kūriniai. M. Lindbergo „Away“ klarnetui, mušamiesiems, fortepijonui ir styginiams – tai kompozicija, atspindinti kompozitoriaus kūrybinius bruožus, kurie buvo būdingi jo muzikai praėjusio amžiaus paskutiniame dešimtmetyje.

Kūrinyje girdimas muzikos gyvybingumas darė įtaką ir kitiems Suomijos kūrėjams. Pats M. Lindbergas „Away“ paskyrė Witoldo Lutoslawskio atminimui. Kitas koncerto opusas, Ph. Niblocko „#9.7 (Number Nine point Seven)“ violončelei ir orkestrui, buvo kuriamas dvejus metus, o jo pasaulinė premjera nuskambėjo pernai viename garsiausių šiuolaikinės muzikos festivalių, „Ostravos dienose“ Čekijoje.

Neeilinę šio koncerto programą ruošia valstybinis choras „Vilnius“, Klaipėdos kamerinis orkestras, kartu su solistais Vytautu Giedraičiu ir svečiu iš Suomijos, violončelininku Juho Laitinenu. Choras „Vilnius“ nuolat aktyviai koncertuoja, rūpinasi choro meno sklaida, su originaliomis programomis supažindindamas įvairias auditorijas.

Klaipėdos kamerinis orkestras yra vienas jauniausių ir dinamiškiausių tarp profesionaliausių Lietuvos kamerinių orkestrų, kurio programose XX ir XXI a. muzika užima vis svarbesnę vietą. Koncerte pasirodysiantis klarnetininkas V. Giedraitis – vienas ryškiausių šalies jaunosios kartos klarnetininkų. Jį dažnai galima pamatyti skirtinguose amplua – tiek grojant solo, tiek kameriniuose ansambliuose, tiek kaip orkestro muzikantą (jis yra LNSO klarnetų grupės narys).

Savo ruožtu, suomių atlikėjas ir kompozitorius J. Laitinenas garsėja būtent šiuolaikinės muzikos atlikimais, ypatingai – avangardinių ir modernistinių kūrinių intrepretacijomis.

Koncertas „Julia Wolf THIRST“ – lapkričio 4 d., sekmadienį, 19 val., Šiuolaikinio meno centre. Bilietus platina „Bilietai.lt“. Festivalį remia Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.