Valstybinio Vilniaus kvarteto viešnia – Golda Vainberg-Tatz

Penkis dešimtmečius srūva Lietuvos muzikinę kultūrą pasaulyje ištikimai garsinančio Valstybinio Vilniaus kvarteto (VVK) veikla, apsti koncertų, gastrolių, premjerų, ciklų, susitikimų. Kiekvienas palieka unikalų pėdsaką Lietuvos kultūriniame gyvenime. Kiekvienas motyvuoja šį kvartetą palaikyti ir domėtis – o kas toliau?

Valstybinio Vilniaus kvarteto viešnia G.Vainberg-Tatz muzikos kritikų apibūdinama kaip pianistė, kurios skambinimas pasižymi nuostabiu stipriu ir skaidriu garsu.
Valstybinio Vilniaus kvarteto viešnia G.Vainberg-Tatz muzikos kritikų apibūdinama kaip pianistė, kurios skambinimas pasižymi nuostabiu stipriu ir skaidriu garsu.
Valstybinio Vilniaus kvarteto smuikininkai D.Kuznecovaitė ir A.Šilalė.<br> D.Matvejevo nuotr.
Valstybinio Vilniaus kvarteto smuikininkai D.Kuznecovaitė ir A.Šilalė.<br> D.Matvejevo nuotr.
Valstybinio Vilniaus kvarteto viešnia G.Vainberg-Tatz muzikos kritikų apibūdinama kaip pianistė, kurios skambinimas pasižymi nuostabiu stipriu ir skaidriu garsu.<br> H.J.Fairo nuotr.
Valstybinio Vilniaus kvarteto viešnia G.Vainberg-Tatz muzikos kritikų apibūdinama kaip pianistė, kurios skambinimas pasižymi nuostabiu stipriu ir skaidriu garsu.<br> H.J.Fairo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 19, 2018, 12:03 PM

Šį kartą kvartetas kviečia į koncertą su ištikima savo bičiule ir partnere, pianiste Golda Vainberg-Tatz. Spalio 24 d. Filharmonijos Didžiojoje salėje ansamblis atliks Johanneso Brahmso ir Césario Francko kūrinių programą.

Valstybinio Vilniaus kvarteto viešnia G.Vainberg-Tatz muzikos kritikų apibūdinama kaip „pianistė, kurios skambinimas pasižymi nuostabiu stipriu ir skaidriu garsu“ („New York Times“, JAV), „užburianti interpretuotoja“ („Tagblatt“, Vokietija), „didi menininkė ir virtuozė“ („The Time Argus“, JAV). Tai buvusi vilnietė, M.K.Čiurlionio mokyklos, vėliau – Izraelio S.Rubino muzikos akademijos, Manhatano ir Juilliardo aukštosios muzikos mokyklų Niujorke auklėtinė, daugelio konkursų laureatė. G.Vainberg-Tatz groja rečitalius Europoje, Izraelyje, Kinijoje ir JAV, jos pasirodymus transliuoja pasaulio radijo bei televizijos kanalai.

Pianistė yra koncertavusi Niujorko („Weill Recital Hall“, „Kaufman Hall“ ir „Merkin Hall“), Toronto (Gleno Gouldo), Maskvos konservatorijos P.Čaikovskio ir kitose salėse, Jeruzalės muzikos centre, Tel Avivo muziejuje. Kaip solistė ji koncertavo su Lietuvos nacionaliniu, Šanchajaus filharmonijos, Mičigano Ann Arboro, Sinsinačio simfoniniais kolektyvais, „Raanana sinfonietta“, Lietuvos, Maskvos kameriniais orkestrais.

Su Valstybiniu Vilniaus kvartetu ir smuikininku Raimundu Katiliumi ji atliko Ernesto Chaussono Koncertą, su kvartetu parengė Mieczyslawo Weinbergo, Erwino Schulhoffo ir Jano Radzynskio kūrinių premjeras Lietuvoje, koncertavo Vašingtono ir Tel Avivo Holokausto muziejuose bei Ohajo universitete ir Toronte (Kanada) vykusioje Žydų festivalio savaitėje.

Šį kartą su VVK G.Vainberg-Tatz atliks J.Brahmso Pirmąjį fortepijoninį kvartetą g-moll. Tai kūrinys, žavintis temų įvairove, romantinių vaizdų gausa bei spalvinga nuotaikų kaita, tarp jų – ir tragizmo nestokojanti patetika, ir slogus nerimo jausmas, ir vengrų (čigonų) melodijomis ataustas džiūgavimas.

Antroje koncerto dalyje skambės prancūzų kompozitoriaus ir vargonininko C.Francko Fortepijoninis kvintetas f-moll, op. 14, – vienas populiariausių šio pobūdžio kūrinių visoje muzikos istorijoje. Tai dažniausiai koncertų salėse skambantis vėlyvasis šio kompozitoriaus opusas, dvelkiantis nuoširdžios meilės gamtai įkvėptu lyrizmu. Kvintete atsispindi C.Francko kūrybos filosofinė gelmė, deranti su lotyniškajai tradicijai įprasta jausmo ir proto pusiausvyra bei subtiliu prancūzų muzikos skoniu ir spindesiu.

Beje, Valstybinis Vilniaus kvartetas šįkart bus kiek kitokios sudėties – Dalia Kuznecovaitė (I smuikas), Artūras Šilalė (II smuikas), Monika Augulytė (altas; ji pakeis dėl patirtos traumos laikinai negalintį groti altininką Girdutį Jakaitį) ir Augustinas Vasiliauskas (violončelė). Taigi šis koncertas – proga pasiklausyti netikėtai pasikeitusio kvarteto.

Kamerinės muzikos koncertas „Vilniaus kvartetas ir Golda Vainberg-Tatz“. Spalio 24 d. 19 val. Filharmonijos Didžioji salė, Vilnius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.