Lietuvos ansamblių tinklas festivalyje „Gaida“ perkels į virtualaus orkestro realybę

Virtualumas, besiskverbiantis į daugelį žmogaus gyvenimo sričių, neaplenkia ir orkestro – festivalio „Gaida“ koncerte „Virtualus orkestras“ tai pademonstruos talentingieji Lietuvos ansamblių tinklo muzikantai.

 V.Baltakas.<br> D.Umbraso  nuotr.
 V.Baltakas.<br> D.Umbraso  nuotr.
 LAT muzikantai.<br> Organizatorių nuotr.
 LAT muzikantai.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 6, 2018, 1:57 PM

Įspūdingame nepaprasta atlikimo kokybe kaskart stebinančių muzikų koncerte lapkričio 8 d., ketvirtadienį, 19 val., Šiuolaikinio meno centre nuskambės net trys premjeros, o prie atlikėjų prisijungs ir kompozitorius bei muzikos informatikas iš Vokietijos Thomas Hummelas, daugiau nei du dešimtmečius plėtojantis „virtualaus orkestro“ koncepciją.

Kaskart pasirodant Lietuvos ansamblių tinklo atlikėjams, galima tikėtis aukščiausios atlikimo precizikos ir drąsos imtis įvairiausios šiuolaikinės muzikos intepretacijų. Šiuolaikinės muzikos atlikėjus LAT jungia į dinamišką ir nuolatos atsinaujinantį ansamblį, kuris jau ne kartą šalies ir užsienio scenas praturtino įsimintinais naujosios muzikos atlikimais.

Šiame koncerte pasirodys atlikėjai Laurynas Lapė (trimitas), Aurimas Jankevičius (trimitas), Andrius Stankevičius (trimitas), Linas Rupšlaukis (trimitas), Vilius Surdokas (trimitas), Indrė Baikštytė (klavišiniai), Jonė Punytė (klavišiniai), Gunda Baranauskaitė (violončelė), Vytenis Gadliauskas (elektronika), T. Hummelas (elektronika).

Atlikėjus subūręs ir koncertui diriguosiantis kompozitorius ir dirigentas V. Baltakas puikiai žinomas ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje – jo paties kūrinys „Sandwriting“ dviem klavišiniams ir elektronikai taip pat skambės šį įsimintiną vakarą.

Opusą kompozitorius įgyvendino bendradarbiaudamas su Freiburgo SWR eksperimentine studija. Svarbų vaidmenį kūrinyje, atliepdamas pačią koncerto koncepciją, atlieka kompiuteris, manipuliuojantis iš anksto sukurtais algoritmais: jis reguliuoja muzikinę faktūrą, pridėdamas ar pašalindamas tam tikrus garsus, keisdamas harmoniją ar tembrą, atsižvelgiant į pianisto interpretaciją.

Į koncerto programą įtraukti ir du festivalio „Gaida“ kviestinės kompozitorės Julios Wolfe kūriniai – „My Lips From Speaking“ dviem fortepijonams bei „East Broadway“ žaisliniam pianinui ir garso takeliui. Pirmasis opusas turėtų ypatingai sudominti soul muzikos gerbėjus, mat jį įkvėpė Arethos Franklin dainos „Think“ įžanga.

Savo ruožtu, „East Broadway“ tiesiog stulbinančiai derinami įvairiausi ritmai ir faktūros tipai. Ši pjesė buvo sukurta pianistės Margaret Leng Tan užsakymu – ją dienraštis „The New York Times“ yra pavadinęs „žaislinių pianinų karaliene“.

Dar vieną festivalio lietuviškąją premjerą ruošia kompozitorė Egidija Medekšaitė. Jos kūrinyje „BhUtadhAtrI“ penkiems amplifikuotiems trimitams ir elektronikai naudojamos dvi sistemos: pirmosios pagrindą sudaro tankaus audinio pynimas, kuris lemia griežtą ir logišką struktūrą, judant nuo aukščiausio link žemiausio trimito garso; antroji, kuri atspindi audinio faktūrą, yra grindžiama kintančių akordų harmonikomis ir obertonais.

Naują kūrinį „Up in the Air“ dviem trimitams, fortepijonui ir elektronikai parašė ir latvių kompozitorius Rolandas Kronlakas. Jame ansamblis interpretuojamas kaip makroinstrumentas, kur instrumentų funkcijos nuolatos keičiasi.

Be abejonės, viena didžiausių vakaro intrigų – kompozitoriaus T. Hummelo naujas kūrinys, kurio atlikime dalyvaus pats kompozitorius ir muzikos inovatorius. Būtent jo du dešimtmečius plėtojamas „virtualus orkestras“ davė pavadinimą visai koncerto programai.

Nuo 1996 m. T.Hummelas plėtoja virtualaus orkestro programą, o 2006 m. pasirodė kompiuterinė platforma „conTimbre“, pasaulyje išpopuliarėjusi kaip didžiausias skaitmeninis šiuolaikinio orkestro garsų šaltinis. Specialiai festivaliui „Gaida“ sukurtas „Sadedz!“ violončelei, dviem klavišiniams conTimbre ir penkiems trimitams tyrinėja klasikinius muzikos instrumentus. Skambesio šaltinis yra realūs instrumentai, nors kūrinį galima atlikti ir gyvai, ir elektroniniu būdu.

Lietuvos ansamblių tinklo koncertas „Virtualus orkestras“ – lapkričio 8 d., ketvirtadienį, 19 val., Šiuolaikinio meno centre. Bilietus platina „bilietai.lt“. Festivalį „Gaida“ remia Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė, koncertą „Virtualus orkestras“ remia Goethe‘s institutas Lietuvoje.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.