Festivalio „Gaida“ kulminacija: Lukas Geniušas ir Johno Adamso koncertas „Century Rolls“

Johno Adamso garsųjį fortepijoninį koncertą prieš dešimt metų yra atlikęs ir Petras Geniušas. Visai netrukus galėsime palyginti, kuo skirsis Petro sūnaus – bene garsiausio šiandienos Lietuvos pianisto Luko Geniušo – atliekama šio įspūdingo koncerto interpretacija.

Garsaus amerikiečių kompozitoriaus J.Adamso (kairėje) Koncertą fortepijonui ir orkestrui „Century Rolls“ atliks pianistas P.Geniušas su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru.
Garsaus amerikiečių kompozitoriaus J.Adamso (kairėje) Koncertą fortepijonui ir orkestrui „Century Rolls“ atliks pianistas P.Geniušas su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru.
J.Adamsas – vienas iškiliausių šiandien kuriančių JAV kompozitorių.
J.Adamsas – vienas iškiliausių šiandien kuriančių JAV kompozitorių.
Pianistas L.Geniušas – itin laukiamas solistas ne tik Lietuvoje, bet ir daugelyje pasaulio šalių.
Pianistas L.Geniušas – itin laukiamas solistas ne tik Lietuvoje, bet ir daugelyje pasaulio šalių.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2018-11-09 10:56

Prieš kelerius metus, rašydamas apie L.Geniušo koncertą, dienraštis „The Guardian“ išskyrė jo nepaprastą atlikimo preciziką ir brandą. Čia tik maža dalis epitetų, kuriais Lietuvos publikos įtikinėti jau nebereikia – vieno ryškiausių dabarties pianistų pasirodymai visuomet ypač laukiami. Šįkart į Lietuvą L.Geniušas sugrįžo festivalio „Gaida“ kulminacijai – šį šeštadienį, lapkričio 10 d., Nacionalinėje filharmonijoje jis atliks garsaus amerikiečių kompozitoriaus J.Adamso Koncertą fortepijonui ir orkestrui „Century Rolls“.

L.Geniušas – itin laukiamas solistas ne tik Lietuvoje, bet ir daugelyje pasaulio šalių. Intensyviai koncertuojantis charizmatiškasis Lietuvos pianistas šiemet jau koncertavo garsiojoje Londono „Barbican“ salėje, Tokijo „Metropolitan“, Maskvos Stanislavskio teatre, Gdansko filharmonijoje, Nanto „La Folle Journée“, Liublijanos, Toronto vasaros muzikos festivalių klausytojams ir kt.

Luko biografiją puošia pasirodymai su žymiausiais orkestrais – Toronto simfoniniu, Prancūzijos radijo filharmonijos, Sankt Peterburgo filharmonijos, Birmingamo simfoniniu orkestrais, kameriniu orkestru „Kremerata Baltica“.

Daugelis žino, kad vienas ryškiausių pianisto pastarųjų metų laimėjimų – 2015 m. pelnytas sidabro medalis prestižiniame XV tarptautiniame Piotro Čaikovskio konkurse Maskvoje. Visai nenuostabu, kad pianistas mėgstamas įvairios publikos – jo repertuaras apima sudėtingiausius kūrinius fortepijonui nuo klasikinės muzikos šedevrų iki šių dienų muzikos.

J.Adamsas – vienas iškiliausių šiandien kuriančių JAV kompozitorių, kurio muzika puikiai pažįstama tiek operos ir simfoninės muzikos gerbėjams, tiek plačiajai publikai. Prestižinės Pulitzerio premijos laureato kūrinių koncertų Lietuvos publika visuomet laukia itin nekantriai – tą įrodė ir praėjusių metų rudenį didžiulio susidomėjimo sulaukęs J.Adamso kūrinių vakaras Nacionalinėje filharmonijoje.

Įspūdingąjį fortepijoninį koncertą „Century Rolls“ parašyti kompozitorių įkvėpė trečiasis praėjusio amžiaus dešimtmetis ir tuo metu išpopuliarėjęs mechaninis instrumentas – pianola. Pats kompozitorius yra sakęs, kad šis jo darbas – tai žvilgsnis į „visą praėjusio amžiaus fortepijoninę muziką, tiek klasikinę, tiek populiariąją“.

Išskirtiniame koncerte skambės dar du intriguojantys kūriniai – festivalio „Gaida“ kviestinio kompozitoriaus Magnuso Lindbergo opusas bei Londone kuriančios lietuvių kompozitorės Rūtos Vitkauskaitės pasaulinė premjera.

M.Lindbergo kompoziciją „Two Episodes“ simfoniniam orkestrui prieš dvejus metus užsakė Londono filharmonijos orkestras. Kūrinys, sumanytas kaip įžanga atliekant Ludwigo van Beethoveno Devintąją simfoniją, apima nemaža užuominų į šį legendinį kūrinį bei į tokių kompozitorių kaip Claude'o Debussy, Maurice'o Ravelio ar Ottorino Respighi kūrybą.

Vakaro programa pradžiugins ir nauju lietuvišku kūriniu – premjerą rengia jau ne kartą įdomiais kūriniais sužavėjusi, Auksinį scenos kryžių už darbus šiuolaikinės operos srityje pelniusi lietuvių kompozitorė Rūta Vitkauskaitė. Filharmonijos scenoje skambės jos premjera „Chrysalis“ perkusininkui ir orkestrui. Solinė partija jame patikėta britų atlikėjui Jude'ui Carltonui.

Festivalio „Gaida“ rengiamas L.Geniušo ir Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro koncertas, kuriame skambės J.Adamso „Century Rolls“ – lapkričio 10 d. 19 val. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje. Bilietus galima įsigyti Filharmonijos kasose, portaluose filharmonija.lt ir bilietai.lt. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: LB komentarai apie ekonomikos raidą ir naujausias prognozes