Danijos baroko orkestras „Concerto Copenhagen“ atliks programą „Vandens muzika“

Gruodžio 5 d. Nacionalinėje filharmonijoje viešės Danijos baroko orkestras „Concerto Copenhagen“ ir solistas smuikininkas Fredrikas Fromas. Svečiai parengė patrauklią senosios muzikos programą, susietą su vandeniu. Skambės Georgo Philippo Telemanno, Antonio Vivaldi ir Georgo Friedricho Händelio kūriniai.

 Danijos baroko orkestras „Concerto Copenhagen“.<br> Organizatorių nuotr.
 Danijos baroko orkestras „Concerto Copenhagen“.<br> Organizatorių nuotr.
 Danijos baroko orkestras „Concerto Copenhagen“.<br> Organizatorių nuotr.
 Danijos baroko orkestras „Concerto Copenhagen“.<br> Organizatorių nuotr.
 Danijos baroko orkestras „Concerto Copenhagen“.<br> Organizatorių nuotr.
 Danijos baroko orkestras „Concerto Copenhagen“.<br> Organizatorių nuotr.
Smuikininkas Fredrikas Fromas.<br> Organizatorių nuotr.
Smuikininkas Fredrikas Fromas.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 29, 2018, 12:36 PM, atnaujinta Nov 29, 2018, 12:46 PM

Baroko laikais buvo itin mėgstama „Vandens muzika“, arba „Muzika ant vandens“. Didikai pramogavo plaukiodami po įvairius vandens telkinius, ir tai turėjo vainikuoti muzika: greta kokio karališko laivo plaukdavo ir barža su orkestru.

Taip atsirado viena patraukliausių ano meto orkestrinių siuitų – Händelio „Muzika ant vandens“. Ją kompozitorius parašė atvykęs gyventi į Londoną. Hanoverio kunigaikštis, kuriam duoto pažado pas jį dirbti Händelis netesėjo, netrukus paveldėjo Anglijos sostą ir tapo karaliumi Jurgiu I.

Norėdamas jam įsiteikti, kompozitorius sukūrė siuitą ir, Jurgiui I plaukiant prabangiu laivu Temze, plaukė greta, išsinuomojęs didelę baržą. Joje esantys muzikantai ir grojo „Muziką ant vandens“. Muzikalus karalius buvo taip sujaudintas, kad panoro tą patį vakarą išgirsti siuitą dar tris kartus, o vėliau apipylė kompozitorių visokiomis malonėmis. Tai įvyko 1717 metais.

„Muziką ant vandens“ sudaro trys siuitos (HWV348–350), jų fragmentus ir girdėsime orkestro „Concerto Copenhagen“ koncerte. Prie Händelio siuitos gražiai derės Vivaldi Koncertas smuikui, pavadintas „Audra jūroje“, ir Telemanno „Vandens muzika. Hamburgo potvynis ir atoslūgis“, skirta Hamburgo admiraliteto 100-mečiui paminėti. O visą koncertą pradės Telemanno Concerto grosso D-dur (Koncertas trims trimitams ir timpanams).

Danijos kultūros instituto ir Danijos Karalystės ambasados iniciatyva Lietuvoje viešintis orkestras „Concerto Copenhagen“ pirmą kartą viešai koncertavo 1991 metais. Šiuo metu ansamblis, jau įvertintas kritikų ir žiūrovų, yra vienas svarbiausių baroko muzikos atlikėjų Skandinavijoje.

1999 m. „Concerto Copenhagen“ meno vadovu tapo garsus klavesinininkas Larsas Ulrikas Mortensenas. Jis, beje, nuo 2004 m. eina ir Europos Sąjungos baroko orkestro (EUBO) muzikos vadovo pareigas. L. U. Mortensenas pasirodo su „Irish Baroque Orchestra“, „Holland Baroque“, „Nederlandse Bachvereniging“, „Collegium 1704“ ir kitais kolektyvais.

Orkestras „Concerto Copenhagen“ koncertuose atlieka tiek populiarių baroko autorių kūrinius, tiek mažiau žinomų skandinavų kompozitorių muziką.

Su šiuo orkestru yra pasirodęs ne vienas įžymus atlikėjas: Emma Kirkby, Andreasas Schollis, Anne Sofie von Otter, Sonia Prina, Vivica Genaux, Andrew Manze, Andrew Lawrence-Kingas, Reinhardas Goebelis, Ronaldas Brautigamas, Jordi Savallis, Alfredo Bernardini ir kiti. 2015–2017 m. Karlas Aage’as Rasmussenas buvo reziduojančiu orkestro kompozitoriumi: dėl šio bendradarbiavimo įvyko ne viena pasaulinė šiuolaikinės muzikos kūrinio premjera.

„Concerto Copenhagen“ kompaktines plokšteles įrašinėja CPO, „Deutsche Gramophon“, BIS įrašų studijos; DVD – „Harmonia Mundi“ ir „Decca“. Orkestras gastroliuoja JAV, Japonijoje, Brazilijoje, Meksikoje, Australijoje, Kinijoje, taip pat bendradarbiauja su Danijos Karališkuoju teatru ir per metus kartu pastato po operą.

Naujausi pastatymai – H. Purcello, C. Monteverdi, W. A. Mozarto, G. F. Händelio kūriniai. Orkestro žiniasklaidos partneris yra „DR P2 Musik“, daug jo koncertų transliuoja EBU (Europos transliuotojų sąjunga).

Koncerte su orkestru solo griešiantis smuikininkas Fredrikas Fromas baigė studijas Geteborge ir Londone, buvo ir yra „Concerto Copenhagen“, „Gothenburg Baroque“ ir „Orkiestra Kore“ koncertmeisteris. F. Fromas taip pat pasirodo su Drotingholmo (Švedija) teatro orkestru, ansambliais „Les Ambassadeurs“, „Ensemble Cordia“.

Svečių iš Danijos baroko muzikos koncertas „Vandens muzika“ vyks gruodžio 5 d., trečiadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje.

LNF inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.