„Canto Fiorito“ kviečia švęsti metų pabaigą su virtuoziška baroko muzika

Gruodžio 29 d. 19 val. Valdovų rūmų Renesansinę menę užpildys emocinga vėlyvojo baroko vokalinė ir instrumentinė muzika. Su programa „Virtuozai iš Magdeburgo: Händelis ir Telemannas“ senosios muzikos ansamblis „Canto Fiorito“ (meno vadovas Rodrigo Calveyra) kviečia pakiliai palydėti besibaigiančius metus ir pasitikti naujuosius.

 Ansamblis „Canto Fiorito“ (meno vadovas Rodrigo Calveyra) kviečia pakiliai palydėti besibaigiančius metus. <br> Organizatorių nuotr.
 Ansamblis „Canto Fiorito“ (meno vadovas Rodrigo Calveyra) kviečia pakiliai palydėti besibaigiančius metus. <br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-12-20 12:50

Šventinių koncertų ciklo „Kalėdos Valdovų rūmuose“ renginyje klausytojai galės gėrėtis barokinėmis solo kantata ar trio sonata, įspūdingiausiais Händelio ir Telemanno kūriniais, sukurtais kamerinei atlikėjų sudėčiai – balsui, išilginei fleitai, violai da gamba ir klavesinui. Juose atsiskleidžia poezija ir drama, švelnumas ir kančia, trapumas ir stiprybė – įvairiausios žmogaus būsenos ir emocijos.

Magdeburgo kunigaikštystėje gimusį Georgą Friedrichą Händelį išgarsino jo operos, oratorijos, himnai ir koncertai. Jis ir šiandien pelnytai šlovinamas kaip vienas įtakingiausių XVIII a. pirmosios pusės kompozitorių. Skirtingai nei Händelio, jo kraštiečio Georgo Philippo Telemanno kūryba buvo įvairiai vertinama keičiantis epochoms, XIX a. jis buvo iš esmės pamirštas.

Tačiau vėlyvojo baroko laikotarpiu jis buvo vienas populiauriausių kompozitorių visoje Europoje, sugebėjo vienu metu vadovauti net penkių svarbiausių Hamburgo bažnyčių muzikiniam gyvenimui, mokėjo gerai groti keliolika instrumentų ir laikomas pačiu produktyviausiu visų laikų kompozitoriumi (vien sakralinių kantatų sukūrė daugiau nei 1000). Jo talentas nenusileidžia Händeliui ir nusipelno būti giliau pažintas.

Händelio „Lukrecija“ neabejotinai yra pati ekspresyviausia jo kantata balsui solo su basso continuo. Ją atliksianti dainininkė Renata Dubinskaitė pasakojo: „Tai kūrinys, kurį svajoju dainuoti nuo tada, kai įsimylėjau baroko muziką. Mane kaskart iš naujo stulbina Händelio genijus, jo drąsa taip radikaliai išreikšti moters istorijos dramatizmą šiame kūrinyje. 20-yje intensyvių minučių kompozitorius sutalpino stipriausių išgyvenimų koncentratą.

Dainininkui tai yra milžiniškas iššūkis, tiek vokaline, tik emocine prasme, tačiau labai pasitikiu man padėsiančiais instrumentalistais – jie yra mano „svajonių komanda!“ Šalia „Lukrecijos“ skambės visiškai skirtingo charakterio Telemanno sakralinė kantata – angeliškai tyras dialogas tarp balso, išilginės fleitos ir basso continuo.

Instrumentiniuose kūriniuose Händelio ir Telemanno kūrybos virtuoziškumą, melodingumą ir spalvingumą atskleis temperametingasis išilginės fleitos atlikėjas ir šios programos sudarytojas Rodrigo Calveyra (Brazilija/Prancūzija), itin jautriu muzikavimu išsiskiriantis violos da gambos atlikėjas Juanas Manuelis Quintana (Argentina/Ispanija) ir klavesino meistras Davide Pozzi (Italija).

Vilniuje reziduojančio tarptautinio ansamblio „Canto Fiorito“ meno vadovas R. Calveyra džiaugėsi šia programa užbaigdamas itin sėkmingus metus: „Mums šis koncertas iš tiesų šventinis. Jis vainikuoja ypatingus metus, per kuriuos „Canto Fiorito“ koncertavo net aštuoniuose tarptautiniuose festivaliuose, pristatydamas keturias skirtingas programas, sulaukdamas puikių įvertinimų.

Ansamblis surengė II tarptautinį Kretingos senosios muzikos festivalį, kuriame koncertavo pasaulinės senosios muzikos žvaigždės, sukūrė specialią programą Mindaugo Karūnavimo dienai Lietuvos 100-mečio proga, gavo oficialų profesionalios scenos meno įstaigos statusą. Dėkojame savo rėmėjams ir tikimės, kad ateityje atsiras daugiau partnerių, padėsiančių mums džiuginti klausytojus muzika, kuri mus visus daro gražesniais ir geresniais žmonėmis“ . 

Bilietus galima įsigyti Valdovų rūmų kasose ir www.bilietai.lt

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.