Lietuvė smuikininkė parvyks iš Vienos su dviem scenos talentais

„Jau septintus metus gyvenu Austrijoje ir pakoncertuoti Lietuvoje tenka rečiau, negu norėtųsi. Labai viliuosi, kad tai pasikeis“, – kalbėjo 26 metų smuikininkė Ieva Pranskutė, šiemet baigianti studijas Vienos muzikos ir vaizduojamųjų menų universitete.

 „Xylos Trio“: (iš kairės) I.Pranskutė, M.Brajkovičius ir M.Kotari.<br> Organizatorių nuotr.
 „Xylos Trio“: (iš kairės) I.Pranskutė, M.Brajkovičius ir M.Kotari.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Austė Radžiūnaitė

Jan 30, 2019, 2:32 PM, atnaujinta May 19, 2021, 2:45 PM

Nuo tada, kai išvyko į užsienį, Lietuvoje ji pasirodė tik porą kartų su Londone studijuojančia pianiste Morta Grigaliūnaite. Tačiau jau už kelių dienų Ieva surengs gimtinėje visą koncertų turą drauge su talentingais bendramoksliais iš Vienos – kroatų violončelininku Mislavu Brajkovičiumi ir japonų pianiste Mayu Kotari.

Ši trijulė prieš dvejus metus susibūrė į ansamblį „Xylos Trio“ ir jau spėjo laimėti „Fidelio“ konkurse Vienoje. Nors trise groja dar neilgai, „Xylos“ artistai yra sukaupę nemažą kamerinio muzikavimo patirtį.

Daugelio konkursų laureatė I.Pranskutė yra surengusi rečitalių įvairiose Europos koncertų salėse, dalyvavusi daugybėje garsių festivalių. Smuikininkė beveik trejus metus griežė maestro Gidono Kremerio vadovaujamame kameriniame orkestre „Kremerata Baltica“, kuris suvedė scenoje su daugybe įžymybių, įkvėpė siekti drąsiausių svajonių.

2015-aisiais Ieva laimėjo konkursą dalyvauti legendinio muziko Yehudi Menuhino įsteigtos tarptautinės organizacijos „Live Music Now“ renginiuose. O su „Xylos Trio“ violončelininku M.Brajkovičiumi lietuvė anksčiau grojo „Doreen“ kvartete, kuriam teko garbė prisistatyti ir prestižinėse „Wiener Konzerhaus“ bei „Wiener Musikverein“ salėse, taip pat groja dviese „Xylos Duo". Lietuvos ambasada Austrijoje smuikininkę apdovanojo už šalies kultūros sklaidą užsienyje.

Daug kartų už profesinius laimėjimus yra įvertinti ir Ievos scenos partneriai Mislavas bei Mayu. Violončelininkas net keturis kartus buvo apdovanotas „Žinių Oskaru“ už išskirtinius laimėjimus nacionaliniuose ir tarptautiniuose konkursuose. Japonė yra konkursų Austrijoje ir Vokietijoje prizininkė.

„Mes norime kuo daugiau koncertuoti kartu, nors kiekvienam mūsų rūpi ir solinė karjera. Dalintis muzika, vienodai ją jausti – tai nuostabi dovana“, – kalbėjo I.Pranskutė.

Ieva tiki, kad, nepaisant didžiulės konkurencijos, trijulei pavyks įsitvirtinti Vienoje ir pasinerti į koncertinę karjerą. Juk ne kiekvienam atlikėjui lemta išeiti tokią gerą mokyklą, kokią gavo jie. Lietuvė Vienoje studijuoja pas legendinio smuikininko Davido Oistracho mokinį Pavelą Vernikovą.

„Norisi ir Lietuvoje dažniau skleisti žinias, kurias gavau iš Vienos profesionalų“, – dalijosi lūkesčiais Ieva.

Vienos profesūra padėjo „Xylos Trio“ pasirengti ir artėjančiam turui Lietuvoje. Jame skambės nedaugeliui žinomi kūriniai – virtuoziškas J.Haydno Fortepijoninis trio C-dur, ankstyvasis C.Debussy Fortepijoninis trio G-dur bei A.Zemlinsky Fortepijoninis trio d-moll, gyvuojantis net dviem skirtingomis versijomis.

„Xylos Trio“ koncertai vyks vasario 3 d. 14 val. Užutrakio dvaro sodybos rūmuose, 5 d. 18.30 val. – Klaipėdos koncertų salėje ir 6 d. 18 val. – Kauno filharmonijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.