Aktorius Skomantas Duoplys vaidmenyse atranda save

Jaunojo aktoriaus, vilniečio Skomanto Duoplio vardas teatro gerbėjams Panevėžyje mena dar visai neseniai Juozo Miltinio dramos teatro dekoracijų ceche pagal prancūzų dramaturgo Bernardo-Marie Kolteso pjesę pristatytą spektaklį „Roberto Zucco“. Jame atlikęs pagrindinį vaidmenį, aktorius į sceną žengia naujame – Kikno – amplua. 

 „Hotel Universalis“. S.Duoplys.<br> T.Povilonio nuotr.
 „Hotel Universalis“. S.Duoplys.<br> T.Povilonio nuotr.
 „Hotel Universalis“. S.Duoplys.<br> T.Povilonio nuotr.
 „Hotel Universalis“. S.Duoplys.<br> T.Povilonio nuotr.
 „Hotel Universalis“.<br> T.Povilonio nuotr.
 „Hotel Universalis“.<br> T.Povilonio nuotr.
„Roberto Zucco“.<br>R.Nebasos nuotr.
„Roberto Zucco“.<br>R.Nebasos nuotr.
„Roberto Zucco“.<br>E.Krikščiūno nuotr.
„Roberto Zucco“.<br>E.Krikščiūno nuotr.
„Roberto Zucco“.<br>E.Krikščiūno nuotr.
„Roberto Zucco“.<br>E.Krikščiūno nuotr.
„Roberto Zucco“.<br>E.Krikščiūno nuotr.
„Roberto Zucco“.<br>E.Krikščiūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Rasa Karvelytė

2019-02-26 13:56, atnaujinta 2019-02-26 13:57

Kiknas – vienas iš režisieriaus Augusto Gornatkevičiaus statomo spektaklio „Hotel universalis“ veikėjų. Spektaklis remiasi antikos mitu, pasakojančiu liūdną saulės dievo Helijaus ir okeanidės Klimenės sūnaus Faetono lemtį. Pagal lietuvių dramaturgės Indrės Bručkutės sukurtą mito interpretaciją S. Duoplio įkūnijamas Kikno personažas – Faetono įbrolis, Klimenės ir Helijaus įvaikis. 

Savaitgalį dienos šviesą išvydęs spektaklis – antrasis S. Duoplio pasirodymas Aukštaitijos sostinės publikai.  Aktorius džiaugiasi, jog Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro vairą perėmę pozityvūs ir energingi jauni vadovai imasi įgyvendinti kūrybiškas idėjas. Viena jų – skatinti jaunuosius kūrėjus žengti į profesionalaus teatro erdves, vystyti savo veiklą, taip pat – suburti komandą, kuri dirbtų ne vedina egoistinių užmojų, bet vardan bendro tikslo, kokybiško produkto. 

Sudalyvauti aktorių atrankoje S. Duoplys sako apsisprendęs nesunkiai. Pirmiausia, jį pastūmėjęs ir pats režisierius. Jiedu pažįstami nuo bene pirmųjų Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje statytų etiudų.

S. Duoplys pabrėžia, jog spektaklio kastingo metu režisierius skyrė ypatingą dėmesį formuojamai aktorių komandai. Pasak jo, kaip niekad buvo atsižvelgiama į aktorių asmenybes, jų asmenybės tipus, gyvenimo būdą. 

„Susigyvenome, tapome gerais draugais. Svarbiausia, jog kartu ne tik smagu dirbti, bet ir pastebėti, kaip tobulėjame, kaip elgiamės įvairiose situacijose“, – sako aktorius. 

Asmenybės atspindys

Lygindamas rež. A. Gornatkevičiaus spektaklių „Roberto Zucco“ ir „Hotel universalis“ pastatymus, aktorius tikina, jog pastarasis bus kur kas vizualesnis, labiau techniškas. 

„Daugelis aktorių visą laiką bus scenoje, vaidins. Tai reikalauja išskirtinio įsiklausymo vienas į kitą,   organiško buvimo scenoje“, – pabrėžia S. Duoplys. 

Serijinio žudiko Roberto Zucco ir Kikno vaidmenys, anot personažus įkūnijančio aktoriaus, yra iš dalies panašūs: ne iki galo sugyvenantys su realybe, sistema, maištaujantys, tačiau iki galo nesuvokiantys, kodėl tai daro, bėgantys ir tuo pačiu ieškantys visuomenės dėmesio. 

„Pagrindinis veikėjus juos siejantis motyvas – dėmesio siekimas, bendravimo troškimas. Tačiau tas siekis yra paradoksaliai atvirkščias veiksmams. Atrodo, jog jie traukiasi nuo likusios visuomenės, bet tokiu būdu tiesiog bando ieškoti taip trokštamo dėmesio, dialogo su aplinkiniais žmonėmis“, – sako aktorius. 

Kad ir kokie iš pažiūros būtų panašūs S. Duoplio kuriami personažai, vis tik aktorius įsitikinęs, jog jie yra labiau skirtingi, nei turintys bendrų vardiklių. Kikno veiksmai yra labiau nukreipti prieš jį patį, o Roberto Zucco – į visuomenę.   Aktorius atskleidžia, jog jo įkūnijamas Kiknas spektaklyje kuria vlogą, kuriame kalba apie tai, kaip tinkamai ir suprantamai nusižudyti. Pats Skomantas prisipažįsta smalsaujantis, kaip teatro scenoje bus išpildyti techniniai sprendimai, kad šios savižudybės atrodytų tikroviškai ir efektyviai. 

Paklaustas, ar patikėtas vaidmuo yra artimas jam pačiam, S. Duoplys atvirai prisipažįsta, jog Kikno paveikslas – turi panašumo. 

„Jis – ganėtinai vienišas bičas, užsidaręs savo problemose, labai daug nerimaujantis, apmąstantis situacijas iš šono, truputį nuskriaustas vaikas. Jeigu atvirai, personažas tikrai panašus į mane – melancholiškas“, – sako aktorius. 

Spektaklius „Roberto Zucco“ ir „Hotel universalis“ artimiausiu metu gali pamatyti:

Kovo 3 d. 18:00 val. „Roberto Zucco“ Juozo Miltinio dramos teatre;

Kovo 6 d. 18:00 val. „Hotel universalis“ Nacionaliniame Kauno dramos teatre;

Kovo 22 d. 18:00 val. „Hotel universalis“ Juozo Miltinio dramos teatre.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.