Režisierius Paulius Markevičius – apie mokslo pažinimą kurstančią teatro ugnį

Trečius metus teatrinę veiklą vykdanti Meno ir mokslo laboratorija (toliau – MMLAB) siekia suburti jaunus mokslininkus ir menininkus bendram darbui. Nuo pat pradžių su MMLAB idėja keliauja jaunosios kartos režisierius Paulius Markevičius, surizikavęs ir patikėjęs idėja, kad mokslo teorijos taip pat gali tapti puikiu įkvėpimo šaltiniu kūrybai. 

EROTAI.<br> MMLAB nuotr.
EROTAI.<br> MMLAB nuotr.
DALYKAI.<br> MMLAB nuotr.
DALYKAI.<br> MMLAB nuotr.
Paulius Markevičius.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Paulius Markevičius.<br>Asmeninio albumo nuotr.
REIKALAI.<br>MMLAB nuotr.
REIKALAI.<br>MMLAB nuotr.
REIKALAI.<br>MMLAB nuotr.
REIKALAI.<br>MMLAB nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 15, 2019, 11:44 AM

– Kaip jums atrodo, kuo yra panašūs meno ir mokslo pasauliai?

– Kurdami spektaklius teatre mes save izoliuojame nuo išorinio pasaulio – pilnai pasineriame į pasirinktą temą ar klausimą. Kartais nežinai, kas tavęs laukia darbo pabaigoje, – galbūt ilgas repeticijų laikas neatves ten, kur tikėjaisi. Tad tikėjimas ir savęs izoliacija, norint įsigilinti ir atrasti naujas sąveikas, mene ir moksle man atrodo tapatūs.

– Kokie moksliniai reiškiniai jus įkvepia?

– Mano mintis įaudrina astronomija. Džiaugiuosi, kad tenka gyventi šiuo metu, kai mokslas itin greitai skverbiasi per nežinomybę, ją paverdamas pažinimu.

– Ar Lietuvos menininkai dažnai gręžiasi į mokslą ieškodami įkvėpimo? 

– Mažai menininkų apie tai kalba. Nors dabar vis dažniau matome darbų, kurie buvo įkvėpti nanorobotikos, psichologijos, psichiatrijos ar sociologijos mokslų temų. Manau, kad ir menas ir mokslas gilinasi į šiandienos žmogų supančias aplinkybes, analizuoja jų poveikį.

– Esate pristatę meno ir mokslo spektaklių trilogiją. Spektaklis DALYKAI gilinasi į mus supančio pasaulio dėsnius, REIKALUOSE analizuojama mokslininko atsakomybė visuomenei. Trečiajame spektaklyje ERRORAI, remiantis mokslo pavyzdžiais, kalbate apie žmonių požiūrio taškus priimant neišvengiamybę klysti. Kaip spektaklių temos apsijungia trilogijoje?

– Apie trilogiją iš pradžių kalbėjome juokaudami. Tiesiog dirbome ir tam tikros asociacijos  atsirado pačios. Visuose trijuose spektakliuose kūrybinės grupės buvo beveik tokios pat, tad galima sakyti, jog dirva spektaklio sėkloms buvo ta pati. Man šių spektaklių mintinė trajektorija yra tarsi paties gyvenimo linija. 

Kai stabteli eidamas gatve ir leidi minčiai tarsi „Google Maps“ rodyklei padidinti mastelį ir nuo šios dienos patirčių, klaidų, laimėjimų, pereiti į kitus dydžius, galvoti, iš kur šioje dienoje atsiradai ir kur keliauji. Šiuose trijuose spektakliuose taip pat galvojau apie žmogaus mastelį.

– Statant spektaklius DALYKAI ir ERRORAI visa kūrybinė komanda klausė fizikos mokslų daktaro Vytenio Pranculio paskaitų. Papasakokite daugiau apie šią patirtį.

– Paskaitos išties buvo išskirtinė patirtis tiek gyvenime, tiek profesijoje. Buvo labai įdomu į jas eiti, klausti absurdiškų klausimų, vėliau visą tą informaciją virškinti ir paversti scenos kūriniu. Gerai, kad geras profesorius mums pakliuvo: pažymių nerašė, visiems rasdavo laiko paaiškinti nesuprantamus dalykus. Viena vertus, mintis kitaip veikia, kai informaciją gauni iš gyvo žmogaus, atsiranda visai kitoks asmeninis santykis. 

– Nors MMLAB neturi trupės, yra susiformavusi kūrėjų komanda, dažniausiai vaidinanti MMLAB spektakliuose. Kaip keitėsi jų požiūris į mokslą ir santykis su juo? 

– Visos grupės ėjimas drauge suteikė stiprybės, pasitikėjimo, visi tapome laisvesni. Labai smagu, kad nuo pirmojo spektaklio kūrybinė komanda išlaikė tvirtą stuburą, prie kurio jungėsi nauji nariai. Galima pasidžiaugti, kad MMLAB per trumpą laiką sugebėjo suvesti ir išlaikyti labai stiprius jaunosios kartos scenos kūrėjus.

– Kokie žiūrovai domisi jūsų spektakliais? Ar sulaukiate žiūrovų komentarų, kad spektakliai yra per daug sudėtingi?

– Po pirmojo DALYKŲ pristatymo smagu buvo sulaukti komentarų iš Molėtų Astronomijos Observatorijos darbuotojų, kurie sakė, kad spektaklis įpylė naujo parako minčių patrankoms. Labai smagu, kad ir profesionalai randa naujų įkvėpimo ar požiūrio taškų. Kuriant trilogiją galvojau apie žmogų, kuris ateis pasižiūrėti spektaklių nieko nežinodamas, tad norėjosi jam įpūsti rusenimo mokslo pažinimo lauželyje.

– Gegužės 16–18 d. žiūrovus kviečiate į pirmą kartą organizuojamą festivalį „vi sa ta”. Kokių tikslų siekiate festivaliu?

– Festivalis tarsi apibendrina ligšiolinę MMLAB veiklą. Norime prisistatyti platesnei auditorijai, kuri dar nėra susipažinusi su MMLAB kūryba.

– Ką akcentuojate programoje?

– Programa tarsi sudaryta iš trijų dalių. Pirmoji yra mokslinė dalis, kurioje kiekvieną dieną galėsime klausytis įvairių paskaitų, orientuotų į antrąją dalį – spektaklių rodymą. Paskaitos nėra įvadai į spektaklius, tad galima ateiti tik į paskaitą, ar tik į spektaklį. Trečiojoje dalyje bus sukurta neformalių susitikimų su kūrėjais erdvė – išeisime iš teatro ir mokslo auditorijų bei drauge su žiūrovais keliausime į Kalnų parką, kur pristatysime atmosferinį dangaus stebėjimą.

– Kas yra šio festivalio pažiba?

– Žiūrovas. 

– Ką šis festivalis suteiktų žmogui, kuris nesidomi mokslu?

– Kartais atrodo, kad niekas nedomina, nedžiugina, nerezonuoja. Tokiais momentais svarbu nesustoti, bandyti, ieškoti, klysti ir atrasti. Galbūt šis festivalis pasuks jūsų gyvenimą visai nelauktų interesų kampu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?