Filharmonija ruošiasi sugrįžtuvėms ir kviečia į 79-ojo sezono koncertus

Nacionalinės filharmonijos egzilis sulig Vilniaus festivaliu pasiekė apogėjų. Kol festivalio žvaigždžių pasirodymai kaitins vasaros koncertinę atmosferą įvairiose sostinės erdvėse, Filharmonijos kolektyvas intensyviai ruošis rudens sugrįžtuvėms namo – nuo lapkričio koncertus numatyta rengti atnaujintoje Filharmonijos Didžiojoje salėje.

Nuo lapkričio koncertus numatyta rengti atnaujintoje Filharmonijos Didžiojoje salėje.<br> D.Matvejevo nuotr.
Nuo lapkričio koncertus numatyta rengti atnaujintoje Filharmonijos Didžiojoje salėje.<br> D.Matvejevo nuotr.
 E.Montvidas.<br> D.Matvejevo nuotr.
 E.Montvidas.<br> D.Matvejevo nuotr.
 M.Rubackytė.<br> D.Matvejevo nuotr.
 M.Rubackytė.<br> D.Matvejevo nuotr.
 G.Šlekytė.<br> D.Matvejevo nuotr.
 G.Šlekytė.<br> D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 4, 2019, 10:26 AM

Savo lankytojus viena didžiausių Lietuvos koncertinių įstaigų jau kviečia žvelgti į 79-ojo koncertų sezono kaleidoskopą ir interneto svetainėje skelbia 2019 m. rugsėjo–gruodžio mėn. koncertus.

Akyli koncertų lankytojai jau suskubo rūpintis bilietais, ypač į naujamečius renginius ir iškiliausius sezono orkestro koncertus bei Vilniaus fortepijono festivalį. Vasarą planuojama paskelbti ir visą 79-ojo sezono repertuarą, apimsiantį koncertus iki 2020 metų gegužės. Tad iš anksto galvojantiems apie Kalėdų dovanas bus iš ko pasirinkti.

Simfoninės muzikos gerbėjų džiaugsmui rudenį vėl pagausės Filharmonijos koncertinės veiklos flagmano – Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro (LNSO) – koncertų. LNSO vadovas Modestas Pitrėnas naujajam sezonui su orkestru rengia programas, skirtas kompozitoriaus Eduardo Balsio 100-mečiui, Giedriaus Kuprevičiaus 75-mečiui, tenoro Edgaro Montvido kūrybinės veiklos 20-mečiui, naujamečiam koncertui su soliste Katerina Tretjakova, speciali programa su pianistu Luku Geniušu ruošiama atsakingoms gastrolėms Lenkijoje.

LNSO kvietimu Lietuvoje viešės Filharmonijos klausytojų jau pažįstami dirigentai Renato Balsadonna, Georgas Markas, Yuri Serovas, Zhangas Guoyoungas, Giedrė Šlekytė bei pasaulio koncertų salėse ir festivaliuose itin laukiami solistai, atliksiantys etapinius XIX–XX a. kompozitorių kūrinius. 

Davidas Geringas grieš D. Šostakovičiaus koncertą violončelei Nr. 2, Lukas Geniušas skambins S. Prokofjevo koncertą fortepijonui Nr. 2, Rusnė Mataitytė atliks B. Bartóko koncertą smuikui Nr. 1, Kianas Soltani – R. Schumanno koncertą violončelei, o pianistė Eliane Rodrigues – ekspresyvųjį E. Griego koncertą fortepijonui.

Per LNSO sezoną nuskambės savo epochos simboliais ir simfoninės kūrybos etalonais tapusios simfonijos: L. van Beethoveno Šeštoji, R. Schumanno Pirmoji ir Ketvirtoji, J. Brahmso Ketvirtoji, A. Brucknerio Ketvirtoji, A. Dvořáko Septintoji, S. Rachmaninovo Trečioji ir dramatiškieji „Simfoniniai šokiai“.

Orkestro muzikos lobyną gausiai atvers ir Lietuvos kamerinis orkestras (LKO). Jo meno vadovas Sergejus Krylovas iš savo ir orkestro itin gausaus repertuaro naujajam sezonui išrinko N. Paganini, M. Ravelio, C. Saint-Saënso, L. van Beethoveno šedevrus – poemas, fantazijas, koncertus smuikui ir orkestrui.

Talentingasis „Metų laikų“ solistas, orkestro vadovas S. Krylovas neužmiršta ir dirigento amplua, tad rudenį diriguos W. A. Mozarto simfoniją Nr. 29, žiemą atliks J. Haydno simfoniją Nr. 6, o pavasarį, L. van Beethoveno 250-ajam gimtadieniui skirtame koncerte, diriguos Beethoveno simfoniją Nr. 3, „Herojinę“.

Nacionalinės filharmonijos 79-ąjį koncertų sezoną numatyta pradėti rugsėjo 28 d. Valdovų rūmuose. Čia LKO su vadovu ir dirigentu Sergejumi Krylovu rengiasi atlikti A. Martinaičio, W. A. Mozarto ir N. Paganini instrumentinių kūrinių programą „Rojaus paukščiai“.

Rugsėjį, spalį ir lapkričio pradžioje visi numatyti Filharmonijos koncertai dar keliaus per įvairias Vilniaus bei kitų Lietuvos miestų sales, o štai lapkritį jau ketinama sugrįžti namo, į Nacionalinės filharmonijos Didžiąją salę. Lapkričio 23-iąją programa „Namų pašventinamas“ simboliškai bus pradėtas ir VI Vilniaus fortepijono festivalis (VFF), ir įžengta į pasiilgtą Didžiąją koncertų salę.

Festivalio pradžios koncerte su LNSO pasirodys šio festivalio įkvėpėja, sumanytoja ir meno vadovė pianistė Mūza Rubackytė bei italų dirigentas Renato Balsadonna.

Iki gruodžio 7 d. truksiančiame festivalyje VFF meno vadovės prof. M. Rubackytės kvietimu dalyvaus ryškiausi kelių kartų pianistai, atstovaujantys fortepijono tradicijoms ir naujovėms: Lietuvos publikai gerai pažįstama gruzinų maestra Elisso Virsaladze, vulkaniškasis vengras Janoszas Balazsas, subtilusis prancūzas Adamas Laloumas, konkursų nugalėtojai Nikita Mndoyantsas, Antonas Yashkinas, Théo Fouchenneret ir pianistės bei kompozitorės Claros Schumann kūrybos puoselėtoja Guoda Gedvilaitė.

Festivalyje numatytos aštuonios koncertinės programos, o jas sies tema „Moters meilė ir gyvenimas“. Šiųmetis festivalis bus skirtas pianistės ir kompozitorės Claros Schumann 200-osioms gimimo metinėms.

Į 79-ąjį sezoną žengianti Filharmonija nuo rugsėjo iki Naujųjų metų numato surengti per 70 įvairaus žanro koncertų – rečitalių, kamerinių, orkestro muzikos, edukacinių koncertų visai šeimai ir kt. Apie 40 jų vyks Vilniuje, kiti – įvairiuose Lietuvos miestuose.

Bilietų prekyba jau pradėta, o birželio 1–30 d. skelbiama akcija abonementui „Allegro“ – perkant bilietus į 5 ir daugiau 2019 m. rugsėjo–gruodžio mėn. koncertų taikoma 30 % nuolaida (taikoma į sąrašą įtrauktiems koncertams, negalioja mažiausio kainos tarifo bilietams ir kalėdiniams bei naujamečiams koncertams).

Bilietus galima įsigyti internetu www.filharmonija.lt ir Filharmonijos kasose, Aušros vartų g. 5, Vilnius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: LB komentarai apie ekonomikos raidą ir naujausias prognozes