Garsiausių pasaulio festivalių favoritas Maxas Cooperis pasirodys Lietuvoje

Į Vilnių atvyksta garsiausių pasaulio festivalių favoritas – britų elektroninės muzikos kūrėjas Maxas Cooperis. Menininkas, savo pasirodymuose jungiantis elektroninę muziką, vaizduojamuosius menus ir mokslinius metodus, kurių dėka įtraukia žiūrovus į imersinio – panardinančio – garso terpę, spalio 10 d. Vilniuje pristatys savo naujausią albumą. Vieno madingiausių šių dienų elektronikos atlikėjų pirmasis koncertas Lietuvoje – vienintelis jo pasirodymas Baltijos šalyse.

Menininkas įtraukia žiūrovus į panardinančio garso terpę.
Menininkas įtraukia žiūrovus į panardinančio garso terpę.
Menininkas įtraukia žiūrovus į panardinančio garso terpę.
Menininkas įtraukia žiūrovus į panardinančio garso terpę.
Menininkas įtraukia žiūrovus į panardinančio garso terpę.
Menininkas įtraukia žiūrovus į panardinančio garso terpę.
Menininkas įtraukia žiūrovus į panardinančio garso terpę.
Menininkas įtraukia žiūrovus į panardinančio garso terpę.
Menininkas įtraukia žiūrovus į panardinančio garso terpę.
Menininkas įtraukia žiūrovus į panardinančio garso terpę.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 20, 2019, 3:52 PM, atnaujinta Jul 17, 2019, 12:30 PM

Audiovizualinius Maxo Cooperio pasirodymus pirmieji stengiasi pasikviesti patys garsiausi pasaulio festivaliai „Glastonbury“ (Didžioji Britanija), „Sonar“ Barselonoje (Ispanija), „Fuji Rock“ Japonijoje, „Amsterdam Dance Event“ Olandijoje, „Decibel Festival“ Detroite (JAV), Monrealyje vykstantis svarbiausias Kanados elektroninės muzikos festivalis „MUTEK“, o taip pat Anglijoje rengiami festivaliai „Bestival“ ir „Latitude Festival“ ir kt.

Maxo Cooperio remiksų amplitudė – nuo šiuolaikinės klasikos kompozitorių Michaelo Nymano ir Nilso Frahmo iki „indie“ grupių, tokių kaip elektroninę muziką grojantys britai „Hot Chip“ ir popmuziką atliekantys amerikiečiai „Au Revoir Simone“, bei didžėjų Agoria, Sasha (Welsh DJ) ir Guy Andrews. Naujausias M. Cooperio projektas – su amerikiečių pianistu Bruce’u Brubakeriu padaryti Philipo Glasso kūrinių perdirbimai; šis projektas su dideliu pasisekimu rodytas naujoje Paryžiaus filharmonijos salėje „Cité de la Musique“ ir „Sonar“ Barselonoje.

Įdomu, kad Maxas Cooperis įgijo ne tik muzikinį, bet ir mokslinį išsilavinimą: 2008 m. apgynė daktaro disertaciją skaitmeninės biologijos srityje. Mokslinės įžvalgos padėjo jam sintezuoti kompleksišką ir kartu melodingą garsą. M. Cooperis rengia gyvosios elektronikos pasirodymus, sutelkdamas dėmesį į sensorinį klausytojų panardinimą, naudoja erdvinio garso technologijas. Jo bendri pasirodymai su žymiu Kanados medijų menininku Maotiku buvo rengiami tokiuose garsiuose Europos klubuose, kaip Berlyno „Berghain“, Budapešto „Aether“. M. Cooperis taip pat bendradarbiauja su garsia eksperimentinio dizaino studija „Future Wife“ bei Zahos Hadid architektų studija.

Maxas Cooperis buvo kviečiamas dalyvauti garsioje BBC radijo laidų serijoje „Essential Mix“, skirtoje šiuolaikinei elektroninei šokių muzikai. Pripažinimo sulaukė ir Melburne įsikūrusios įrašų kompanijos „Balance Music“ 2018 m. išleistos M. Cooperio muzikos kompiliacijos, o viena svarbiausių pasaulio elektroninės muzikos platformų „RA“ ne kartą įtraukė M. Cooperį į savo „Top 100-tuką“.

Nuo 2014 m., kai pasirodė debiutinis M. Cooperio albumas, jis išleido dar du didžiulės sėkmės sulaukusius albumus, o naujausias – ketvirtasis – turėtų pasirodyti šį rudenį. Jame skambanti muzika matyt bus pristatoma ir Vilniuje. Pirmasis M. Cooperio albumas „Human“, kurį atlikėjas įrašė su dainininkėmis Kathrin DeBoer ir Raphaelle Standell-Preston, apibūdinamas kaip veržlus ir kinematografiškas, lygiomis dalimis derinantis agresiją ir niuansus. Antrasis albumas „Emergence“ pasirodė 2016 m. Kuriant jį bendradarbiavo matematikai, mokslininkai ir vaizdo menininkai (rezultatą galima pamatyti čia: https://emergence.maxcooper.net). „Emergence“ apibūdinamas kaip grynoji garsinė alchemija, kurią vienintelis Maxas Cooperos geba pristatyti tokia intriguojančia forma.

2018 m. pasirodė trečiasis M. Cooperio studijinis albumas „One Hundred Billion Sparks“, puikiai sutiktas klausytojų ir kritikos. Darbą ties šiuo albumu menininkas pradėjo visiškai atsiskyręs nuo išorinio pasaulio ir perstatydamas studiją savo kaime Velse. Pasirodžius „One Hundred Billion Sparks“, Maxas surengė 270 imersinių audiovizualinių pasirodymų, kuriuose jo vaizdinių pasaulis atskleidžiamas naudojant ne tik koncertinių patalpų sienas, bet net ir stogus. Pasak M. Cooperio, „mes esame šimtas milijardų kibirkščių: šimtas milijardų neuronų, kurių sproginėjimas kuria jausmus ir idėjas, šimtas milijardų neuronų, kurie mus visus daro skirtingais, bet ir susietais tarpusavy“.

Garsiųjų festivalių favorito, vieno madingiausio dabarties elektronikos atlikėjų Maxo Cooperio vienintelis pasirodymas Baltijos šalyse – spalio 10 dieną Vilniuje, Nacionalinė dailės galerijos Didžiojoje salėje. Bilietus galima įsigyti „Bilietai.lt“ platinimo sistemoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą