Lietuviškų šaknų turinčio svingo karaliaus muzika sutviks naujomis spalvomis

Jau šį ketvirtadienį, birželio 27 d., Vilniaus rotušė supsis svingo ritmais – čia skambės naujomis spalvomis atgimsianti svingo karaliaus Benny Goodmano muzika.

 Valstybinis pučiamųjų instrumentų orkestras „Trimitas“. <br> P.Rakštiko nuotr.
 Valstybinis pučiamųjų instrumentų orkestras „Trimitas“. <br> P.Rakštiko nuotr.
 Valstybinis pučiamųjų instrumentų orkestras „Trimitas“. <br> P.Rakštiko nuotr.
 Valstybinis pučiamųjų instrumentų orkestras „Trimitas“. <br> P.Rakštiko nuotr.
 Ą.Paulauskas ir M.Šinkūnas.<br> D.Matvejevo nuotr.
 Ą.Paulauskas ir M.Šinkūnas.<br> D.Matvejevo nuotr.
 M.Šinkūnas.<br> D.Klovienės nuotr.
 M.Šinkūnas.<br> D.Klovienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 25, 2019, 10:18 PM

110-ųjų jo gimimo metinių proga koncertą „TRIMITAS in JAZZ“ rengia valstybinis pučiamųjų instrumentų orkestras „Trimitas“  kartu su solistais Mariumi Šinkūnu (vibrafonas) ir Ąžuolu Paulausku (klarnetas) bei dirigentu Jaroslavu Cechanovičiumi.

„TRIMITAS in JAZZ“ vainikuos festivalį „Trimito vasara“, kuriame orkestras klausytojus lepino vasariškai lengva muzika, atsiskleisdamas folkloro, Lotynų muzikos, valso melodijomis ir ritmais, o festivalio pabaigoje kolektyvas ir padžiazuos su talentingais atlikėjais.

Koncerte skambėsianti B. Goodmano muzika – lūžio taškas džiazo ir akademinės muzikos sankirtose: būtent šis klarnetininkas, kompozitorius, orkestro lyderis davė pradžią džiazinėms akademinės muzikos interpretacijoms. 1938 m. kritikas Bruce’as Ederis po muzikanto koncerto rašė: „tai buvo džiazo atėjimo į „gerbtiną“ muziką vakarėlis“.

Džiazo reformatoriumi vadinamo B. Goodmano muzikoje pirmą kartą su džiazo orkestru suskambo tokie instrumentai kaip vibrafonas bei elektrinė gitara. „TRIMITAS in JAZZ“ savo ruožtu bus pirmasis koncertas Lietuvoje, kai vienoje scenoje susitiks klarnetas, vibrafonas ir pučiamųjų orkestras. Specialiai šiai progai aranžuotus kūrinius su orkestru atliks klarnetininkas Ą.Paulauskas ir vibrafonininkas M.Šinkūnas.

„B. Goodmano muzika – tai muzikinė kryžkelė, kurioje visiems laikams susitiko vibrafono ir klarneto duetas“, LRT Klasikos laidoje „Muzikinis pastišas“ pasakojo M. Šinkūnas. Beje, jis džiazo novatoriaus kūryba ypač susidomėjo sužinojęs apie B. Goodmano lietuviškas šaknis – nors pats džiazmenas gimė Čikagoje, jo motina kilo iš Kauno. Džiazo muzikos aukso fonde puikuojasi tokios B.Goodmano kompozicijos kaip „Sing, Sing, Sing“, „Don't Be That Way“, „King Porter Stomp“ ir daugybė kitų.

Svaigiais svingo garsais vasaros vakarą pripildysiančiame koncerte „Trimitui“ diriguos puikiai įvaldęs šį žanrą J.Cechanovičius, beveik keturiasdešimt metų dirbęs LRT lengvosios muzikos orkestre – jame grojęs, jam vadovavęs, kūręs ir aranžavęs. Taip pat muzikantas beveik dešimt metų vadovavo Šiaulių bigbendui.

Šiemet 70-metį švenčiantis ir jau 55-uosius kūrybinės veiklos metus skaičiuojantis J. Cechanovičius parašė daugiau nei 200 muzikos kūrinių (pramoginių ir džiazo dainų, instrumentinių pjesių, kt.), aranžavo daugiau nei 1000 kūrinių įvairiems orkestrams.

Koncertas „TRIMITAS in JAZZ“, skirtas Benny Goodmano 110-osioms gimimo metinėms, vyks Birželio 27 d. 19 val. Vilniaus rotušėje.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.