Kristupo vasaros festivalyje – lemtingas kūrinys

Liepos 3 d. Kristupo vasaros festivalis nukels į Italiją, kur po langais skamba ne gitara ir serenados, o retai Lietuvoje girdima mandolina. Ja skambins prancūzų pažiba Julienas Martineau, lydimas Kristupo festivalio orkestro ir milžinišku greičiu į muzikos aukštumas kylančio dirigento Martyno Stakionio.

J.Martineau – vienas stipriausių šio meto mandolinos atlikėjų.<br>J.B.Millot nuotr.
J.Martineau – vienas stipriausių šio meto mandolinos atlikėjų.<br>J.B.Millot nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 1, 2019, 12:11 PM

„J.Martineau yra mandolinos magas. Virtuoziškai žaisdamas spalvomis ir niuansais, stebina tik jam būdingu ekspresyvumu“, – žurnale „Pizzicato“ rašė Alainas Steffenas.

Paklaustas, ko tikėtis pasirodymo metu, pirmą kartą Lietuvoje viešėsiantis solistas atsakė, jog netrūks itališko temperamento ir labai gražios muzikos. Koncerte skambės kompozitorių Antonio Vivaldi, Arcangelo Corelli, Samuelio Barberio, Raffaele Calace kūriniai. Į R.Calace Koncertą mandolinai ir orkestrui Nr. 2 atlikėjas paragino atkreipti ypatingą dėmesį: „Tai – galingas, ekstremaliai virtuoziškas kūrinys, savo emocine jėga prilygstantis žymiajam Joaquino Rodrigo „Concierto de Aranjuez“. Vis dėlto beveik nežinomas. Noriu ištaisyti tokią neteisybę. Kai pirmą kartą išgirdau šį R.Calace koncertą, buvau vaikas. Labai ryškiai atsimenu, jog būtent tuomet nusprendžiau tapti muzikantu ir groti mandolina. Ko gero, lemtis...“ – pasakojo J.Martineau.

J.Martineau – vienas stipriausių šio meto mandolinos atlikėjų, išsiskiriantis nuotykių ieškotojo dvasia. Jo novatoriškas požiūris, entuziazmas bei muzikinis išmanymas atskleidžia instrumento unikalumą tiek repertuaro, tiek technine prasme.

„Iš pradžių negalėjau patikėti, jog tai – tik mandolina. Niekada net nepagalvojau, kad šis instrumentas gali skambėti taip, lyg juo grotų tūkstantis pirštų. Tai mane visiškai pakerėjo“, – apie J.Martineau atliekamą muziką kalbėjo prancūzų kompozitorius Pascalis Dusapinas.

Koncertui vadovausiančio jaunojo batutos meistro M.Stakionio gabumai atsiskleidė dar Nacionalinėje M.K.Čiurlionio menų mokykloje. Dvyliktoje klasėje jis vienas pats paruošė koncertą su Šv.Kristoforo kameriniu orkestru, o šiandien dirba kamerinėje Hamburgo operoje antruoju dirigentu. 2018 m. M.Stakionis koncertavo su orkestru „Kremerata Baltica“ Siono festivalyje Šveicarijoje, Kronbergo akademijos renginiuose Vokietijoje, o jo pasirodymas su šiuo kolektyvu bei vokiečių akordeono žvaigžde Geiru Draugsvollu Bergeno tarptautiniame festivalyje Norvegijoje buvo nominuotas Norvegijos kritikų asociacijos apdovanojimui kaip geriausias 2017–2018 metų koncertas šalyje.

Hamburge pas buvusį Mirgos Gražinytės–Tylos profesorių Ulrichą Windfuhrą studijuojantis dirigentas tapo vienos didžiausių ir žymiausių meno agentūrų Niujorke „Columbia Artists“ artistu. Šiai prestižinei agentūrai priklauso daugybė muzikos garsenybių, žymiausi pasaulio orkestrai, tarp jų – Niujorko, Londono, Miuncheno filharmonijų, Amsterdamo „Concertgebouw“, Leipcigo „Gewandhaus“, Bostono, Birmingamo, Detroito, Londono simfoniniai ir kt.

„Naktis Italijoje“ – tai malonus nuotykis, laukiantis liepos 3 d. 19 val. 30 min. Šv.Kotrynos bažnyčioje drauge su mandolinininku J.Martineau, dirigentu M. Stakioniu, Kristupo festivalio orkestru. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.