Pasaulinio garso JAV mušamųjų grupė „Third Coast Percussion“ koncertuos Lietuvoje

„Elegantiškai įtaigūs“, „įkvepiančiai šmaikštūs“, „lengvai derinantys gyvybingą ritmą ir užburiančią ramybę“ – šitaip apibūdinami pirmą kartą į Lietuvą atvykstantys garsieji Čikagos perkusininkai „Third Coast Percussion“.

  Čikagos perkusininkai „Third Coast Percussion“.​<br> Organizatorių nuotr.
  Čikagos perkusininkai „Third Coast Percussion“.​<br> Organizatorių nuotr.
  Čikagos perkusininkai „Third Coast Percussion“.​<br> Organizatorių nuotr.
  Čikagos perkusininkai „Third Coast Percussion“.​<br> Organizatorių nuotr.
  Čikagos perkusininkai „Third Coast Percussion“.​<br> Organizatorių nuotr.
  Čikagos perkusininkai „Third Coast Percussion“.​<br> Organizatorių nuotr.
 Ph.Glassas.<br> Organizatorių nuotr.
 Ph.Glassas.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2019-07-09 15:31, atnaujinta 2019-10-07 18:57

Prieš dvejus metus pelnę „Grammy“ apdovanojimą už legendinio minimalisto Steve’o Reicho kūrinių atlikimą, prestižinės premijos laureatai atveža į Vilnių įspūdingą dviejų dalių koncertą, kuris įvyks spalio 17 d. Vilniuje, Nacionalinės dailės galerijos Didžiojoje salėje.

„Grammy“ apdovanojimą pelnęs perkusininkų kvartetas iš Čikagos „Third Coast Percussion“ gyvuoja jau 15 metų. Ansamblis garsėja savo nepaprastais pasirodymais, kurie vis iš naujo apibrėžia klasikinės muzikos patirtį.

„Third Coast Percussion“ sulaukia pagyrų už „elegantiškai įtaigų“ atlikimą („New York Times“), įrašų skambesio „nepaprastą jėgą“ („Washington Post“), klausytojams suteikiamą „įkvepiantį šmaikštumo ir smalsumo derinį“ („Minnesota Star-Tribune“), „ypatingai jautrų skambesio pojūtį, kuris leidžia be pastangų pereiti nuo gyvybingų ritmo sekcijų į giedrą, užburiančią ramybę“ („Gramophone“).

„Third Coast Percussion“ yra ypač aktyviai koncertuojantis kolektyvas. Grupė apvažiavo ne tik visas 50 JAV valstijų, bet ir surengė koncertų turus 4 kontinentuose, įskaitant tokias šalis kaip Kolumbija, Taivanas, Jungtinė Karalystė, Kanada, Vokietija, Lenkija, Olandija, Italija, o šį rudenį „Third Coast Percussion“ pirmą kartą atvyks į Lietuvą.

Tarp „Third Coast Percussion“ įrašų – šeši albumai, trys nedidelės apimties EP rinkiniai ir daugybė bendrų įrašų su kitais atlikėjais. 2017 m. ansamblis laimėjo „Grammy“ apdovanojimą Geriausio ansamblio atlikimo kategorijoje už Steve’o Reicho kūrinių perkusijai albumą.

Tiesiogiai bendradarbiaudamas su kompozitoriais intensyvių kūrybinių sesijų metu, ansamblis užsakė ir parengė premjeras per 60 kūrinių tokių kompozitorių, kaip Philipas Glassas, Gavinas Bryarsas, Georgas Friedrichas Haasas, elektroninės muzikos kūrėjas Jlin, garsi Čikagos kompozitorė Augusta Read Thomas, Donnacha Dennehy ir kiti autoriai. Į šį sąrašą įeina ir įdomiausių šių dienų amerikiečių jaunųjų kompozitorių kūriniai, kurie inicijuojami per ansamblio įkurtą „Emerging Composers Partnership“ programą.

Atlikėjams ypač svarbus yra gyvas ryšys su publika: jie nevengia patys nuo scenos kreiptis į klausytojus pristatydami naują kūrinį arba kviesti publikos prisijungti prie kūrinio atlikimo, o virtualiai ragina savo gerbėjus visame pasaulyje siųsti jiems naują muziką, naudojant specialias „Third Coast Percussion“ mobiliąsias aplikacijas.

Be to, visi keturi ansamblio nariai – Seanas Connorsas, Robertas Dillonas, Peteris Martinas ir Davidas Skidmore’as – yra užsidegę įvairių edukacinių užsiėmimų kūrėjai ir vedėjai, ypač skatinantys aktyvų dalyvių įsitraukimą.

Kvarteto smalsumas nuolat atveda atlikėjus prie daugybės neįtikėtinų bendrų projektų. Ansamblis ne tik koncertuoja su pripažintomis klasikinės scenos asmenybėmis, bet ir dirba su Indianos „Notre Dame“ universiteto inžinieriais, Franko Lloydo Wrighto fondo architektais, „Hubbard Street Dance Chicago“ trupės šokėjais, o taip pat – su Zimbabvės tradicinės muzikos atlikėjais ir „indie“ roko muzikantais, tokiais kaip Devonté Hynesas iš britų grupės „Test Icicles“ (beje, bendradarbiavęs su Solange Knowles, „The Chemical Brothers“, „Blondie“ ir kt.), taip pat Tyondai Braxtonas iš amerikiečių grupės „Battles“, garsios Čikagos grupės „Wilco“ būgnininkas Glennas Kotche ir kt.

Koncertui Vilniuje „Third Coast Percussion“ ruošia įspūdingą dviejų dalių programą, kurioje Steve’o Reicho, Davido Skidmore’o, Gemmos Peacocke, Augustos Read Thomas ir kitų kompozitorių kūriniai. Ypatinga šio koncerto intriga – naujausias Philipo Glasso kūrinys „Perpetulum“, kurį garsusis kompozitorius sukūrė specialiai ansambliui „Third Coast Percussion“ ir kurio pasaulinė premjera įvyko prieš keletą mėnesių.

Vienintelis pasaulinio garso JAV mušamųjų grupės „Third Coast Percussion“ koncertas Lietuvoje – spalio 17 d. Vilniuje, Nacionalinės dailės galerijos Didžiojoje salėje. Bilietus galima įsigyti „Bilietai.lt“ kasose ir internetiniame portale. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.