Neringoje gausėjantys renginiai lipa ant kulnų vieninteliam džiazo festivaliui, bet jo nebenurungsi

Neringoje gausėjantys renginiai lipa ant kulnų vieninteliam džiazo festivaliui, bet jo nebenurungsi. Šį savaitgalį džiazas vėl grįš prie Nidos švyturio.

L.Šinkarenka šįmet pirmąsyk laikys visus džiazo ir sporto festivalio Nidoje kampus, padėjęs į šalį ir raketę, ir gitarą.<br>T.Bauro nuotr.
L.Šinkarenka šįmet pirmąsyk laikys visus džiazo ir sporto festivalio Nidoje kampus, padėjęs į šalį ir raketę, ir gitarą.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Austė Radžiūnaitė „Lietuvos rytas“

Jul 31, 2019, 1:27 PM, atnaujinta Jul 31, 2019, 1:41 PM

Vienintelis Lietuvos pajūrio kurortas Nida turi džiazo festivalį. Jį jau 19 metų rengia garsus šalies džiazo kūrėjas, bosininkas ir kompozitorius Leonidas Šinkarenka. Kitų šios muzikos aistruolių bandymai kurti Nidoje džiazo tradicijas nebuvo sėkmingi, tačiau Leonidui pavyko rasti festivalio sėkmės formulę.

Šį savaitgalį džiazas vėl skambės prie Nidos švyturio – ir ne dvi, kaip anksčiau, o visas tris dienas.

Pasak L.Šinkarenkos, kiekvienas čia ras jam patinkančios muzikos.

– Kultūros gyvenimas Neringoje vis intensyvėja, o džiazas kaip skambėjo, taip skamba tik kartą per metus? – paklausiau festivalio prodiuserio.

– Buvo jau ne vienas bandymas plėsti jo invaziją, bet iniciatyvos neprigijo.

Aš retsykiais taip pat pakviečiu padžiazuoti ir ne festivalio metu. Pavyzdžiui, šį pavasarį surengiau džiazo dieną Vilniaus dailės akademijos meno kolonijoje – ji buvo labai smagi!

Tačiau vargu ar tai taps tradicija: džiazas – nekomercinė muzika, jo auditorija gana ribota, tad nepavyktų išsiversti vien iš bilietų, o pritraukti rėmėjų sunku.

Festivaliui išgyventi padeda draugystė su sportu. Kai įvėliau į projektą tenisą, tapo lengviau sukaupti lėšų.

Nida Jazz“ dienomis tenisininkai nebetelpa į kortus – mūsų rengiamas „Nida Jazz Tennis Cup“ yra didžiausias teniso mėgėjų porų turnyras Baltijos šalyse. Į jį suvažiuojanti publika bei dalyviai lankosi ir džiazo koncertuose. Daug kas specialiai tuo metu planuoja atostogas.

– Įdomu, kad džiazo programoje vyrauja dar niekada Lietuvoje nekoncertavę atlikėjai.

– Ieškau įdomios muzikos internete ir per agentūras. Garsios pavardės nebūtinai ją garantuoja – tuo įsitikinau važinėdamas po pasaulio festivalius. Ir šiemet man rūpėjo ne pavardės, o įspūdingi projektai, muzikos įvairovė.

Aš pats mėgstu etninę kūrybą – joje glūdi muzikos šaknys, įdomūs skambesiai, todėl programoje visada būna pasaulio muzikos elementų.

Pavyzdžiui, šiemet saksofonininko Antonio Lizanos grupė ir flamenko šokėjas Jose Maria Castano iš Ispanijos įkūnys įdomų flamenko ir džiazo derinį, o Lietuvos atstovai – Andrejaus Polevikovo grupė ir Girmantė – savo projekte sujungs džiazą ir lietuvių folklorą.

Rinktiniai Vokietijos muzikantai iš grupės „The Good Views“ ir suomių pianisto Jussi Fredrikssono trio atstovaus meinstrymui, o JAV trimitininko Theo Crokerio kompanija – moderniajam džiazui.

Pavyko pasikviesti ir italų gitaristo Lucos Giordano grupę, kuri savo koncertuose derina džiazą, fanką ir bliuzą. Taigi muzikos bus įvairaus skonio publikai.

Visi atlikėjai, išskyrus ispanus, atvyks į Lietuvą dėl vienintelio pasirodymo Nidoje.

Tai prabanga, kaip ir visas „Nida Jazz“ festivalis yra prabangus, nes visa, ko jam reikia, atsigabename keltu.

– Muzikantai žino, kad vyksta groti į gražiausią ir brangiausią Lietuvos kurortą?

– Manau, tai nelabai jų domina. Darbas yra darbas, ar grotum Aliaskoje, Kinijoje, ar Lietuvoje. Svarbiausia profesionalams – scena, garsas, publika, atmosfera.

Svečius perspėju tik dėl to, kad gros po atviru dangumi.

O įspūdžius jie visada išsiveža pačius geriausius – būna sužavėti unikaliu Kuršių nerijos kraštovaizdžiu, atmosfera prie švyturio. Ten visada įrengiame gerą sceną, gražiai apšviečiame teritoriją.

Mūsų ryšiai nenutrūksta ir vėliau. Kai kurie atlikėjai jau buvo atvykę pakartotinai, pagrojo ir Vilniuje.

Artėja festivalio 20-metis, tad šia proga gal vėl susitiksime su senais bičiuliais.

– Kuo didžiuojatės, o kas galbūt nuvylė per tuos 19 metų?

– Manau, didžiausia festivalio sėkmė yra ta, kad pavyko Nidoje įtvirtinti džiazą. O matėme per tą dvidešimtmetį visko – buvo ir sunkumų, ir gerų metų.

Yra dėl ko nerimauti ir šiemet. Mums ant kulnų lipa Kuršių marių regata, jos proga šeštadienį Nidoje vyks Lino Adomaičio koncertas. Garsas nuo švyturio sklinda į jūrą, o iš miestelio centro – tiesiai į mus. Ar tai nesutrikdys koncertų?

Dėl renginių gausos situacija Nidoje tampa nevaldoma. Savivaldybei derėtų susirūpinti jų koordinavimu.

Per ilgus metus festivalis „Nida Jazz“ surado savo nišą, optimalų formatą tiek trukmės, tiek stilistikos atžvilgiu – siūlome tai, ką šiomis aplinkybėmis galima padaryti geriausia.

„Nida Jazz“ maratono prie švyturio programa

Rugpjūčio 1 d. 21 val.

1. Girmantė ir Andrejaus Polevikovo trio (Lietuva).

2. „Luca Giordano Band“ (Italija).

Rugpjūčio 2 d. 21 val.

1. „Peter Weiss Group“ (Vokietija).

2. „Theo Croker Group“ (JAV).

Rugpjūčio 3 d. 21 val.

1. „Jussi Fredriksson Trio“ (Suomija).

2. „Antonio Lizana Group“ (Ispanija).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.