Į naujo sezono muzikinį skrydį Filharmoniją lydės „Rojaus paukščiai“

Rugsėjo 28 d. koncertu „Rojaus paukščiai“ 79-ąjį Nacionalinės filharmonijos koncertų sezoną pradeda Lietuvos kamerinis orkestras ir jo meno vadovas, smuikininkas ir dirigentas Sergejus Krylovas. Koncertas vyks Valdovų rūmuose.

 S.Krylovas.<br> D.Matvejevo nuotr.
 S.Krylovas.<br> D.Matvejevo nuotr.
 Lietuvos kamerinis orkestras.<br> D.Matvejevo nuotr.
 Lietuvos kamerinis orkestras.<br> D.Matvejevo nuotr.
 A.Martinaitis.<br> D.Matvejevo nuotr.
 A.Martinaitis.<br> D.Matvejevo nuotr.
 LKO artistai.<br> D.Matvejevo nuotr.
 LKO artistai.<br> D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 27, 2019, 8:29 AM

Šventinio vakaro pradžioje skambės lietuvių kompozitoriaus Algirdo Martinaičio kūrinys „Rojaus paukščiai“. Pasak autoriaus, muzikoje jis naudoja ritmines muzikines detales, kurios yra susietos su indų raga.

„Galbūt per tai – per ritminį judėjimą, ypatingą atmosferą, virpėjimą, meditaciją – klausytojas nuteikiamas nusiraminimui ir ramiam kūrinio išklausymui. Man malonu, kad tas kūrinys bus atliekamas Filharmonijos sezono pradžiai – su „Rojaus paukščiais“ yra smagu ir toliau skristi visą sezoną“, – sakė kompozitorius.

Lietuvos kamerinis orkestras atliks „Rojaus paukščių“ versiją styginių orkestrui, apie kurią pats autorius kalba: „Šis kūrinys 1981 metais buvo parašytas elektrinei violončelei ir fonogramai. Ilgainiui tenka peržiūrėti ankstesnius opusus: kartais randant juose „jaunystės klaidų“, kartais atlikėjai pageidauja naujo varianto. Apie versiją styginių orkestrui mąsčiau ir anksčiau.

Dabartinėje „Rojaus paukščių“ muzikoje atsirado daugiau ritminio judesio, orkestro linijų, „margaplunksniškumo“, kurio rojuje niekada nebus per daug. Ir klausytojai juk laukia „pamaloninimo“ garsais, o gal net ir vyliaus?“

Muzikologė Laimutė Ligeikaitė primena, kad „atlikti A. Martinaičio kūrinius nepaprastai sunku, nes reikia groti ne vien natas, o tos natos reiškia ne vien garsą. Jo kūryba reikalauja turėti bent kiek adekvačios patirties, žinoti kontekstą, ir ne vien muzikinį.“ Bet juk „Rojaus paukščius“ atliks Lietuvos kamerinis orkestras!

Pirmoje koncerto dalyje dar skambės Wolfgango Amadeaus Mozarto Simfonija Nr. 29 A-dur. Šią simfoniją Mozartas sukūrė būdamas aštuoniolikos. Tai viena iš populiariausių jo ankstyvųjų, Zalcburgo laikotarpio kompozicijų: grįžęs iš Vienos, kur viešėjo su tėvu, Mozartas parašė šią tobulos formos, meistriškos faktūros simfoniją.

Antroje dalyje skambės Niccolò Paganini Koncertas smuikui ir orkestrui Nr. 1 D-dur, op. 6. Verta prisiminti, kad Paganini buvo ne tik iškilus smuiko virtuozas, bet ir naujo – romantinio – atlikimo stiliaus pradininkas. Penki jo smuiko koncertai žymi svarbų šio žanro raidos etapą.

Jų stiliui būdinga spalvinga harmonija, italų folkloru ir ritmais pagrįstas melodingumas, improvizaciškumas, romantinis polėkis. Tobulai išmanęs instrumento galimybes Paganini neregėtai drąsiai naudojo visus grojimo smuiku technikos būdus, jo novatoriški kūriniai labai paveikė instrumentinio koncerto žanro raidą.

Virtuozišką, 1811 m. sukurtą Pirmąjį koncertą grieš mūsų ir viso pasaulio publikos itin vertinamas emocionalusis smuikininkas Sergejus Krylovas.

Filharmonijos sezono pradžios koncertas „Rojaus paukščiai“ vyks rugsėjo 28 d., šeštadienį, 19 val. Valdovų rūmų Didžiojoje renesansinėje menėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.