Pianistė Mūza Rubackytė su draugais – apie moters meilę ir gyvenimą

Lietuvos nacionalinė filharmonija 79-ąjį sezoną pasitinka atnaujintoje Didžiojoje salėje. Po Tarptautinio Mikalojaus Konstantino Čiurlionio pianistų ir vargonininkų konkurso finalinių renginių praėjusį savaitgalį Filharmonija pradės sezoną VI Vilniaus fortepijono festivaliu lapkričio 23–gruodžio 7 dienomis.

Jau dešimt metų M.Rubackytė Vilniuje rengia fortepijono muzikos festivalį.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Jau dešimt metų M.Rubackytė Vilniuje rengia fortepijono muzikos festivalį.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Jau dešimt metų M.Rubackytė Vilniuje rengia fortepijono muzikos festivalį.<br> D.Matvejevo nuotr.
Jau dešimt metų M.Rubackytė Vilniuje rengia fortepijono muzikos festivalį.<br> D.Matvejevo nuotr.
Jau dešimt metų M.Rubackytė Vilniuje rengia fortepijono muzikos festivalį.<br>M.Kulbio nuotr.
Jau dešimt metų M.Rubackytė Vilniuje rengia fortepijono muzikos festivalį.<br>M.Kulbio nuotr.
M.Rubackytės mama T.T.Gomolickaitė-Rubackienė (dešinėje) nepraleisdavo nė vieno dukters koncerto.<br>V.Balkūno nuotr.
M.Rubackytės mama T.T.Gomolickaitė-Rubackienė (dešinėje) nepraleisdavo nė vieno dukters koncerto.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2019-11-19 08:58

Festivalis skiriamas pianistės ir kompozitorės Claros Schumann gimimo 200-osioms metinėms, jo tema – „Moters meilė ir gyvenimas“, į festivalio paantraštę nužengusi iš vokiečių romantiko Roberto Schumanno vokalinio ciklo pavadinimo.

Kaskart – sava tema ir dedikacija

Festivalis šeštasis, bet sykiu jubiliejinis – mini dešimtmetį, nes rengiamas kas dvejus metus. Per tą laiką jame dalyvavo 53 pianistai ir 11 dirigentų iš 26 pasaulio šalių, surengti 37 koncertai. Visi jie buvo orientuoti į atradimus ir, kaip teigė festivalio meno vadovė pianistė Mūza Rubackytė, buvo labai malonu atrasti perliukus būtent Vilniuje.

„Nuo pirmojo 2009-aisiais kas dveji metai rengiamo festivalio dedikacijos ir temos – Lietuvos tūkstantmečiui ir „Vilniui – Europos kultūros sostinei“ paminėti (2009 m.), Ferenco Liszto gimimo 200-osioms ir Mikalojaus Konstantino Čiurlionio mirties 100-osioms metinėms (2011 m.), „Mūzų palytėtos...“, minint Krzysztofo Pendereckio 80-metį (2013 m.), „Tandemai“ (2015 m.) ir „Pakeleiviai“ (2017 m.) – radosi iš gyvenimo ir susitikimų, atliepiant Antonio Machado mintį „Kelias nutiesiamas einant.“ Šiandieną jis atvedė mus iki temos „Moters meilė ir gyvenimas“, – festivalio išvakarėse kalbėjo M.Rubackytė.

Skiria mamai atminti

„Festivalio tema – C.Schumann. Pagerbdami vieną iškiliausių moterų pianisčių ir kompozitorių, pagerbsime ir ją įkvėpusius bei jos įkvėptus genialius šią moterį mylėjusius vyrus – R.Schumanną ir Johannesą Brahmsą, taip pat daug kitų ryškių romantizmo epochos asmenybių“, – sakė M.Rubackytė.

R.Schumanno ir J.Brahmso kūriniai skambės kiekviename festivalio koncerte.

Pradžios koncertas „Namų pašventinimas“ lapkričio 23-iąją pavadintas simboliškai. M.Rubackytė džiaugėsi, kad su italų dirigentu Renato Baklsadonna pasisekė vykusiai išsirinkti kūrinį – Ludwigo van Beethoveno uvertiūrą „Namų pašventinimas“ („Die Weihe des Hauses“), nes šis festivalio pradžios koncertas sutampa su  po metų pertraukos duris atveriančia atsinaujinusia Filharmonijos Didžiąja sale, pasirengusia klausytojams pažerti įspūdingų muzikos dovanų.

Be jo, skambės J.Brahmso Pirmasis fortepijoninis koncertas ir monumentali R.Schumanno Ketvirtoji simfonija. Festivalio sumanytoja M.Rubackytė šį koncertą, kaip ir visą festivalį, be kita ko, skiria neseniai anapilin išėjusios mamos pianistės ir pedagogės atminimui.

„Dedikuoju šį festivalį anapilin išėjusiai savo mylimai mamai Taïsai Teresei Gomolickaitei-Rubackienei, savo Tetai Irenai Gomolickaitei, močiutei Marijai Gomolickienei – toms trims moterims, kurios man įkvėpė manojo gyvenimo temą.

J.Brahmso Pirmasis koncertas buvo mamai svarbus – jį pianistė, akompanuojant jos profesoriui Baliui Dvarionui, skambino per Vilniaus konservatorijos baigiamąjį egzaminą“, – paaiškino Mūza.

Festivalio metu bus pristatyta ir šia intencija išleista kompaktinė plokštelė „Melancolia“.

Daug ryškių atlikėjų

Iki gruodžio 7 d. truksiančiame festivalyje jo meno vadovės prof. M.Rubackytės kvietimu dalyvaus ryškūs kelių kartų pianistai, atstovaujantys fortepijono tradicijoms ir naujovėms: Lietuvos publikai gerai pažįstama gruzinų pianistė ir pedagogė Elisso Virsaladzė, vulkaniškasis vengras Janoszas Balazsas, subtilusis prancūzas Adamas Laloumas, konkursų nugalėtojai Nikita Mndojancas, Antonas Jaškinas, Théo Fouchenneret, pianistės bei kompozitorės C.Schumann kūrybos puoselėtoja Guoda Gedvilaitė.

Festivalyje numatytos aštuonios koncertinės programos, o jas sies tema „Moters meilė ir gyvenimas“.

Į festivalio programą įsilies ir pirmą kartą Lietuvoje rengiami Prancūzų fortepijono muzikos meistriškumo kursai.

„Per patį šių metų festivalio vidurį simboliškai nusikelsime į Prancūziją. Nepaprastai džiaugiuosi, kad ilgalaikėmis bendromis pastangomis šiemet festivalio kontekste pagaliau įvyks prancūzų muzikos interpretavimo kursai“, – sakė M.Rubackytė.

Kursai, kuriuos ves Nacionalinės Paryžiaus aukštosios muzikos ir šokio konservatorijos profesorius Denisas Pascalis, vyks gruodžio 1 d. Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, įėjimas į juos bus laisvas.

VI Vilniaus fortepijono festivalis. Lapkričio 23–gruodžio 7 d. Lietuvos nacionalinės filharmonijos Didžioji salė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.