Lietuvos kultūros sostinė kviečia į pamėgtų ir kylančių džiazo žvaigždžių koncertą „Papa Jazz 2020“

Džiazo mėgėjai vasario 12 dieną turės galimybę ne tik pasimėgauti šios muzikos koncertu, bet ir išvysti tuos, kurie galbūt po keliolikos metų rengs anšlaginius koncertus tiek mūsų šalies, tiek ir prestižinėse koncertų salėse visame pasaulyje. „Papa Jazz 2020“ pavadintą tarpmokyklinį džiazo koncertą nusprendė surengti jaunuosius talentus ugdanti Grigiškių meno mokykla kartu su kolegomis iš Trakų meno mokyklos.

 Viktorija ir Dmitrijus Golovanovai.<br> Organizatorių nuotr.
 Viktorija ir Dmitrijus Golovanovai.<br> Organizatorių nuotr.
 „Tiesulas“.<br> Organizatorių nuotr.
 „Tiesulas“.<br> Organizatorių nuotr.
 J.Školnas.<br> Organizatorių nuotr.
 J.Školnas.<br> Organizatorių nuotr.
 V.Čičinskaitė-Golovanova.<br> Organizatorių nuotr.
 V.Čičinskaitė-Golovanova.<br> Organizatorių nuotr.
 D.Golovanovas.<br> Organizatorių nuotr.
 D.Golovanovas.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 11, 2020, 9:39 AM, atnaujinta Feb 11, 2020, 9:46 AM

Nemokamas dviejų dalių koncertas vyks praėjusiais metais renovuotoje, baltąja miesto gulbe pramintoje Trakų meno mokyklos koncertų salėje.

Pirmojoje koncerto dalyje (16.30-17.30 val.) scenoje pasirodys džiazą pamėgę jaunesniųjų klasių mokiniai. Antrojoje dalyje (18.00-19.00 val.) pasirodys ir Vilniaus Juozo Tallat-Kelpšos muzikos konservatorijos mokiniai bei kviestiniai svečiai.

Kviestiniai festivalio svečiai – tai jaunas, intuityvią muziką grojantis ir eksperimentų nebijantis trio „Tiesulas“ (G. Andrlis, P. Oras ir K. Kmitas) bei jau didelę patirtį sukaupusio, tarptautiniuose džiazo festivalio koncertavusio pianisto Dmitrijaus Golavanovo bei stilingos retro grupės „The Ditties“ narės, vokalistės Veronikos Čičinskaitės-Golovanovos duetas.

Tapo kultūros sostinės renginių dalimi

Nors jaunųjų džiazo atlikėjų koncertas „Papa Jazz 2020“ rengiamas pirmą kartą, jis jau patraukė ne tik šio muzikos stiliaus žinovų, bet ir kultūrininkų dėmesį. Tarpmokyklinis koncertas „Papa Jazz 2020“ buvo įtrauktas į „Trakai – Lietuvos kultūros sostinė 2020“ renginių programą.

Džiazas – tai muzika, per kurią skleidžiasi kūrybiškumas, improvizacija, bendradarbiavimas, atkaklumas. Šiais nuolatinių pokyčių laikais džiazo dvasia reikalinga tam, kad žmonės, o ypač jaunimas, susiburtų, puoselėtų laisvę ir dialogą, kurtų naujus pagarbos tiltus ir didesnę toleranciją.

Mes, kaip ugdymo įstaigų atstovai, skatiname savo mokinius improvizuoti, stengiamės populiarinti džiazo žanrą. O renginių, skirtų jauniesiems džiazo atlikėjams išties nėra daug“, – sakė Grigiškių meno mokyklos direktorė Kristina Ulevičiūtė.

Suteiks galimybę ugdyti kūrybiškumą

Pasak direktorės, koncerto esmę atspindi gal kiek sausokai skambantis žodis „tarpmokyklinis“: „Pirmiausia tai reiškia, kad koncertuoti mes kviečiame mažuosius atlikėjus iš visos Lietuvos. O antra – tai atspindi mūsų požiūrį į improvizaciją kaip į muzikinio ugdymo procesą“.

Grigiškių meno mokyklos direktorės teigimu, pratindami mažus vaikus improvizuoti ir laisvai plėtoti muzikinę mintį, pedagogai susiduria su dideliu iššūkiu.

„Labiau orientuojamės į asmenybės kūrybiškumo ugdymą, laisvumą, atsisakome griežto kanoninio mokymo. O džiazas leidžia šias savybes ugdyti. Galiu pasidžiaugti, kad ir mūsų ir Trakų meno mokykloje dirba pedagogai, kurie geba vaikus mokyti džiazo ir improvizacijos“, – sakė K. Ulevičiūtė.

Galės pasisemti naujų idėjų

Jaunųjų džiazo atlikėjų koncerto „Papa Jazz 2020“ sumanytojas – ilgametis Grigiškių meno mokyklos pedagogas, pianistas ir kompozitorius Rytas Lingė.

„Renginio idėja gimė po pernai pavasarį mūsų mokykloje surengto džiazo koncerto. Grojo mokiniai ir pedagogai. Viskas pavyko, todėl nusprendėme kilstelėti kartelę ir šiemet surengti jau tarpmokyklinį koncertą. Galbūt ateityje pavyks šį renginį „išauginti“ iki jaunųjų džiazo muzikantų festivalio“, – sakė R. Lingė.

Pasak didelę patirtį turinčio pedagogo, toks renginys jauniesiems muzikantams taps ne tik paskata kūrybiškumui ugdyti, bet ir suteiks galimybę jiems pasidžiaugti laisvesniais muzikos stiliais, improvizuoti. Anot R. Lingės, džiazas – tai muzika, kelianti džiaugsmą.

„Dabar ne tik pats siūlau savo mokiniams idėjas, bet ir daug idėjų gaunu iš jų. Jei „Papa Jazz 2020“ įgaus pagreitį ir taps tęstiniu projektu, tai suteiks galimybę jauniems talentams komunikuoti tarpusavyje ir generuoti naujas mintis“, – sakė R. Lingė.

Renginiui palinkėjo tęstinumo

Tęstinumo šiam tarpmokykliniam džiazo koncertui linki ir Vilniaus džiazo klubo vadovė Judita Bartoševičienė, festivalio „Vilnius Mama Jazz“ sumanytoja ir rengėja. Ji per tris dešimtmečius nuoseklaus darbo sugebėjo suburti garsiausius Lietuvos džiazo muzikantus ir šios muzikos gerbėjus supažindino su pasaulinio garso atlikėjais.

„Aš visada vertinu bet kokias iniciatyvas. Labai džiaugiuosi, kad tokios idėjos gimsta ir už didmiesčių ribų, kad čia yra žmonių, kuriems rūpi džiazo muzika. Ko nors imantis galima ir kluptelėti, bet vis tiek reikia eiti tik į priekį, būtinai tęsti pradėtą darbą. Iš savo praktikos galiu pasakyti, kad sunkiausia yra tęstinumas ir tradicija. Organizatoriams galiu palinkėti tik nenuleisti rankų, jei kas nors ir nepavyktų iškart“, – tikino J. Bartoševičienė.

Šiuo projektu ir augančiu Grigiškių meno mokyklos koncertų skaičiumi Trakuose džiaugėsi ir savivaldybės merė Edita Rudelienė: „Kultūros sostinės misija – įtraukti ir skleisti kultūrą. O juk džiazas, mano manymu, pats demokratiškiausias muzikos žanras, tinkantis kiekvienam, skatinantis nutrinti griežtesnes linijas ir kūrybiškai išeiti į paraštes, nepaklusti instrukcijoms ir improvizuoti. Manau, kad trakiškiai ir miesto svečiai šiltai priims jaunuosius atlikėjus“ , – kalbėjo E. Rudelienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.