Viena garsiausių Lietuvos menininkių Mirga Gražinytė kuriam laikui gali dingti iš pasaulio scenų

33 metų dirigentė pasidalijo su savo vadovaujamu Birmingamo simfoniniu orkestru netikėta šeimos naujiena.

 M.Gražinytė.<br> D.Matvejevo nuotr.
 M.Gražinytė.<br> D.Matvejevo nuotr.
Dirigentė M.Gražinytė dėl asmeninių priežasčių gali pristabdyti veiklą.<br>M.Ežerskio nuotr.
Dirigentė M.Gražinytė dėl asmeninių priežasčių gali pristabdyti veiklą.<br>M.Ežerskio nuotr.
M.Gražinytė su sūnumi Leonardu lietuvių apsuptyje Birmingame, 2019 m. <br> LR archyvo nuotr.
M.Gražinytė su sūnumi Leonardu lietuvių apsuptyje Birmingame, 2019 m. <br> LR archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2020-03-10 12:51

„Aš laukiuosi mūsų antro vaiko, kuris turėtų gimti rugpjūtį. Reikės pakoreguoti mano darbotvarkę, bet laukiu, kada imsimės kartu labiausiai jaudinamų planų. Mano šeima ir aš esame labai dėkingi už jūsų draugystę ir palaikymą“, – orkestrui pranešė M.Gražinytė.

Laukia atsakingi pasirodymai

Naujiena muzikantams turbūt sukėlė dvejopus jausmus. Šis sezonas legendiniam Birmingamo orkestrui – 100-asis, jubiliejus minimas išskirtiniais projektais ir gastrolėmis. Liepos pabaigoje kolektyvo laukia Zalcburgo festivalio pradžios koncertas, kitą rudenį – atsakingi pasirodymai JAV. Nežinia, ar juos galės diriguoti M.Gražinytė.

Kai 2018-ųjų rugpjūtį dirigentė susilaukė pirmagimio Leonardo, ji neslėpė, kad po motinystės atostogų grįžti prie darbų buvo sunkiau, nei tikėjosi. Menininkė net pranešė žiniasklaidai dvejiems metams nutraukianti projektus užsienyje, kad galėtų visą laiką skirti tik sūnui ir Birmingamo orkestrui.

Ji atšaukė anksčiau numatytus etapinius pasirodymus svetur.

„Šiais laikais įprasta manyti, kad motinystė gali nepakeisti moters gyvenimo. Aš manau, mes žengiame į naują fazę. Turime pripažinti, kad keičiasi viskas: mąstymas, kūnas, gyvenimas. To nepripažinti nesąžininga“, – anuomet atviravo muzikė „The Observer“.

Artimieji – visada šalia

Prieš metus ji vis dėlto sutiko tapti trims sezonams išskirtine kviestine Dortmundo koncertų salės Vokietijoje menininke, jau surengė čia du koncertus, šį mėnesį diriguos dar du, o kitą pristatys visą muzikalią savo šeimą.

Be to,  Mirga tapo pirmąja moterimi dirigente, pasirašiusia ilgalaikę sutartį su įtakinga vokiečių įrašų kompanija „Deutsche Grammophon“.

Gal dabar taps pirmąja, dėl motinystės džiaugsmų atsisakiusia išskirtinės dirigentės karjeros?

Mirgos artimieji taip nemano – ketina jos vaikus auginti drauge.

Nuo Leonardo gimimo kiekvieną mėnesį kas nors iš dirigentės vilniškės šeimos nuvažiuoja jai padėti. Dažnai šalia yra ir dirigentės gyvenimo partneris austrų smuikininkas Frankas Stadleris.

Su juo lietuvė susipažino dirbdama Zalcburge ir muzikuoja kameriniuose koncertuose. Pora nėra susituokusi.

Įkopė į viršūnę per trejus metus

Buvusi Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos auklėtinė M.Gražinytė per pastaruosius kelerius metus tapo viena garsiausių Lietuvos menininkių ir viena įtakingiausių muzikių Jungtinėje Karalystėje.

Jau daugiau kaip trejus metus ji vadovauja Birmingamo miesto simfoniniam orkestrui JK, prieš tai buvo Los Andželo filharmonijos orkestro meno vadovo Gustavo Dudamelio asistentė, Zalcburgo teatro meno vadovė. Menininkė pasirodo svarbiose pasaulio scenose ir su kitais kolektyvais.

Klasikinės muzikos portalas „Classic FM“ paskelbė lietuvę geriausia pasaulio moterimi dirigente. Jai suteiktas Birmingamo universiteto muzikos daktarės vardas. M.Gražinytė taip pat įvertinta Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija, šiemet nominuota „Grammy“ apdovanojimui.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?