„Improdimensijoje“ – ispaniškai lietuviškas trio ir bekompromisis garso menas

Po trumpo tylos periodo improvizacinės ir džiazo muzikos koncertų ciklas „Improdimensija“ sugrįžta. Šįkart organizatoriai kviečia nepraleisti progos ir kovo 12 d. užsukti į nenuspėjamų garsų pokylį, tradiciškai vyksiantį „MAMA Studios“ (A. Mickevičiaus g. 29, Vilnius), kuriame skambės perkusininkės iš Ispanijos Nuria Andorra ir jaunosios lietuvių kartos atstovų Simono Kaupinio bei Dominyko Vyšniausko trio, Dovydo Stalmoko bei Simono Nekrošiaus duetas.

 N.Andorra.<br> Organizatorių nuotr.
 N.Andorra.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 12, 2020, 12:07 PM

Ištikimiems „Improdimensijos“ koncertų lankytojai ir LMTA studentai turėjo puikią progą susipažinti N. Andorra. Viešnia iš Pirėnų praėjusių metų pavasarį ne tik surengė meistriškumo pamokų sesijas, bet ir scenoje pasirodė kartu su Arnu Mikalkėnu, Liudu Mockūnu bei Kazimieru Jušinsku.

N. Andorra – Katalonijos „Esmuc“ muzikos koledžo ir Karlsrūhės aukštosios muzikos mokyklos auklėtinė. Tai aktyvi šiuolaikinės ir improvizacinės muzikos scenos dalyvė, nepaliaujamai ieškanti savitų garsinės raiškos būdų. N. Andorra smulkmeniška, atidi garsui ir eksperimentuoti su garso išgavimo technikomis nevengianti muzikantė.

Per savo karjerą yra dirbusi su legendiniu Ispanijos kūrėju Carlesu Santosu, bendradarbiauja su jaunosios kartos katalonų kompozitoriumi Hectoru Parra. Jos scenos partnerių sąrašas nemažiau įspūdingas. Tai Fredas Frithas, Joelle Leandre‘as, Agusti Fernandez‘as, Matsas Gustafssonas, Nate‘as Wooley, Joe Morris‘as ir daugelis kitų.

Kovo 12-ąja scenoje viešniai iš Ispanijos talkins trimitininkas D. Vyšniauskas ir tūba grojantis S. Kaupinis.

D. Vyšniauskas muzikinių paslapčių sėmėsi Lietuvoje, Olandijoje, Vokietijoje ir net Niujorke. Tai solidžiu patirties bagažu ir žinomumu už Lietuvos ribų galintis pasigirti trimitininkas. Dominykas – plataus profilio muzikantas, gebantis puikiai atlikti tiek tradicinį džiazą, tiek pasinerti į nenuspėjamus laisvosios improvizacijos verpetus.

Scenoje jį galima pamatyti grojant ne tik kartu su tėčiu Petru Vyšniausku ar kitais kolegomis iš Lietuvos, bet ir su tokiomis pasaulinėmis žvaigždėmis kaip Vijay Iyer, Kaja Draksler, Klausu Kugeliu, Michael‘u Moore‘u ir kt.

S. Kaupinis pirmuosius žingsnius muzikos kelyje žengė Balio Dvariono muzikos mokykloje, vėliau studijavo LMTA tūbos bakalauro specialybėje. Studijų metu pusę metų praleido Rossini konservatorijoje Italijoje.

S. Kaupinis aktyvus akademinės bei šiuolaikinės muzikos festivalių dalyvis, koncertuoja su laisvojo džiazo ir improvizacinės muzikos atstovais. Pernai baigė Šiuolaikinės muzikos ir laisvosios improvizacijos magistro studijų programą. Pasižymi itin plačia muzikine artikuliacija, netradiciniu tūbos pritaikymu. Praėjusių metų lapkritį, „Improdimensijos“ publika ovacijomis palydėjo įspūdingą Simono tūbos solo pasirodymą.

Smalsumą keliantis trio toli gražu ne viskas ką klausytojai išgirs kovo 12-ąja. Scenoje taip pat pasirodys saksofonininkas D. Stalmokas ir garso menininkas S. Nekrošius. Šie duetas ruošia bekompromisį pasirodymą, kuriame susilies nenuspėjami saksofono pliūpsniai ir savadarbių instrumentų skleidžiamos garsinės bangos.

D. Stalmokas – tai iš Gargždų kilęs universalus, eksperimentuojantis saksofonininkas, daugybės projektų iniciatorius bei dalyvis. Aktyvus Lietuvos džiazo ir improvizacinės muzikos scenos dalyvis. 2009 m. saksofonininkas buvo pripažintas geriausiu „Vilnius Jazz Young Power“ konkurso instrumentininku, o 2013 m. Lietuvai atstovavo Čikagoje vykusiame „Umbrella Music Festival“.

Dovydui artimos laisvojo džiazo, improvizacinės muzikos idėjos. Grodamas saksofonu jis nevengia peržengti ir plėsti garsinio arsenalo ribas pasitelkdamas išplėstines instrumento panaudojimo technikas (extended techniques).

Neišpasakytai lakią D. Stalmoko muzikinę fantaziją liudija per „Jazz From Lithuania 2019“ rinkinyje atsidūręs jo ir Daliaus Naujokaičio dueto kūrinys „Naujo Hotel Radio“. Jame girdime D. Stalmoką grojantį ne visai tradiciniu instrumentu – radijo imtuvu.

Antroji dueto dalis – S. Nekrošius. Tai išskirtinė asmenybė, kurią galima pelnytai vadinti neatsiejama Lietuvos undergroundo dalimi. Savadarbiais instrumentais grojantis Simonas nepaiso visiškai jokių muzikos teorijos pagrindų.

Bambarimba, sukonstruota iš skirtingo slėgio butelių, įvairūs propeleriai, iš konservų dėžučių sukonstruoti styginiai instrumentai ir kiti,antakius kilnoti verčiantys instrumentai yra pagrindiniai kompanionai Simono garsinėse paieškose. Jų tikslas žaisti garsais ir ieškoti naujų jų išgavimo ir apjungimo būdų. Kiekvienas S. Nekrošiaus pasirodymas įdomus ne tik garsine, bet ir vaizdine prasme. Tai velniškai performatyvus kūrėjas!

Atsakyti į klausimą, kur kovo 12-ąją klausytojus nublokš ispaniškai lietuviškas trio ir bekopromisis duetas, pasakyti negali net patys muzikantai. „Improdimensija“ kviečia išdrįsti patirti tai kas nepakartojama.

Daugiau informacijos „Improdimensijos“ „Facebook“ paskyroje. Bilietus platina „PaySera“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.