Ukrainietė sėkmės paukštę sugavo Klaipėdoje

Kira Tichonova (19 m.) už pusmečio darbą buvo įvertinta Metų artistės titulu. Baleriną iš Ukrainos apdovanojimas įkvėpė, ji Lietuvoje ketina šokti kuo ilgiau.

K.Tichonovai „Spragtuke“, kuriame atlieka pagrindinį Klaros vaidmenį, pravertė ir meninės gimnastikos įgūdžiai. Ukrainietė trokšta Klaipėdoje šokti kuo ilgiau ir jau šlifuoja naujų spektaklių judesius.
K.Tichonovai „Spragtuke“, kuriame atlieka pagrindinį Klaros vaidmenį, pravertė ir meninės gimnastikos įgūdžiai. Ukrainietė trokšta Klaipėdoje šokti kuo ilgiau ir jau šlifuoja naujų spektaklių judesius.
K.Tichonovai „Spragtuke“, kuriame atlieka pagrindinį Klaros vaidmenį, pravertė ir meninės gimnastikos įgūdžiai. Ukrainietė trokšta Klaipėdoje šokti kuo ilgiau ir jau šlifuoja naujų spektaklių judesius.<br>M.Aleksos nuotr.
K.Tichonovai „Spragtuke“, kuriame atlieka pagrindinį Klaros vaidmenį, pravertė ir meninės gimnastikos įgūdžiai. Ukrainietė trokšta Klaipėdoje šokti kuo ilgiau ir jau šlifuoja naujų spektaklių judesius.<br>M.Aleksos nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-05-29 09:35

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro šokėja K.Tichonova neseniai sulaukė vadovo skambučio ir pranešimo, kad tapo 2019-ųjų Metų artiste.

Išgirdusi džiugią žinią jauna balerina nesulaikė džiaugsmo ašarų, juk baletas jai – gyvenimo būdas, kuriam skiria daug laiko ir jėgų.

Per „Spragtuką“ mama verkė

Svarbiausiu šokėjos pasiekimu neabejotinai tapo Klaros vaidmuo Piotro Čaikovskio balete „Spragtukas“, kurio premjera įvyko praėjusių metų gruodį.

K.Tichonovai „Spragtukas“ tapo dviguba švente, nes į spektaklį Vilniuje iš Ukrainos buvo atvykusi jos mama. Stebėdama dukters šokį ji šluostėsi džiaugsmo ašaras.

Matyt, ji sunkiai galėjo patikėti, kad nuo mažens meninę gimnastiką lankiusi, o vėliau ją į baletą iškeitusi dukra taps viena pagrindinių Klaipėdos muzikinio teatro balerinų.

Tačiau lankstumas, grakštumas ir meninis polėkis netrukus K.Tichonovą nuskraidino iki Metų artistės titulo.

Šią žinią šokėjos šeima iš milijoninio Dnipro Pietryčių Ukrainoje sutiko džiaugsmingai ir viltingai, kad Kira nenustos jų stebinti ir ateityje.

„Tėvai buvo laimingi – man tik devyniolika metų, o aš jau gavau apdovanojimą“, – prisiminė balerina, augusi teisininkės ir verslininko šeimoje.

Gali būti, kad ukrainiečių šeima augina dar vieną baleriną.

„Turiu jaunesnę seserį Mirą, kuriai devyneri metai. Ji lanko Dnipro vaikų choreografijos mokyklą, šoka baletą.

Prieš tai sesuo lankė meninę gimnastiką. Gali būti, kad ji eis mano pėdomis“, – juokdamasi pasakojo Kira.

Atsirinko devynis šokėjus

Pati K.Tichonova pirmąjį karjeros apdovanojimą įvertino labai jautriai: „Tikrai nesitikėjau. Bet mano džiaugsmui nebuvo ribų – kai išgirdau naujieną telefonu, verkiau į ragelį. Kai vakare nuotoliniu būdu dirbant su kolegomis buvo pranešta, kad esu apdovanota, pasijutau beprotiškai laiminga.“

Būtų galima svarstyti, ar apdovanojimą padėjo pelnyti sunkus darbas, dideli gabumai, ar sėkmė, bet turbūt visa šių aplinkybių puokštė nulėmė, kad praėjusių metų birželį iš Ukrainos į Klaipėdos valstybinį muzikinį teatrą atvykusi dirbti K.Tichonova tapo Metų artiste.

Kad Kira atvyko dirbti į Lietuvą – atsitiktinumas. Praėjusiais metais Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro atstovai lankėsi Kijevo valstybinėje baleto mokykloje, konkurso metu atsirinko devynis šokėjus ir jiems pasiūlė vykti į Lietuvą dirbti.

K.Tichonova į Klaipėdą atvyko su bendramoksliais, todėl nesijaučia vieniša. Su kraštiete baleto šokėja ji net gyvena kartu.

Repetuoja kelis spektaklius

Repeticijos vedamos lietuvių ir rusų kalbomis, nes šokėjai iš Ukrainos dar ne viską supranta lietuviškai.

Bet baleto šokėjai patenkinti ir darbu, ir gyvenimu Klaipėdoje.

Kira iškart pritapo uostamiestyje – jai Klaipėda atrodo ramus ir mielas miestas, nes jame mažai gyventojų, palyginti su Kijevu, kuriame ji trejus metus mokėsi valstybinėje baleto mokykloje.

„Tikiuosi Klaipėdoje šokti kuo ilgiau“, – apie platesnius karjeros vandenis kol kas Kira nesvajoja.

Šiuo metu teatre K.Tichonova su kolegomis šlifuoja spektaklių, kurie bus rodomi rudenį, judesius.

Tad Kira turi nemažai darbo – repetuoja šokio spektaklius „Eglė žalčių karalienė“, „Velnio nuotaka“, miuziklą „Smuikininkas ant stogo“.

Spektaklio muzika – laikui nepavaldi

„Spragtuką“, kuriame pagrindinį vaidmenį atliko K.Tichonova, Klaipėdoje pastatė žinomas rusų choreografas Kirilas Simonovas. Kritikų už meninius išsišokimus bei tradicinių dogmų nepaisymą kartais plakamas menininkas sukūrė neįprastą teatrams scenografiją. Sceną puošė gigantiškos dekoracijos, o išmanieji vaizdo projekcijų sprendimai klaidino netikros realybės pasaulyje.

Žiūrovų regimos pūgos snaiges spektaklyje buvo sunku atskirti nuo tikrų. Stebino ir netikėtos scenos kostiumų detalės. Spektaklio metu kiekvienam šokėjui teko pakeisti keletą kostiumų.

Daugeliui kūrėjų taptų iššūkiu klasikinį baletą pristatyti universaliose arenose, bet tik ne K.Simonovui, jau ne kartą tai dariusiam su įvairių šalių baleto trupėmis. „P. Čaikovskis parašė tokią nuostabią muziką, kad ji gyvuos ilgiau nei amžinybę. Planeta išnyks, o ši muzika vis dar skambės kažkur astraluose… Nes „Spragtukas“ – nemirtingas kūrinys“, – įsitikinęs choreografas.

Tai, kad klasikinės muzikos šedevrą universaliose arenose griežė visos sudėties simfoninis orkestras, dar labiau sustiprino spektaklio emocijas ir visapusiškiau atskleidė muzikos grožį. Į užburiantį „Spragtuko“ pasaulį žiūrovai nėrė kartu su Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro simfoniniu orkestru bei dviem batutos meistrais – Tomu Ambrozaičiu ir Vytautu Lukočiumi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.