LNOBT strateginės kryptys – Lietuvos žvaigždės ir italų menininkai

100-ąjį sezoną prieš porą savaičių virtualiai užbaigęs Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras (LNOBT) naujus kūrybinius metus pradės vienas pirmųjų.

 LNOBT.<br> V.Skaraičio nuotr.
 LNOBT.<br> V.Skaraičio nuotr.
 J.Sakalauskas.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 J.Sakalauskas.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 S.Quatrini pristatyme dalyvavo nuotoliniu būdu iš Italijos.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 S.Quatrini pristatyme dalyvavo nuotoliniu būdu iš Italijos.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Choreografas M.Rimeikis pandemijos išgyvenimus sudės į naują kūrinį.<br> LNOBT nuotr.
 Choreografas M.Rimeikis pandemijos išgyvenimus sudės į naują kūrinį.<br> LNOBT nuotr.
 R.Šumila šį sezoną diriguos daugiau spektaklių LNOBT.<br> LNOBT nuotr.
 R.Šumila šį sezoną diriguos daugiau spektaklių LNOBT.<br> LNOBT nuotr.
LNOBT naujo sezono pristatyme teatro vadovai buvo nusiteikę optimistiškai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
LNOBT naujo sezono pristatyme teatro vadovai buvo nusiteikę optimistiškai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jun 23, 2020, 9:50 AM, atnaujinta Jun 23, 2020, 10:24 AM

Jau liepos 6-ąją Amilcare Ponchielli operos „Lietuviai“ koncertine versija LDK valdovų rūmų kieme po ilgos pauzės veiklą atnaujins LNOBT trupė. Rugpjūčio pirmoje pusėje ji žada pakviesti ir į spektaklius teatro salėje.

„Lietuva gali didžiuotis šiuo teatru. Italijoje kai kurie teatrai bus atidaryti dar negreitai“, – kalbėjo LNOBT operos vadovas Sesto Quatrini vakar per LNOBT 101-ojo sezono pristatymą. Dirigentas jame dalyvavo nuotoliniu būdu iš Italijos.

Kiti LNOBT vadovai vakar taip pat džiaugėsi pradėsiantys sezoną net anksčiau, nei tikėjosi, nors jį suplanuoti karantino sąlygomis buvo tikrai sudėtinga. Optimizmo jiems neįkvėpė ir augantys teatro nuostoliai dėl neįvykusių spektaklių ir sustojusios bilietų prekybos.

Tačiau, anot teatro generalinio direktoriaus Jono Sakalausko, negandų laikotarpis vienu atžvilgiu buvo naudingas. „Žmonės išsiilgo vieni kitų, teatro bendruomenė išsiilgo meno.

Tikimės, kad liepos 6-ąją pajudėjęs traukinys niekur nesustos“, – vylėsi teatro vadovas.

Meno desantas iš Italijos

Kito sezono operos repertuaro pažibos bus jau gegužę turėjusi įvykti Gaetano Donizetti operos „Ana Bolena“ premjera ir naujas Giuseppe Verdi „Traviatos“ pastatymas. Abu spektaklius režisuos S.Quatrini tautiečiai.

Operos vadovas itin didelius lūkesčius siejo su „Traviatos“ režisieriumi Fabio Ceresa, 2016 metų tarptautinių operos apdovanojimų laureatu, žadančiu stilingą veikalo interpretaciją.

„Aną Boleną“ rengia pats maestro su režisieriumi Andrea De Rosa. Nenuostabu, kad operos premjerose rugpjūčio pabaigoje išgirsime ir italų solistų. Pats S.Quatrini žadėjo naująjį sezoną kur kas dažniau būti Vilniuje, reikštis čia ir kaip operos vadovas, ir kaip dirigentas.

Dar viena šį sezoną laukianti operos intriga – Fromentalio Halevy operos „Žydė“ sugrįžimas daugiau kaip po dešimtmečio. Operą režisavęs vokietis Günteris Krämeris žadėjo papildyti senąją jos versiją dabarties aktualijomis.

Žibės Lietuvos žvaigždės

LNOBT vadovai pabrėžė ypatingą dėmesį skirsiantys svetur pripažinimo sulaukusių lietuvių solistų pristatymui. Tenoras Edgaras Montvidas įkūnys Alfredą „Traviatoje“ ir pirmą kartą dainuos Pinkertoną operoje „Madam Baterflai“.

Asmik Grigorian grįš į LNOBT sceną ne tik „Lošėjo“ spektakliuose, bet ir kaip iškilmingo koncerto solistė. Spektakliuose taip pat išgirsime Kostą Smoriginą, Justiną Gringytę, kitas Lietuvos operos žvaigždes.

„Norime, kad mūsų publika kiekvieną sezoną pamatytų ryškiausius dabarties solistus. Mūsų kryptis – koncertuoti kviestis ne orkestrus, o solistus“, – pabrėžė J.Sakalauskas.

Be lietuvių, jis įvardijo ir vieną šiandien graibstomą dainininkę, kuri jau pakviesta surengti koncertą Vilniuje. Tai rusų sopranas Olga Peretjatko, beje, augusi Visagine.

Baleto vadovas jau atsisveikins

LNOBT baleto trupė sezoną pradės jau rugpjūčio 12-ąją Adolphe’o Adamo baleto „Žizel“ premjera, parengta su ispanų choreografe Lola de Avila. Kitas naujo sezono perlas – Martyno Rimeikio ir Krzysztofo Pastoro diptiko pagal Igorio Stravinskio „Šventąjį pavasarį“ ir Arnoldo Schönbergo kūrinį „Pragiedrėjusi naktis“ premjera.

Pasak choreografo M.Rimeikio, jį naujam darbui pagal „Šventąjį pavasarį“ įkvėpė išgyvenimai dėl pandemijos negandų. 

Yra ir liūdnesnė naujiena: netrukus baigsis baleto trupės meno vadovo, garsaus lenkų choreografo K.Pastoro kadencija LNOBT. Pratęsti sutarties jis neketina. Kas taps jo įpėdiniu, neaišku.

Kitąmet gali atsiverti skolos

LNOBT vadovai neslėpė ir to, kad jų optimizmas dėl susidorojimo su iššūkiais gali būti laikinas. J.Sakalauskas tikino, kad susitvarkė su teatro skolomis ir „šiandien finansinių problemų neturi“, tačiau čia pat pripažino: negautos teatro pajamos gali siekti milijoną eurų. Mat neįvyko 53 spektakliai, stojo bilietų į naujo sezono spektaklius prekyba.

„2021-ieji mums gali būti pražūtingi. Po sezono gali atsiverti dar didesnės skolos. Tikimės, kad valdžia mūsų nepaliks bėdoje minint operos 100-metį. Vyriausybė pažadėjo padėti. O šiuos metus atlaikysime“, – kalbėjo J.Sakalauskas.

Anot jo, pagal naujas rekomendacijas, 101-ojo sezono spektakliuose galės būti užimtos visos salės vietos, jei klausytojams teatras parūpins veido kaukes. Liepos 6-osios spektaklį LDK valdovų rūmų kieme galės žiūrėti iki 1000 žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.