Jaunas talentas I. Maknickas po meistriškumo pamokų su garsenybe: „Tai suteikia sparnus“

Rygos Jūrmalos muzikos festivalio rengėjai šiemet gyvų koncertų nerengs ir pasirodymų planus nukėlė į 2021 metus. Tačiau visos kitos festivalio iniciatyvos išliko, prisitaikė prie pasikeitusių aplinkybių ir muzikos mylėtojus džiugina nuotoliniu būdu. Viena iš jų – Jaunimo akademija, kuri suteikia galimybę talentingiems jaunuoliams iš Baltijos šalių gauti asmeninę pamoką iš geriausių pasaulio muzikų. Tokia sėkme pasinaudojo ir lietuvis Ignas Maknickas, neseniai dalyvavęs meistriškumo pamokose su garsiu norvegų pianistu Leif Ove Andsnes.

 Pianistas Ignas Maknickas.<br> Organizatorių nuotr.
 Pianistas Ignas Maknickas.<br> Organizatorių nuotr.
Nuotolinė meistriškumo pamoka.<br> Organizatorių nuotr.
Nuotolinė meistriškumo pamoka.<br> Organizatorių nuotr.
 Pianistas Ignas Maknickas.<br> Organizatorių nuotr.
 Pianistas Ignas Maknickas.<br> Organizatorių nuotr.
 Pianistas Ignas Maknickas.<br> Organizatorių nuotr.
 Pianistas Ignas Maknickas.<br> Organizatorių nuotr.
 Pianistas Ignas Maknickas.<br> Organizatorių nuotr.
 Pianistas Ignas Maknickas.<br> Organizatorių nuotr.
 Pianistas Ignas Maknickas.<br> Organizatorių nuotr.
 Pianistas Ignas Maknickas.<br> Organizatorių nuotr.
Festivalis kviečia mėgautis muzika dar šią vasarą.<br> Organizatorių nuotr.
Festivalis kviečia mėgautis muzika dar šią vasarą.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2020-07-02 15:11, atnaujinta 2020-07-02 16:20

Meistriškumo pamokose Ignas dalyvavo kartu su dar dviem talentingais jaunuoliais iš kitų Baltijos šalių. Susitikimas su garsiuoju Leif Ove Andsnes turėjo vykti gyvai festivalio metu, bet dėl atšauktų koncertų vyko nuotoliniu būdu – jaunieji talentai rinkosi Nacionalinio radijo studijoje Rygoje, o mokytojas – savo namuose Bergene. Kiekvienam iš jaunųjų talentų L. O. Andsnes skyrė po gerą valandą laiko, viskas buvo transliuojama gyvai.

Kaip pasakoja pats Ignas, atstumas ir technologijos pamokos kokybei visiškai nesutrukdė. „Esu dalyvavęs ne vienose meistriškumo kursuose, bet jie vis vyko gyvai, todėl šį kartą buvo šiek tiek nerimo, kaip viskas vyks internetu. Rezultatai viršijo visus mano lūkesčius – garso kokybė buvo puiki, pažengusios technologijos virtualų susitikimą praktiškai prilygina gyvam“, – sako jaunasis pianistas.

Pamokos metu Ignas atliko jam itin gerai pažįstamą kūrinį (F. Šopeno „Barkarolė“, op. 60), tačiau L. O. Andsnes komentarai leido jį atrasti iš naujo. „Visuomet atlikdamas šį kūrinį ieškodavau naujų kampų, bet mokytojas kaip tik akcentavo paprastumą, kompozitoriaus parašytas natas, jo idėją. Didelį įspūdį padarė ir tai, kad L. O. Andsnes šį kūrinį puikiai išmanė iki subtilių smulkmenų, davė nuostabių įžvalgų, kurios man suteikė sparnus judėti pirmyn“, – pasakoja I. Maknickas.

Meistriškumo pamokos, išliekančios atmintyje ilgam

Ignas rekomenduoja tokias iniciatyvas visiems jauniems talentams. Anot jo, tokie susitikimai atmintyje išlieka visam gyvenimui. „Buvau girdėjęs kelis L. O. Andsnes koncertus iki mūsų susitikimo, jis man padarė didžiulį įspūdį kaip puikiai orkestrą valdantis solistas. Po meistriškumo pamokų įspūdis jo talentu tik sustiprėjo“, – dalijasi I. Maknickas.

Ignas (g. 1998 m.) gimė Kalifornijoje, augo ir mokėsi M. K. Čiurlionio menų mokykloje Vilniuje, kurią baigė su specialiu prezidentės Dalios Grybauskaitės įteiktu garbės raštu. Nuo 2017 m. Ignas studijuoja Karališkojoje muzikos akademijoje Londone, jo mokytoja – britų pianistė, profesorė Joanna MacGregor. Ignas yra koncertavęs Austrijoje, Kroatijoje, Danijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Olandijoje, Italijoje, Lenkijoje, Rusijoje, Jungtinėje Karalystėje ir JAV.

Jis pasirodė Švedijos karališkosios šeimos delegacijos Vilniuje metu, dalyvavo tokiuose festivaliuose kaip „PianoTexas“, „Mozarteum“ vasaros akademijoje, „Oxford Piano“, Schleswig-Holstein, „MusicFest Perugia“ ir „Vilnius Piano“. Neseniai Ignas surengė solo rečitalius „Steinway“ salėje Londone, „Vaidilos“ teatre Vilniuje, „Kinross House“ Škotijoje ir „Charlottenborg“ festivalio salėje Kopenhagoje. I. Maknickas yra jaunųjų pianistų pasirodymų laureatas, nuo 2016 m. jis yra „Arts Global Fund“ menininkas, 2018 m. buvo apdovanotas „Molyneaux“ premija, 2019 m. – ABRSM premija.

Festivalis kviečia mėgautis muzika dar šią vasarą

Nors šią vasarą festivalis buvo priverstas sustabdyti programos vykdymą iki kitų metų, renginio organizatoriai negalėjo palikti auditorijos be keleto ypatingų muzikinių susitikimų. Šį kartą pati Ryga virsta scena – liepos ir rugpjūčio mėnesiais Rygos Jūrmalos muzikos festivalis siūlo kerinčių vasaros vakarų ciklą, lydimą nesenstančių klasikinių melodijų.

Festivalis pakeis įprastą patalpų formatą ir vyks lauke, muzikos mylėtojus kviesdamas į Rygos parkus, gatves ir netikėtas pramonės zonas. Miesto gyventojai ir svečiai bus kviečiami mėgautis atrinktais ir įrašytais kūriniais iš festivalio programos po atviru dangumi. Koncertų įrašai bus grojami taip, tarsi garsas sklistų pačiame miesto peizaže: iš medžių, krūmų ir kitų paslėptų kampų, taip sukuriant nepaprastą garso patirtį, pagerintą šviesos projekcijomis ir tobulais vaizdo nustatymais.

Pirmieji renginiai planuojami liepos 9-11 d. aikštėje priešais Latvijos nacionalinę operą. Per dvi valandas žmonės kviečiami klausytis garso koncerto ir pailsėti, pabendrauti su draugais ir pasimėgauti ledais ar maistu – visi kviečiami į renginį atsinešti iškylų krepšelį ar įsigyti jau paruoštą vietoje. Renginiai bus nemokami ir atviri visiems.

Sėkmingas 2019 m. festivalio startas

Pernai startavęs Rygos Jūrmalos muzikos festivalis dviejuose Latvijos miestuose surengė 20 simfoninės ir kamerinės muzikos koncertų. Per keturis vasaros savaitgalius Rygos ir Jūrmalos muzikos salėse grojo daugiau nei 450 muzikų, iš kurių – keturi bene geriausi pasaulyje simfoniniai orkestrai, vedami legendinių dirigentų – Zubino Mehta, Michailo Pletnevo, Gianandrea Noseda ir Susanna Mälkki.

Renginyje apsilankė daugiau nei 15 tūkstančių melomanų net iš 50 šalių, tarp kurių – Jungtinės Karalystės, Vokietijos, Japonijos, Argentinos, Izrealio, Meksikos, Tailando, Australijos ir kt. Ranka pasiekiami vasaros koncertai sulaukė ir daug lietuvių dėmesio.

Festivalį didžiule sėkme pripažino ir muzikos kritikai, ir gausiai koncertus lankiusi publika iš įvairiausių pasaulio kampelių. Į daugelį pasirodymų bilietų neliko dar gerokai iki renginio, o tarptautinė spauda (tarp jų – ir „The Daily Telegraph“, „Condé Nast Traveller“) festivalį pavadino didžiausia ir kokybiškiausia naujiena vasaros muzikos renginių žemėlapyje. Melomanus sužavėjo ir puikiai parinktos festivalio vietos – istorija dvelkianti Latvijos sostinė Ryga ir pušynais nusėtas Jūrmalos pajūris.

Festivalio komanda, vadovaujama meno vadovo Martino Engstroemo ir jo dešiniosios rankos Miguelio Estebano, įdėjo be galo daug pastangų, kad Latvijoje vasarą susirinktų aukščiausios kokybės muzikai iš viso pasaulio. Renginio organizatorius vienija ne tik didžiulė meilė muzikai, bet ir tikėjimas, kad Ryga ir Jūrmala gali tapti Šiaurės Europos vasaros perlu, kuris pritraukia melomanų, ieškančių dar neatrastų muzikos ir vasariškos Baltijos potyrių.

Daugiau apie festivalį: www.riga-jurmala.com.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.