Sofijos festivalyje – M. K. Čiurlionio muzikos dermė su prancūzų ir turkų kultūra

Sekmadienį Kuliuose (Plungės r.) prasideda ketvirtasis rašytojos, dramaturgės, diplomatės Sofijos Kymantaitės-Čiurlionienės vardu pavadintas festivalis, sujungsiantis muzikos, teatro, fotografijos bei kitas kultūrines ir kūrybines patirtis.

Susitikime su M.K.Čiurlioniu Kuliuose dalyvaus trijų šalių muzikai.
Susitikime su M.K.Čiurlioniu Kuliuose dalyvaus trijų šalių muzikai.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 17, 2020, 1:13 PM

Net šešias dienas – nuo liepos 19 iki liepos 24 dienos margoje festivalio programoje Kulių miestelio erdvėse vienas kitą keis koncertai, spektakliai, parodos, dizaino dirbtuvės ir ekskursijos.

Ketvirtojo Sofijos festivalio ašis išlieka Kuliuose svarbų savo gyvenimo laikotarpį gyvenusi Mikalojaus Konstantino Čiurlionio mūza: rašytoja, dramaturgė, diplomatė, lietuvių modernizmo teoretikė, ženkliai prisidėjusi prie lietuvių kalbos vystymo, visuomenininkė S.Kymantaitė-Čiurlionienė.

Bendradarbiaujant su pianistu Roku Zubovu Kuliuose atsiradęs projektas „Trijų kultūrų ir Čiurlionio susitikimas“ tęsis šiųmečio festivalio eksperimentinėje programoje liepos 22 d. (trečiadienį) 19 val. Susitikime su M.K.Čiurlioniu dalyvaus turkų menininkas, šiuo metu kuriantis Sardinijoje, Dunenas Mubinas, prancūzų menininkas Philas Vonas ir pianistas R.Zubovas.

D.Mubinas ypač produktyvus muzikos kūrėjas, dalyvaujantis festivaliuose Turkijoje ir užsienyje, grojantis tradiciniais ir šiuolaikiniais instrumentais. Be nėjaus (turk. Ney), vieno seniausių tebenaudojamų muzikos instrumentų pasaulyje, ir savo balso, jis groja santuru (cimbalonu), cura (turkišku styginiu instrumentu, dar žinomu kaip mažasis saz), tanburu (turkiška violončele) ir mušamaisiais.

Šis muzikos multitalentas susikūrė asmeninį tiek kompozicijos, tiek muzikos atlikimo stilių. Jam turėjo įtakos įvairūs ir dažni susitikimai su Europos ir Azijos menininkais.

Į Lietuvą pirmą kartą atvyksiantis turkų muzikantas solo ir grupėse reguliariai koncertuoja JAV, Rusijoje, Armėnijoje, Gruzijoje, Azerbaidžane, Graikijoje, Didžiojoje Britanijoje, Norvegijoje, Šveicarijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Rumunijoje, Austrijoje ir Italijoje. D.Mubinas taip pat kuria muziką dokumentiniams filmams ir teatrui.

Prancūzų menininko Ph.Vono vardas siejamas su klasikiniu flamenku ir su savita „elektroflamenko“ technika. Šios technikos stilių Ph.Vonas sukūrė ir išplėtojo su perėjusio amžiaus 9-ajame dešimtmetyje Londone įkurta teatro muzikos trupe „Von Magnet“, savo performansais pelniusia muzikos, performansų ir teatro žinovų pripažinimą visoje Europoje.

Per trisdešimtį kūrybinės veiklos metų prancūzų kompozitorius, šokėjas ir aktorius Ph.Vonas savo darbus žiūrovams yra pristatęs įvairiausiose teatrų bei koncertų rūmų scenose ir netikėtose erdvėse Europoje ir už jos ribų.

Pianistas, M.K.Čiurlionio namų Vilniuje vadovas R.Zubovas yra vienas pagrindinių M.K.Čiurlionio palikimo puoselėtojų pasaulyje, turintis ir kraujo ryšį su Čiurlionių gimine. Būdamas Mikalojaus Konstantino ir Sofijos provaikaitis, pianistas sukūrė ir kine įamžino savo žymiojo prosenelio vaidmenį  meniniame filme „Laiškai Sofijai“.

Pianistas yra įrašęs ir koncertuose atlikęs visus M.K.Čiurlionio kūrinius fortepijonui. Su paskaitomis ir koncertais R.Zubovas yra aplankęs daugelį Europos, Azijos, Pietų ir Šiaurės Amerikos valstybių, skaitęs pranešimus įvairiais M.K.Čiurlionio kūrybos tyrinėjimų klausimais tarptautinėse konferencijose.

Eksperimentiniu vadinamas projektas „Trijų kultūrų ir Čiurlionio susitikimas“ – tai skirtingų pasaulių, skirtingų kultūrinių patirčių jungtis, kuri pareikalaus iš užsienio menininkų ne tik gilaus savo kraštų istorinės, muzikinės kultūros tradicijų išmanymo, bet ir M.K.Čiurlionio kūrybos pažinimo.

Esant palankiam orui, šis ir vėlesni festivalio renginiai vyks atvirame ore – parke prie Kulių bažnyčios.

Nedidelio Kulių miestelio bendruomenė kasmet svetingai priima festivalio dalyvius ir lankytojus. Tai tampa nauja ir prasminga Plungės rajono vasaros tradicija.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: ekonomikos apžvalga apie iššūkius ir ateities perspektyvas