Aktorė Vaiva Mainelytė Baltaragio malūno sparnus įsuks Vilniaus tango teatre

Vasarą festivalyje Marijampolėje nuostabiai nuskambėjusi muzikinė-literatūrinė premjera „Laiko malūnai“ su legendine aktore Vaiva Mainelyte paskatino išskirtinį vakarą surengti Vilniuje, savo atmosfera tobulai tinkančioje Vilniaus tango teatro aplinkoje.

Aktorė Vaiva Mainelytė.
Aktorė Vaiva Mainelytė.
Vaiva Mainelytė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vaiva Mainelytė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vaiva Mainelytė su dukra Dovile Žebrauske.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vaiva Mainelytė su dukra Dovile Žebrauske.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„Laiko malūnų“ ašis – Kazio Borutos apysaka „Baltaragio malūnas“ ir neatskiriama to dalimi tapusi legendinė Lietuvos teatro ir kino aktorė Vaiva Mainelytė.
„Laiko malūnų“ ašis – Kazio Borutos apysaka „Baltaragio malūnas“ ir neatskiriama to dalimi tapusi legendinė Lietuvos teatro ir kino aktorė Vaiva Mainelytė.
Pianistė Eglė Kasteckaitė.
Pianistė Eglė Kasteckaitė.
Vokalistė Egidija Mačiulytė.
Vokalistė Egidija Mačiulytė.
Eglė Kasteckaitė, Eglė Storpirštienė, Egidija Mačiulytė ir Vaiva Mainelytė.
Eglė Kasteckaitė, Eglė Storpirštienė, Egidija Mačiulytė ir Vaiva Mainelytė.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Oct 6, 2020, 10:23 AM

„Laiko malūnai“ – ypatinga žodžio ir muzikos vienovė, jungianti epinės Kazio Borutos apysakos „Baltaragio malūnas“ fragmentus ir legendines lietuvių populiariosios muzikos, dainuojamosios poezijos bei pasaulio kompozitorių melodijas.

Žodį ir muziką ant malūnų sparnų sups išradingoji režisierė Eglė Storpirštienė, legendinė aktorė Vaiva Mainelytė, pianistė Eglė Kasteckaitė ir Vilniaus tango teatro vokalistė Egidija Mačiulytė.

Specialiai festivaliui sukurta literatūros ir muzikos klasika paremtos programos premjera vasaros pabaigoje įvyko Marijampolėje ir subrandino norą ją pristatyti ir Vilniaus publikai.

Apie idėją sukurti šią miniatiūrą pasakoja festivalio meno vadovė, pianistė Eglė Kasteckaitė: „Labai mėgstu menų sintezės projektus, ypač muzikos ir literatūros sąveiką. Tokiais projektais „užsidegiau“ prieš dvylika metų ir „degu“ iki šiol, juose matau prasmę, dinamiką, įvairiapusiškumą, edukacinį momentą, jaučiu, kad ir klausytojams tai patrauklus koncerto žanras.

Savo kūrybiniame darbe visuomet ieškau prasmės, idėjos, vienijančios koncepcijos, siekiu vientisumo ir profesionalumo, tad karantiną atnešęs laikas buvo itin naudingas įvairiems kūrybiniams apmąstymams.

Po tokių apmąstymų ir gimė projekto „Laiko malūnai“ idėja.

Pavasarį planuodama savo organizuojamo festivalio koncepciją bei programą, norėjau festivalio publikai pristatyti legendinę Lietuvos teatro asmenybę, ir pirma mintis, kuri tiesiog akimirksniu atėjo man į galvą, buvo aktorė Vaiva Mainelytė, po to sekė nuo aktorės asmenybės neatsiejamas vaidmuo – Jurga iš „Velnio nuotakos“, K. Borutos „Baltaragio malūnas“, V. Ganelino muzika.“

Ne paslaptis, kad kūrybiniu projekto keliu idėjos autorė žengė ne viena.

Apie tai, ką pasikvietė į bendražygius ir su kuo puoselėjo idėjas, ekspresyviai tęsė pianistė: „Jau daugelį metų bendradarbiauju su režisiere Egle Storpirštiene, kartu esam parengusios ne vieną muzikos ir literatūros projektą, tad iš karto šia savo idėja pasidalijau su bendraminte.

Jai tai pasirodė ypač žavinga idėja, tad beliko ją „įvilkti“ į muzikos ir žodžio vyksmą. Režisierė gilinosi į apysaką, o aš toliau meditavau ties projekto muzikiniu turiniu ir atlikėjais.

Projekto muzikinė kulminacija – Jurgos arija, tad šis momentas įpareigojo atsakingai pasirinkti ir atlikėją bei projekto muzikos turinį.

Jau keletą metų skambinu fortepijonu Vilniaus tango teatro spektakliuose, ten susipažinau su ypač talentinga dainininke Egidija Mačiulyte.

Kartu atliekame tango muziką, ji tikra šio stiliaus karalienė. Stebėdavau, klausydavausi jos koncertuose, repeticijose ir vis pagalvodavau, kad labai norėčiau kartu su ja parengti kitokios muzikos, galbūt lietuviškos, dainuojamosios poezijos programą, ir štai!

Egidija baigusi LMTA džiazinio dainavimo studijas, puikiai improvizuoja, ypatingai jaučia scenos partnerį, su ja groti yra malonumas.

Balsas... tiesiog užburia, jis turi tiek daug spalvų, tiek emocijų ir tiek išraiškos, kad nelabai suprantu, kodėl Lietuvoje ji dar nevadinama žvaigžde!

Viskas šiame projekte klojosi lengvai, tad ir muzikos turinį projektui su Egidija išrinkome be jokio vargo.“

Žodį ir muziką į vienį sujungė išradingoji teatro studijos „Elementorius“ vadovė, režisierė Eglė Storpirštienė:

„Baltaragio malūnas, arba kas dėjosi anuo metu Paudruvės krašte“ yra žymiausias Kazio Borutos kūrinys. Kaip rašė pats autorius apie šį romaną: „Tai nei pasaka, nei padavimas – jis atsirado kaip mano širdies raštas apie save patį ir savo kraštą“.

Svarbiausia vieta romane skiriama meilei, kuri apima kūrinio veikėjus kaip visagalė stichija. O aš, glausdama šį romaną „Laiko malūnams“ ir rėmiausi Marcelės ir Baltaragio bei Jurgos ir Girdvainio meilės linija.

Aišku, porų laimingam gyvenimui nuolat trukdo Pinčukas... Žiūrovai nustebs, kaip nuostabiai dera Boruta ir Geršvinas, o jų dialogą jautriai papildo gražiausios mūsų kūrėjų meilės dainos.“

„Laiko malūnų“ ašis – Kazio Borutos apysaka „Baltaragio malūnas“ ir neatskiriama to dalimi tapusi legendinė Lietuvos teatro ir kino aktorė Vaiva Mainelytė, pagal apysaką pastatytame miuzikle „Velnio nuotaka“ įkūnijusi Baltaragio mylimąją Marcelę ir gražuolę dukterį Jurgą.

Kūrybinis „Laiko malūnų“ procesas paženklintas ir nemaloniais sutapimais – likus vos porai mėnesių iki premjeros Lietuvą apskriejo netekties žinia – mus paliko aktorius Gediminas Girdvainis, miuzikle kartu su V. Mainelyte atlikęs vieną ryškiausių vaidmenų – Pinčuką.

Prisiminimais dalijasi aktorė V. Mainelytė: „Baltaragio malūnas“ – lemtingas mano kūrybiniame gyvenime, tai buvo miuziklas, pirmasis mano aktorinis darbas, kuris atnešė tokią didžiulę sėkmę ir Lietuvos žiūrovų meilę.

Dabar,  ruošiantis „Laiko malūnų“ projektui, atgijo prisiminimai, vaizdai, personažai, o ypač žmonės, su kuriais tuo metu dirbau – Arūnas Žebriūnas, Bronius Babkauskas, Vasilijus Simčičius, na, ir žinoma, Gediminas Girdvainis, užpildęs miuziklą ir gyvenimą savo nepaprasta energetika, humoro jausmu, talentu ir nuoširdžia draugyste.

Labai brangūs šie prisiminimai, jie manyje vėl sužadino šilčiausius jausmus.“

Idėjos autorė, pianistė E. Kasteckaitė muzikuoti kartu pakvietė Vilniaus tango teatro vokalistę, įvairių Lietuvos ir tarptautinių muzikinių ansamblių projektų dalyvę Egidiją Mačiulytę.

„Aš tik niekaip nepaliauju stebėtis ir dėkoti už tai, su kokiais nuostabiais žmonėmis turiu laimės kurti, kaip tos pažintys mane praturtina kaip žmogų ir įkvepia kaip atlikėją“, – Egidija pokalbį pradėjo džiugiu pamąstymu.

Kaip pati dainininkė atskleidžia, dalyvavimas šioje muzikos ir literatūros sintezėje yra nuostabi patirtis: „Didžiulį džiaugsmą man suteikia kūryba drauge su šiomis nuostabiomis moterimis – buvimas su jomis mane labai įkvepia ir įprasmina.

Visuomet labai žavėjausi lietuvių populiariosios muzikos klasika, dainuojamąja poezija, o miuziklo „Velnio nuotaka“ muziką nuo pat vaikystės laikiau šedevru, todėl būti projekto dalimi ir atlikti šią muziką man yra nuostabi patirtis ir tikras savęs kaip vokalistės išbandymas – jaučiuosi ir garbingai įpareigota, atlikdama šią nuostabią muziką ir ja apipindama su niekuo nesupainiojamą K. Borutos sodraus žodžio meistrystę.

Labai džiaugiuosi, kad muzikuojame kartu su Egle. Nuo pat pirmos akimirkos, kai pradėjome groti kartu Vilniaus tango teatre, pajutome bendrą muzikinį kvėpavimą, muzikuodamos drauge betarpiškai bendraujame ir jaučiamės labai laisvai viena kitos muzikinėje draugijoje – tai išties labai didelė vertybė ir galimybė kaip įmanoma geriausiai atskleisti nuostabų muzikos grožį.“

Laiko nepaliestus kūrinius programoje jungia visa apimančios bendražmogiškos ieškojimo, atradimo, meilės, netekties temos, apibūdinančios simbolišką besisukančių laiko malūnų įvaizdį – jie mals, suksis, skraidins ir niekada nesustos.

Premjeroje skambės K. Borutos apysakos „Baltaragio malūnas“ fragmentai ir iki širdies gelmių žinomi V. Kernagio, L. Vilkončiaus, A. Lukoševičiaus-Obuolio, T. Makačino, O. Ditkovskio, V. Ganelino, Dž. Geršvino muzikiniai kūriniai.

„Labai džiaugiamės, galėdamos pakviesti Vilniaus publiką šį išskirtinį vakarą praleisti drauge! Tikime, kad žiūrovams jis bus toks pat ypatingas, kaip ir mums“, – viliasi „Laiko malūnų“ kūrėjos ir kviečia pasimatyti spalio 10 d. Vilniaus tango teatre.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.