Skaitmeninėje koncertų salėje – žiemos klasika ir premjera

Lietuvos nacionalinė filharmonija tęsia koncertų transliacijas iš Didžiosios salės ir šį šeštadienį, gruodžio 5 d., kviečia klausytis vieno žymiausių mūsų šalies klasikinės muzikos kolektyvų – Lietuvos kamerinio orkestro. Skambės nuotaikinga programa „Žiemos klasika orkestrui ir obojui“.

 P.Paškevičius ir LKO.<br> D.Matvejevo nuotr.
 P.Paškevičius ir LKO.<br> D.Matvejevo nuotr.
 LKO diriguos V.Kaliūnas.<br> D.Matvejevo nuotr.
 LKO diriguos V.Kaliūnas.<br> D.Matvejevo nuotr.
 V.Kaliūnas.<br> D.Matvejevo nuotr.
 V.Kaliūnas.<br> D.Matvejevo nuotr.
 P.Giunteris.<br> H.Milaševičiaus nuotr.
 P.Giunteris.<br> H.Milaševičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2020-12-01 17:28

Pačioje žiemos pradžioje su Lietuvos kameriniu orkestru (LKO) pasirodo jaunasis obojininkas, įvairių konkursų laureatas Pijus Paškevičius ir vienas žymiausių Lietuvos perkusininkų Pavelas Giunteris.

Koncertą diriguos iš Vokietijos atvykęs Vilmantas Kaliūnas, jau gerai žinomas mūsų publikai. Transliacijos metu su muzikais galėsim susipažinti iš arčiau, mat jie ketina ne tik koncertuoti, bet ir su publika virtualiai pabendrauti. Turėtų būti įdomu.

Ką išgirsime šiame koncerte? Viena didžiausių programos staigmenų bus Niujorke gyvenančios kompozitorės Žibuoklės Martinaitytės kūrinio „Nunc stans. Nunc fluens“ perkusijai ir styginiams premjera. Autorė sako, kad jos naujo kūrinio pavadinimas radosi iš lotyniško Boecijaus posakio „Nunc fluens facit tempus. Nunc stans facit aeternitatum“, lietuviškai skambančio kaip „Dabartis, kuri teka, kuria laiką. Dabartis, kuri išlieka, kuria amžinybę“.

Ši mintis apie galimas skirtingas dabarties patirtis – vieną tekančią ir kitą stovinčią – itin rezonavo su išgyvenamu viruso pandemijos laikotarpiu.

Virtualaus koncerto pavadinimas „Žiemos klasika orkestrui ir obojui“ sufleruoja, kad programoje skambės obojui parašyta muzika. Išgirsime Richardo Strausso Koncertą obojui ir mažam orkestrui D-dur, AV 144, TrV 292.

Šį koncertą Richardas Straussas parašė paskutiniais gyvenimo metais Šveicarijoje. Tai mums mažai pažįstamo vėlyvojo Strausso kūrybos metodo pavyzdys, jam būdingas klasikinis išraiškos priemonių ir formos skaidrumas.

Vakaro programą itin šviesiai vainikuos Wolfgango Amadeus Mozarto muzika. LKO atliks Simfoniją Nr. 39 Es-dur, KV 543. Šis kūrinys su simfonijomis Nr. 40 ir 41 (pastaroji žinoma kaip „Jupiterio“) sudaro paskutinių Vienos klasiko simfonijų triptiką, ir visos jos sukurtos stebėtinai greitai – 1788-ųjų vasarą.

Koncertas „Žiemos klasika orkestrui ir obojui“ gruodžio 5 d., šeštadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje vyks be publikos. Nemokama transliacija numatyta internetu https://nationalphilharmonic.tv/, Skaitmeninės salės ir Filharmonijos „Facebook“ paskyrose. Daugiau informacijos – www.filharmonija.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.