Pristatė projektą „Muzika visiems“: vaikams – įdomus ir naudingas turinys neišeinant iš namų

Dėl pandemijos didžiąjai renginių daliai persikėlus į internetinę erdvę, VšĮ „CULTURE LIVE“ bendradarbiaudama su „White Piano Hall“ koncertų sale, rudens-žiemos sezone įgyvendino Lietuvos kultūros tarybos finansuotą edukacinį projektą „Muzika visiems“. Tai keturių pamokų-koncertų ciklas, skirtas įvairaus amžiaus vaikams.

Virtualiuose koncertuose atliekami kūriniai pritaikyti jauniesiems klausytojams, bet patiks ir jų tėvams.<br>lrytas.lt montažas.
Virtualiuose koncertuose atliekami kūriniai pritaikyti jauniesiems klausytojams, bet patiks ir jų tėvams.<br>lrytas.lt montažas.
Projekto filmavimo akimirka.<br>VšĮ „CULTURE LIVE“ nuotr.
Projekto filmavimo akimirka.<br>VšĮ „CULTURE LIVE“ nuotr.
Jonas Sakalauskas.<br>VšĮ „CULTURE LIVE“ nuotr.
Jonas Sakalauskas.<br>VšĮ „CULTURE LIVE“ nuotr.
Vilniaus B. Jonušo muzikos mokyklos mokytoja metodininkė Aušra Kiuraitė-Svilainienė.<br>VšĮ „CULTURE LIVE“ nuotr.
Vilniaus B. Jonušo muzikos mokyklos mokytoja metodininkė Aušra Kiuraitė-Svilainienė.<br>VšĮ „CULTURE LIVE“ nuotr.
Projekto metu klausytojai supažindinami su lietuvių kompozitoriaus Vitalijaus Neugasimovo fortepijonine kūryba.<br>VšĮ „CULTURE LIVE“ nuotr.
Projekto metu klausytojai supažindinami su lietuvių kompozitoriaus Vitalijaus Neugasimovo fortepijonine kūryba.<br>VšĮ „CULTURE LIVE“ nuotr.
„Jo didenybė Barokas“.<br>VšĮ „CULTURE LIVE“ nuotr.
„Jo didenybė Barokas“.<br>VšĮ „CULTURE LIVE“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jan 11, 2021, 6:24 PM

Projekto partneriais tapo ir Vilniaus B. Jonušo muzikos mokykla, Nemenčinės muzikos mokykla bei J. Tallat-Kelpšos konservatorija, kurių mokiniai ir mokytojai sėkmingai dalyvavo edukacinėje veikloje ir įgijo neįkainojamos patirties.

Pasak projekto autorės ir viešosios įstaigos direktorės Ugnės Sabaitytės, šis projektas yra neįkainojama patirtis jauniesiems dalyviams, kuri svarbi ugdant scenos patirtį ir įsisavinant naujas meno išraiškos priemones, apjungiančias muziką bei teatrą.

Muzikinė pasaka „Žemės spalvos“

Muzikinė pasaka vaikams „Žemės spalvos“ – tai autorinis lietuvių kompozitoriaus, vargonininko, pianisto ir pedagogo Vitalijaus Neugasimovo kūrinių vaikams ir vokalo pedagogės Aušros Kiuraitės-Svilainienės projektas.

Projekto metu klausytojai supažindinami su lietuvių kompozitoriaus Vitalijaus Neugasimovo fortepijonine kūryba, kuri spalvingai ir magiškai įtraukia į muzikinę kelionę po skirtingas Žemės stichijas, Metų laikus.

Pasitelkus gabiausių Vilniaus Broniaus Jonušo muzikos mokyklos moksleivių atlikimą, skambant spalvingiems paties kompozitoriaus atliekamiems kūriniams, klausytojas keliauja per stebuklingą garsų pasaulį, paslaptingą erdvę į kurią norisi sugrįžti.

Kiekvieną metų laiką įprasmina Vilniaus B. Jonušo muzikos mokyklos mokytojos metodininkės Aušros Kiuraitės-Svilainienės kurtos vaizdžios, nepaprastai teatrališkos istorijos.

Puošnūs, kiekvienam metų laikui pritaikyti kostiumai subtiliai atskleidžia gamtos gožį, trapumą, jos spalvas.

Mediatyvi, kartu gyva ir poetiška V. Neugasimovo muzika, sintezėje su įtaigiai Aušros Kiuraitės-Svilainienės sukurtais tapybiškais personažais sukuria nepakartojamą muzikinę pasaką vaikams „Žemės spalvos“.

„Nuostabi savo paprastumu idėja – grįžti prie gamtos ir muzikos ryšio. Kaip svarbu tai išlaikyti mūsų laikmečiu, kai aplinkui tiek daug išorinio blizgesio, ir tiek mažai tikros prasmės.

Skirtingas gamtos stichijas bei jas atspindinčią improvizacinę muziką vienija spontaniška prigimtis, unikalus reiškinys, kurio praktiškai neįmanoma išreikšti žodžiais, galima tik išjausti.

Labai noriu tikėti, kad ši iniciatyva padės jauniausiems Lietuvos gyventojams prisiminti natūralias vertybes ir pasirinkti kelią harmonijos link“, – įspūdžiais apie projektą dalinasi kompozitorius Vitalijus Neugasimovas.

Kompozitoriui antrina ir Vilniaus B. Jonušo muzikos mokyklos mokytoja metodininkė Aušra Kiuraitė-Svilainienė: „Šioje muzikinėje pasakoje norėjau parodyti kokia nuostabi yra mūsų Žemė, turinti keturias gamtos stichijas – Orą , Ugnį, Vandenį, Žemę, keturis metų laikus – pavasarį, vasarą, rudenį, žiemą, keturias pasaulio šalis – Pietus, Vakarus, Rytus ir Šiaurę, taip pat keturias ir vėjo kryptis bei paros laikus.

Ir viskas šioje žemėje tarsi keliauja ratu, vieną seka kitą, ir taip buvo yra ir bus.

Visame kame vyrauja tie patys dėsniai. Didžiulis kontrastas šiai meditatyvinei pagarbiai monotonijai, tai šių laikų nesuvokiamos galimybės paprasta telefono žinute, akimirksniu perskrieti iš vienos šalies į kitą.

Tai tarsi grėsmė nusistovėjusiai tvarkai. Šiomis istorijomis norėjau priminti, kad viską, ką turime, sukūrė ir dovanojo mums pati Žemė. Tad džiaukimės ja, gėrėkimės, saugokime, tausokime ir mylėkime ją.“

„Jo didenybė Barokas“

„Jo didenybė Barokas“ – pamoka-koncertas su pianistu, B. Jonušo, Nemenčinės muzikos mokyklų bei J. Tallat-Kelpšos konservatorijos moksleiviais ir choreografės, šokėjos, aktorės, režisierės ir VšĮ „Senųjų menų studija“ įkūrėjos Jūratės Širvytės Rukštelės, šokėjo Edmundo Žičkos ir pianisto Dariaus Mažinto pasakojimais apie Baroko epochą bei to laikmečio šokius.

Senovinio šokio specialistė Jūratė Širvytė Rukštelė dalijasi mintimis apie projektą: „Džiugina, kad muzikos mokyklose pažintis su barokine muzika yra gyva, o ne dėstoma, kaip praeities reliktas. Ši nepaprastai turtinga medžiaga padės mokiniams suvokti savo improvizacines galimybes, o pažintis su šokio instrumentine muzika pagelbės ne tik suvokti ritmą, tempą, bet ir išraiškos būdus.

Idealiu atveju ateityje reiktų galvoti apie barokinio šokio pamokas instrumentalistams, gal ir J.S. Bacho siuitos nuskambėtų kitaip? Labai dėkinga organizatoriams už pakvietimą dalyvauti šiame projekte. Tokie darbai padės mažinti atskirtį tarp elitine laikomos senosios muzikos ir plačiosios visuomenės. Dar noriu pabrėžti neįtikėtiną organizatorių profesionalumą! Jis būtinas, norint, kad menininkas jaustųsi gerai, o projektas pavyktų!“

„Džiugu, kad šiame visiems sudėtingame laikmetyje, atsiranda iniciatyvų, kurios prasmingai prisideda prie kultūros sklaidos.

Šios interaktyvios pamokos supažindins mokleivius su svarbiomis epochomis, be kurių indėlio neįsivaizduojama ir šiandieninė kultūra.

Barokas, kuris davė pradžią fugos menui, operai ir kitai pasaulietinei muzikai ir L. van Beethoveno figura, kuri užbaigia klasicizmo epochą ir kalba apie ankstyvąjį romantizmą.

Klausykite, mėgaukites, ir tikiuosi, kad artimiausioje ateityje vėl galėsime girdėti fantastišką muziką gyvai“, – įspūdžiais apie projektą dalijosi pianistas Darius Mažintas.

Koncertas visai šeimai „Muzikinės išdaigos“

„Per pirmąjį karantiną, būnant namie su vaikais, turbūt visi susidūrėme su visiems tėvams puikiai pažįstama situacija, kad dirbti ir prižiūrėti vaikus nėra lengva, o dar sunkiau yra riboti išmaniuosius prietaisus. Tad jei neišeina riboti laiko, gal vertėtų atkreipti dėmesį į kokybišką turinį, kuris būtų įdomus ir naudingas“, – sako styginių kvarteto „Archi Quartett“ nariai.

Styginių kvarteto „Archi Quartett“ virtualiame koncerte atliekami kūriniai pritaikyti jauniesiems klausytojams, bet patiks ir jų tėvams.

Net jei nesate dideli klasikinės muzikos žinovai ar gerbėjai, atpažinsite vieno ar kito kūrinio motyvą, o aktorius Tomas Dapšausko nuotaikingi pasakojimai ne tik supažindins su styginių kvartetu, bet kvies kartu ir pašokti ar pamuzikuoti.

Kol vakarai dar ilgi ir tamsūs – šis koncertas puikus visos šeimos laiko praleidimas saugiai būnant namie, ir klausantis klasikinės ir vaikų mėgiamos muzikos, kurią atlieka styginių kvartetas.

„Mums patiems, kaip atlikėjams, svarbu nuolat pasirodyti scenoje, nes repetuojant tik namie gal ir galima palaikyti tam tikrą grojimo lygį, tačiau nerengiant pasirodymų sunku įsivertinti, kiek patobulėjome, ką pasiekėme ar kur link toliau reikia judėti.

Paprastai su styginių kvartetu „Archi Quartett“ per metus vien šioje („White Piano Hall“) salėje surengdavome 3 – 4 koncertus.

2020 metais dėl kilusios pandemijos šioje salėje pasirodėme vos vieną kartą ir tik labai nedideliam klausytojų skaičiui.

Tad tikimės, kad bent interneto platformos „YouTube“ erdvėje mūsų gerbėjai ir „White Piano Hall“ salės ištikimi lankytojai galės apsilankyti koncerte“, – mintimis dalijosi „Archi Quartett“ narė Vitalija Makrickienė.

„Dedikacija Beethovenui“

„Dedikacija Beethovenui“ – baritono, kompozitoriaus ir LNOBT direktoriaus Jono Sakalausko ir unikaliomis ekspresijos formomis bei romantine estetika pasižyminčio pianisto Dariaus Mažinto reveransas genialiam kompozitoriui.

Ambicingas dviejų talentingų atlikėjų projektas – tai dedikacija 2020 m. minimoms L. van Bethoveno 250-osioms gimimo metinėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.