Baritonas Steinas Skjervoldas ir Klaipėdos kamerinis orkestras atliks Franzo Schuberto „Žiemos kelią“

Sausio 31-oji yra garsaus austrų kompozitoriaus Franzo Schuberto gimtadienis. Ta proga Klaipėdos kamerinio orkestro meno vadovas Mindaugas Bačkus nusprendė padaryti eksperimentą – vokalinį ciklą, originaliai sukurtą balsui ir fortepijonui, atlikti styginių orkestru.

F.Schuberto vokalinį ciklą „Žiemos kelią“ virtualiame koncerte atliks Klaipėdos kamerinis orkestras (meno vadovas M.Bačkus) ir Lietuvoje gyvenantis norvegų baritonas S.Skjervoldas.
F.Schuberto vokalinį ciklą „Žiemos kelią“ virtualiame koncerte atliks Klaipėdos kamerinis orkestras (meno vadovas M.Bačkus) ir Lietuvoje gyvenantis norvegų baritonas S.Skjervoldas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 29, 2021, 6:47 PM, atnaujinta Jan 29, 2021, 7:43 PM

„Mes radome šio kūrinio versijos styginių kvartetui partitūrą, kurią pakoregavome styginių orkestro sudėčiai. Nesu girdėjęs, kad anksčiau taip jis būtų atliktas“, – teigė M.Bačkus.

F.Schuberto vokalinį ciklą „Žiemos kelią“ virtualiame koncerte atliks Klaipėdos kamerinis orkestras (meno vadovas M.Bačkus) ir Lietuvoje gyvenantis norvegų baritonas Steinas Skjervoldas. Koncertą „Žiemos kelionė“ sausio 30 d., šeštadienį, 18 val. 30 min. bus galima nemokamai stebėti Klaipėdos koncertų salės „Facebook“ ir „YouTube“ platformose.

Jautri ir gili vokalinio ciklo „Žiemos kelias“ muzika perteikia kompozitoriaus išgyvenimus. Poeto Wilhelmo Müllerio eiles jis atrado labai tamsiu savo gyvenimo laikotarpiu, kai kiekviename žingsnyje jį lydėjo skurdas ir depresija.

Šiomis dainomis F.Schubertas atvėrė žmogaus sielą, meilės, svajų, netekties, liūdesio ir baimės pasaulį. Pats autorius pripažino, kad „tos dainos mane jaudina labiau negu bet kas, ką iki šiol esu parašęs“. Sakoma, kad šiam kūriniui kompozitorius skyrė ypatingą dėmesį ir būtent prie jo redakcijos dirbo prieš pat savo mirtį.

Šiandien F.Schubertas būtų maloniai nustebintas, kaip jo dainos gyvena praėjus beveik 200 metų, nuolat suskambėdamos vis naujomis interpretacijos spalvomis.

S.Skjervoldą daug kartų girdėjo Norvegijos operos ir koncertų salių publika, o pastaruoju metu vis reikšmingesnis solisto karjeroje tampa kūrybinis bendradarbiavimas su Lietuvos muzikais. Dainininkas apdovanotas už indėlį stiprinant Lietuvos ir Norvegijos kultūrinius ryšius. Jo repertuare puikiai dera įvairi muzika – nuo operų arijų iki šiuolaikinių kompozicijų. 

S.Skjervoldas jau ne kartą koncertuose yra dainavęs minėtą F.Schuberto vokalinį ciklą. Išraiškingumas, įspūdingas atlikimas, didžiulė koncentracija – šiais epitetais kritikai apibūdina solisto interpretuojamą „Žiemos kelią“.

Šis kūrinys yra laikomas didžiausio profesinio meistriškumo ir meninės brandos įrodymu, jį dainuoti ryžtasi tik subrendę vokalistai.

„Su Steinu mane sieja ilgametis kūrybinis bendradarbiavimas. Nepaprastai svarbu, kad Lietuvoje kuria tokio aušto lygio menininkas. „Žiemos kelias“, mano nuomone, yra vienas artimiausių Steino sielai repertuaro kūrinių, itin svarbus jo muzikiniame gyvenime“, – sakė M.Bačkus.

Koncertą bus galima nemokamai stebėti internetu Facebook https://fb.me/e/38A6oOii5 arba Youtube https://youtu.be/IK7vsZBodLE platformoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.