LRDT projekto „Kvėpuojame drauge“ įrašas bus rodomas festivalyje Berlyne

Lietuvos rusų dramos teatro (LRDT) dokumentinės dramos „Kvėpuojame drauge“ vaizdo įrašas bus rodomas tarptautinio menų festivalio „Re:Writing the Future“ programoje. 

 LRDT projektas.<br>D.Matvejevo nuotr. 
 LRDT projektas.<br>D.Matvejevo nuotr. 
 LRDT projektas.<br>D.Matvejevo nuotr. 
 LRDT projektas.<br>D.Matvejevo nuotr. 
 LRDT projektas.<br>D.Matvejevo nuotr. 
 LRDT projektas.<br>D.Matvejevo nuotr. 
 LRDT projektas.<br>D.Matvejevo nuotr. 
 LRDT projektas.<br>D.Matvejevo nuotr. 
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 24, 2021, 3:45 PM

Vasario 28 d., sekmadienį, 16.30 val. Berlyno laiku naujausias LRDT projektas „Kvėpuojame drauge“ festivalio žiūrovams bus pristatomas su titrais anglų kalba, žymiai trumpesniu formatu negu parodytas LRT praėjusių metų pabaigoje. Projekto vaizdo įrašo montažo autorius – Dominykas Kilčiauskas yra filmų „Meistras ir Tatjana“, „Čia buvo Saša“, „El Padre Medico“ ir kt. montažo režisierius, kartu su kolegomis pelnęs „Sidabrinės gervės“ apdovanojimą.

Vasario 25–28 d. Berlyne vykstantis skaitmeninis festivalis „Re:Writing the Future“ yra  skirtas kūrybinei laisvei, tarptautiniam solidarumui su savo šalyse persekiojamais menininkais. Vaizduojamojo meno, teatro, muzikos, literatūros renginius, pokalbius, seminarus vienijantis festivalis rengiamas bendradarbiaujant su Vokietijos kultūros institucijomis ir Maksimo Gorkio teatru Berlyne. Tarp keleto dešimčių renginių šių metų festivalio programoje numatytas Nobelio literatūros premijos laureačių Svetlanos Aleksijevič ir Hertos Mueller pokalbis.

Dokumentinė drama „Kvėpuojame drauge“ Lietuvos rusų dramos teatre (LRDT) gimė praėjusių metų pabaigoje, siekiant palaikyti demokratinį judėjimą Baltarusijoje. Unikaliame teatro projekte dalyvauja LRDT aktoriai ir baltarusių aktoriai ir režisieriai, patys dalyvavę 2020 m. vasaros ir rudens įvykiuose Baltarusijos miestuose ir galėję pasidalinti žmogiška jaudinančia patirtimi. 

Dokumentinė drama yra paremta faktiniais dokumentais ir asmeniniais aktorių pasisakymais, taip pat rašytojo, dramaturgo Mariaus Ivaškevičiaus tekstais. Projekto vadovas – LRDT vyriausiasis režisierius Vladimiras Gurfinkelis, su aktoriais dirbo baltarusių režisieriai Aleksandras Marčenka ir Aleksandras Januškevičius.

Projekte „Kvėpuojame drauge“ veiksmas kuriamas remiantis realiais faktais ir meniniu išsisakymu savo vardu ir savo balsu apie tai, kaip išgyvenami įvykiai Baltarusijoje. Pasak projekto vadovo V. Gurfinkelio, tai nepaprastai tikras kolektyvinis išsisakymas, kuriame dalyvauja net keletas režisierių, tam tikras skaičius aktorių ir muzikantų.  „Pirmiausia jie yra žmonės, asmeniškai susiję su įvykiais Baltarusijoje, tiesioginiai jų dalyviai ir liudininkai, ir tik po to – kūrėjai, menininkai. Tai neįprastas spektaklis, nes norime kai ką pasakyti savo žiūrovams, visiems neabejingos širdies žmonėms, kurie sugeba užjausti kitus žmones“, – sako V. Gurfinkelis.

Projekto dalyviai, grįžę į namus Baltarusijoje, patyrė įvairių išbandymų ir neramumų, valdžiai gniaužiant aktyvų kultūrinį gyvenimą šalyje, represinėms valdžios institucijoms sulaikant, kalinant ir tardant aktorius, muzikantus, rašytojus, dailininkus. Pasak režisieriaus A. Marčenkos, vieniems aktoriams teko ištverti valdžios persekiojimus ir bauginimus, nežinią dėl rytojaus, kai kurie aktoriai prarado savo darbo vietas, keletas aktyviausių dalyvių buvo sulaikyti, patyrė net įkalinimą ir prievartą. 

Projekte „Kvėpuojame drauge“ dalyvavo devyni Baltarusijos menininkai ir šeši LRDT aktoriai – Aleksandra Metalnikova, Jevgenija Gladij, Jevgenija Rusakova, Dmitrij Denisiuk, Viktorija Aliukonė-Mirošnikova, Andrius Darela.

Dokumentinės dramos premjera įvyko praėjusių metų gruodžio mėnesį, kai projekto, kurio pagrindinė mecenatė – SBA grupė, vaizdo įrašas buvo parodytas per LRT Plius kanalą. Premjerą stebėjo apie 80 tūkstančių žiūrovų visame pasaulyje. 

Projekto „Kvėpuojame drauge“ naujai sumontuotą  įrašą bus galima žiūrėti ir LRDT youtube kanalu. Transliacija vyks nuo vasario 28 d. 17.30 val. visą parą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.